pciesie Posted November 1, 2021 Report Share Posted November 1, 2021 Witam, Chciałbym złożyć kompa do użytku domowego, na razie bez zewnętrznej grafiki, może być z połową docelowego RAMu. Założenia: Budżet: ok. 3000 - wystarczy czy niekoniecznie? Części do kupienia: Działający komp, na razie może być bez napędu DVD i z połową pamięci. Zależy mi na sensownej obudowie która pozwoli zamocować napęd DVD wewnętrzny i drugi dysk (jakieś dodatkowe HDD pewnie) i mocnym zasilaczu. Chciałbym żeby było możliwie cicho. Dysk: Na razie SSD 500GB na system. Płyta główna: coś ze zintegrowaną grafiką, z możliwością dołożenia karty graficznej. Procek: nie mam typu intel czy AMD, byle "perspektywiczny" i z cichym chłodzeniem System: czemu nie, proszę o opcje z i bez dla rozeznania Zastosowanie: multimedialno-biurowe, także do gier po rozbudowie o zewnętrzną grafikę. Mam trochę gierek typu Fallout NV czy Skyrim. Wymagające, ale stare. Preferowany sklep: pewnie x-kom albo morele.net, fajnie gdyby kompa złożyli (w zasadzie chodzi to tylko o wpięcie procka i chodzenia, z resztą sobie poradzę). Model posiadanego monitora: Dell E2420HS, 24 cale, IPS, Full HD (nic więcej nie potrzebuję). W planach jest drugi podobny i praca na dwóch monitorach. Czy sprzęt będzie podkręcany: nie Termin zakupu komputera: mniej więcej do końca roku. Chciałbym złożyć cichy i dość wydajny komputer, na razie na zintegrowanej grafice, ale z dużą ilością pamięci (na początek może być połowa), dość mocnym procesorem i możliwie cichym i mocnym zasilaczem (mialem kiedyś problemy z kompem przez slabawy zasilacz, wolę kupić coś z nadmiarem mocy). Zależy mi też na obudowie z miejscem na normalny napęd, najlepiej bez ledów i podświetleń. Mam w pracy Lenovo T460s jako punkt odniesienia (24 GB pamięci, zintegrowana grafika i Intel i7), chciałbym osiągnąć podobną płynność pracy. Dziękuję. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dirian Posted November 2, 2021 Report Share Posted November 2, 2021 Cześć, Coś takiego, ale budżet przekroczyłem o 2 stówki. https://www.morele.net/inventory/info/807f518f/ Z kodem "fanboym" montaż i wysyłka za 1 zł. Wydajny 6-rdzeniowy CPU, ciche chłodzenie, 16 GB szybkiego RAM-u, solidna płyta główna, obudowa z miejscem na napęd i cichy zasilacz. Procesor ma całkiem wydajną zintegrowaną grafikę, więc w gry typu New Vegas czy Skyrim spokojnie pograsz już teraz. 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
pciesie Posted November 2, 2021 Author Report Share Posted November 2, 2021 (edited) Ten zestaw wygląda naprawdę niezłe - dzięki. Z tego co widzę to zasilacz 750W kosztuje 30 zł więcej - skłaniałbym się ku podmianie na ten mocniejszy. DVD-RW kosztuje niecałe 70 zł, wiec też bym pewnie dołożył (nie korzystam z Bluray). Grafika to Radeon Vega 7, tak? Nawet nie bylem świadom ze teraz się to wpina w procesor, a nie w płytę - jeżeli uciągnie to super. EDIT: w obecnym komputerze mam GeForce GT540M i nadal daje radę, a ten Radeon to jednak dużo nowszy i wydajniejszy układ. Kilka pytań, może być delikatny offtop: Warto dopłacić do płyty głównej z WIFI? Czy lepiej kupić osobna kartę sieciową z antenką (dawno nie składałem kompa, mogę opowiadać bzdury)? Czy windows 7 ma jeszcze sens czy lepiej doinwestować w Win 10? Jeśli warto, to jak najlepiej kupić system - w sensie jak i gdzie najkorzystniej? Czy przy ewentualnej dopłacie, jakieś wyższe wersje Ryzena maja sens? Przy rozbudowie, jaka kartę graficzną z półki budżetowej/średniej warto zamontować? Z tego co piszesz zintegrowany układ graficzny jest całkiem do rzeczy. Dzięki! Edited November 2, 2021 by pciesie dodatkowe info i literówki Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dirian Posted November 2, 2021 Report Share Posted November 2, 2021 Zasilacz można podmienić, dałem 650W bo był w promocji za 350 zł, ale wtedy nie działa promocja na montaż (można użyć tylko 1 kod). Tak, Vega 7. 1. W zasadzie to nie musisz nawet dopłacać - https://www.morele.net/plyta-glowna-msi-b550m-pro-vdh-wifi-6893339/ , chyba że wolisz ATX z m.in. lepszym układem audio - https://www.morele.net/plyta-glowna-asus-tuf-gaming-b550-plus-wifi-7348410/ 2. Nie ma sensu, nawet będzie problematyczny w obsłudze współczesnego sprzętu. Na dziś to najlepiej kupić nie Windows 10 tylko 11 - https://www.morele.net/system-operacyjny-microsoft-windows-11-home-pl-64-bit-oem-kw9-00648-9242863/ 3. Można dorzucić do 8-rdzeniowego 5700G - https://www.morele.net/procesor-amd-ryzen-7-5700g-3-8ghz-16-mb-box-100-100000263box-8536076/ - aczkolwiek nie wiem czy to ci się będzie opłacać pod twoje zastosowania. 4. Obecnie na rynku kiepsko z dostępnością kart, więc ciężko odpowiedzieć na to pytanie. Jakbyś chciał pograć w coś nowszego, to takim sensownym minimum jest GTX 1660 Super / RTX 2060 - ale dziś te karty kosztują po 2200-2500 zł (o ile uda się kupić). Link to comment Share on other sites More sharing options...
pciesie Posted November 2, 2021 Author Report Share Posted November 2, 2021 Ok, dzięki, czyli nie bardzo jest sens wprowadzać zmiany. Jak coś, dokupienie karty z WIFI nie jest problemem, a ta rekinia pletwa wygląda jak tani żart, a kosztuje 120 pln ekstra Co do systemu to czuje się trochę jakbym żył pod kamieniem - Win10 na firmowym kompie to dla mnie nowoczesność, a siódemka home to wyposażenie domowego lapka Inna kwestia, że mam Windowsa 7 Pro - myślisz, że da radę póki co? Dodatkowo, czy poleciłbyś jakąś alternatywna obudowę z dwoma szufladami na napędy? Z Silentium widzę cos takiego - godne uwagi? https://www.morele.net/obudowa-silentiumpc-regnum-rg4t-rgb-pure-black-spc205-4141584/ https://www.morele.net/obudowa-silentiumpc-armis-ar7-tg-spc221-4143835/ Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dirian Posted November 2, 2021 Report Share Posted November 2, 2021 RG4T już nie kupisz. Armis jest ok, tylko to kawał dużego kloca. Jak nie przeszkadza, to można brać Z tego co wiem to współczesne Ryzeny chyba nie działają z Windowsem 7. Są jakieś kombinacje żeby to zainstalować, ale nie ma gwarancji stabilności. Raczej bym nie ryzykował... Jak chcesz oszczędzić póki co, to zawsze można wgrać wersję trial póki co (ściągasz instalkę .iso ze strony Microsoftu i robisz bootowalny pendrive), a najwyżej później kupić klucz. Link to comment Share on other sites More sharing options...
yojc Posted November 2, 2021 Report Share Posted November 2, 2021 Nie wiem czy to się zmieniło, ale kiedyś można było wpisać klucz od 7 przy instalacji 10, i przechodziło. Link to comment Share on other sites More sharing options...
pciesie Posted November 5, 2021 Author Report Share Posted November 5, 2021 Jeszcze jedna kwestia: patrzyłem czy jestem w stanie złożyć taki sam zestaw w x-komie (ze względu na raty 0%), ale nie ma w ogole tego procesora ani obudowy, płyta jest w tej samej cenie. Pamięci i dysku nie sprawdzałem, zakładam ze cos się znajdzie podobnej klasy. Ryzen 5600G tez ma sens? https://www.x-kom.pl/p/665219-procesor-amd-ryzen-5-amd-ryzen-5-5600g.html Jaka obudowa dałaby rade z tych dostępnych w X-komie? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Bull3t Posted November 5, 2021 Report Share Posted November 5, 2021 Jeśli musi być wnęka na napęd optyczny, to są przecież dostępne Armis AR6 i AR7. Procesor jest w porządku. To niemal taki sam cpu, tym razem z odblokowanym mnożnikiem. Link to comment Share on other sites More sharing options...
pciesie Posted January 6, 2022 Author Report Share Posted January 6, 2022 Pozwolę sobie odkopać temat, ciut mi się zakup opóźnił. Złożyłem cos takiego, bazując na poprzedniej konfiguracji: https://www.x-kom.pl/lista/4q654futl Razem z systemem i montażem wyszło grubo ponad 4 tysiące, pytanie czy jakoś da się to zmodyfikować/ulepszyć/potanić (np. kodem rabatowym )? Dzięki jeszcze raz i pozdrawiam. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Bull3t Posted January 7, 2022 Report Share Posted January 7, 2022 Możesz kupić W10 w proshopie za 330 zł, a później ewentualnie zaktualizować do W11. Poza tym, możesz wziąć Ryzena 5 5600G, jeśli szukasz oszczędności. Jeśli chcesz kupić w x-komie lub morele, to w tym drugim sklepie wyjdzie taniej - dostępny jest 5600G OEM w cenie 1200 zł. Jakimś wyjściem byłby jeszcze zakup i5-12500 (i5-12400 ma słabszą integrę), ale zintegrowany układ graficzny jest dużo słabszy niż VEGA z Ryzena. Po dołożeniu karty graficznej, byłoby to wydajniejsze rozwiązanie, gdyż APU mają mniej pamięci L3 niż Ryzeny 5000X, co ogranicza wydajność w grach przy dedykowanej karcie graficznej (link). Aktualnie jest jednak problem z dostępnością płyt B660. Link to comment Share on other sites More sharing options...
pciesie Posted January 16, 2022 Author Report Share Posted January 16, 2022 Dzięki wszystkim za pomoc, ostatecznie kompa kupiłem w takiej wersji jak w ostatniej konfiguracji, czyli z Ryzenem 7 in Win11 z x-komu. Aczkolwiek Windowsa 11 póki co nie polecam, bo nadal odstaje do dziesiątki jeśli chodzi o funkcjonalność. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Bull3t Posted January 17, 2022 Report Share Posted January 17, 2022 Problem rozwiązany, więc temat zamykam. W razie potrzeby otwarcia tematu, autor jest proszony o kontakt przez PW z którymś z aktualnie obecnych na forum moderatorów. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts