Jump to content

Padnięta płyta główna

mentos997

Recommended Posts

Aktualnie widziałbym to tak: i5-11400F + MSI MAG B560M BAZOOKA + Crucial Ballistix 16GB (2x8GB) 3600MHz CL16 + SPC Fera 5. Może trafisz na jakieś przeceny z okazji Czarnego Piątku. W morele szykują się całkiem sensowne promocje (Fera 5 Dual Fan za 79 zł, pamięci za 249 zł, zapewne i5-10400(F) za ?? zł), tylko żeby udało się to kupić. ;)

W innych sklepach z pewnością też będą jakieś przeceny.

Można też wymienić uszkodzoną płytę, a w przyszłym roku przesiąść się na Intel Alder Lake/Raptor Lake (jakiś model z zablokowanym mnożnikiem, bo aktualnie dostępne są cpu odblokowane)i płytę B660/B760. Jakieś nowe Ryzeny też się pojawią - na początku roku Zen 3D, a pod koniec ponoć Zen 4). Można się tylko obawiać o ceny, bo sytuacja na rynku jest niestabilna.

To finalnie jakby to wyglądało? Bo ogólnie komputer aktualnie mam w serwisie, gdzie stwierdzili że padła płyta główna i oni proponują mi takie coś: Intel Core i5-10400F Comet Lake 2,9 GHz s.1200 Box
Gigabyte B560M DS3H V2 DDR4 s.1200
Pamięć G.Skill Aegis DDR4 16GB (2x8GB) 3200MHz CL16 XMP2 F4-3200C16D-16GIS
SilentiumPC Spartan 4 MAX
Całość wychodzi 1530 + koszty montażu, instalacji windowsa i testowania i wychodzi max do 1800 zl. Takie informacje uzyskałem i nie wiem co teraz robić. Co myślicie o tej propozycji?

Zamawiając i montując samodzielnie:

https://www.morele.net/inventory/info/2fed8a84/ - z tym kodem "PLYTA21" wyjdzie 1913 za całość. Plus jak zgłosisz się do cashbacka o którym pisałem wyżej to dostaniesz 185 zł zwrotu.

Skończysz z wydajniejszym procesorem, szybszym RAM-em, lepszym chłodzeniem i porządniejszą płytą ATX.

No ale sam musisz się pobawić w montaż i zainstalowanie systemu. Jak to nie problem no to brałbym to co podałem, bo sprzęt pod każdym względem lepszy + masz płytę na którą można w przyszłości wrzucić i7 czy nawet i9 jakbyś miał ochotę na dalsze upgarde - ta Gigabyte co ci podali to mocno budżetowy model i nie jestem pewien czy nawet pod tego i5 nie będzie trochę za słaba jak się zdejmie z CPU limity mocy (brak radiatora na sekcji zasilania - może być ciepło).

Okej, zamówię ten zestaw https://www.morele.net/inventory/info/2fed8a84/ i części podrzucę do serwisu. Wolałbym nie bawić się w składanie. Zainwestuje troszkę więcej niż na początku zakładałem ale myśle, że warto. Zapomniałem jeszcze dodać że posiadam obudowę Zalman Z3 plus. Ta płyta i chłodzenie do procesora bez problemu do niej podejdą? I jeszcze jedno pytanko, duży będzie wzrost wydajności względem zestawu który podałem w pierwszym poście? 

Wszystko się zmieści. Przeskok wydajności będzie wręcz gigantyczny. Jeśli grasz w 1080p i karta to GTX 1070 (bo GT 1770 nie istnieje), to powinieneś w najnowszyuch grach zauważyć wyraźną poprawę wydajności.

Ewentualnie warto pomyśleć jeszcze o dysku SSD na system i najczęściej grane gry - jeśli nie posiadasz.