Jump to content

Nowy komputer - ok. 2500AUD (Australia)

Micharlus

Recommended Posts

Budżet: około 2500 AUD
Części do kupienia: skrzynka + monitor
Czy ma zawierać system?: niekoniecznie, raczej zdobędę Windowsa 10 osobno
Sklep: bez znaczenia, byle z Australii żeby przesyłka nie szła bóg wie ile
Zastosowanie: głównie granie, często w gry intensywne dla procesora jak Planetside 2 i Factorio. Jak kupię sprzęt to również VR. Poza tym tworzenie gier w Unity, czasem streamowanie(jak to prawie każdy w dzisiejszych czasach :) ), ewentualne modelowanie 3D/rysowanie.
Często mam wiele rzeczy otwartych naraz, w tym dwie gry na przykład.
Docelowo 3 monitory, jednak na razie szukam tylko jednego.

Witam,
Po paru miesiącach bez komputera w końcu zebrałem środki na kupno nowego. Na razie wykombinowałem taki zestaw:
https://au.pcpartpicker.com/list/p4Pnbh
Jeśli chodzi o kartę graficzną, planuję kupić RX 6600 XT Red Devila, nie było na stronie więc wybrałem coś podobnego. Planuję upgrade karty jak rynek się uspokoi, więc nie celuję w lepszą, a 6600 XT na Ebay'u ma prawie wartość półkową, mniej więcej tyle co ta wybrana w zestawie.
Jeśli chodzi o procesor, zależy mi by był to Ryzen. Jak już wspomniałem, lubię robić wiele rzeczy naraz i grywam w procesoro-żerne gry, więc domyślam się, że nie powinienem brać najtańszego z rozsądnych, jednak szczerze mówiąc nie znam się. Nie planuję raczej zbytnio podkręcać, ale delikatny overclocking możliwe że bym spróbował, gdybym widział potrzebę po jakimś czasie.
Co do RAM-u, domyślam się że zawsze jest opcja dokupienia kolejnej parki po 8GB w razie, gdyby 16GB okazało się mało.
Nie mam również pewności co do płyty głównej. Początkowo wybrałem ROG STRIX B550-F GAMING, jednak widzę też pozytywne komentarze na temat TUF GAMING X570-PLUS. Warto dorzucić 20 dolarów i wziąć tą płytę?
Obudowa z tego co widzę powinna pomieścić późniejszy upgrade karty graficznej, zgadza się?
Co do monitora, tu się kompletnie nie znam na rynku i nie wiem, czy są jakieś standardowe pewniki. Docelowo planuję mieć 3 monitory, jednak narazie wystarczy mi jeden. Nie zależy mi na kosmicznej rozdzielczości, full HD mi wystarcza. Zwłaszcza że mogę później przeznaczyć ten monitor na poboczny. Odświeżanie jednak chętnie bym widział przekraczające 100Hz, jeśli to nie zwiększy kosmicznie ceny.

Każdy komputer w rodzinie był składany na bazie wątku z forum cdaction, więc postanowiłem kontynuować ten trend. Z góry dziękuję za pomoc. :)

Edited by Micharlus
Zmiana zestawu