larykubiak Posted August 4 Report Share Posted August 4 Witam Panowie, potrzebuje porady odnośnie dokupienia 16 GB ramu i dysku ssd. Kupić takie same części jak przy składaniu kompa 2 lata temu czy coś się może zmieniło na rynku przez ten c? Dzięki za odp. Zestaw: Dysk SSD ADATA XPG SX8200 PRO 1 TB M.2 2280 PCI-E x4 Gen3 NVMe (ASX8200PNP-1TT-C) Karta graficzna MSI GeForce RTX 2070 SUPER Gaming X Trio 8GB GDDR6 (RTX 2070 SUPER GAMING X TRIO) Pamięć Patriot Viper Steel, DDR4, 16 GB, 3733MHz, CL17 (PVS416G373C7K) Procesor Intel Core i5-10400F, 2.9GHz, 12 MB, BOX (BX8070110400F) Płyta główna MSI MPG Z490 GAMING EDGE WIFI Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dirian Posted August 5 Report Share Posted August 5 Pamięci najlepiej dokup takie same, są nadal dostępne. SSD jeśli ma być na gry / dane, to można wziąc tańszy - KIOXIA 1TB M.2 PCIe NVMe EXCERIA G2 - na papierze ma średnie parametry, ale w realnych zastosowaniach nie odstępuje od w teorii sporo szybszych dysków. SX8200 Pro też jest ok, ale obecnie ten dysk ma gorsze komponenty niż kiedyś i nie jest już tak szybki (a cena nadal jest dość wysoka). Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
larykubiak Posted August 6 Author Report Share Posted August 6 Dzięki za porady. W takim razie ram biorę taki sam, a dysk KIOXIA. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...