Jump to content

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

Guest

[PHP] Includowanie

Recommended Posts

INFO DLA RAPORTUJĄCYCH: /UWAGA! NA POCZĄTKU PROSZĘ, ABY NIKT NIE RAPORTOWAŁ TEGO TEMATU ZE WZGLĘDU NA JEGO NAZWĘ! Miałem już taki przypadek. Proszę się najpierw zastanowić, czy może aby te "dziwne wyrazy" typu "xhtml" to jednak coś związanego z tworzeniem stron www!/

----------------

Do rzeczy: mam już moją nową stronę (a właściwie na razie stronę główną) w pełnym xhtml (czyli divy, css itp.), wszystko zgodne z najnowszymi standardami. Ponieważ chciałbym sobie maksymalnie uprościć moją późniejszą pracę przy stronie, chciałbym skorzystać z includowania php - w razie zmian w stopce, logo i menu edytowałbym tylko 1 plik, a nie np. 20. I teraz pytanie zasadnicze: czy może mi ktoś podać jakiś krótki kod i troszkę to objaśnić, ponieważ w internecie trochę o tym, ale akurat tak, jak ja chcę nie za wiele jest napisane.

Druga sprawa, to czy mogę do przetestować offline? I czy ew. instalowanie serwera php (lub coś podobnego, nie znam się na tym dokładnie) na Viście jest trudne / możliwe / czasochłonne?

Link to comment
Share on other sites

INFO DLA RAPORTUJĄCYCH: /UWAGA! NA POCZĄTKU PROSZĘ, ABY NIKT NIE RAPORTOWAŁ TEGO TEMATU ZE WZGLĘDU NA JEGO NAZWĘ! Miałem już taki przypadek. Proszę się najpierw zastanowić, czy może aby te "dziwne wyrazy" typu "xhtml" to jednak coś związanego z tworzeniem stron www!/

Miałeś taki przypadek, ponieważ raportowałem temat. Proszę się najpierw zastanowić, czy może aby "XHTML + CSS" w tytule oddaje istotę problemu, o którym pisałeś (podtytuł to informacje dodatkowe, a nie miejsce na pisanie tego, co najbardziej istotne).

A teraz do rzeczy. Przykładowo wycinasz stopkę z pliku i wrzucasz kod do osobnego pliku, np. "stopka.inc". W miejsce wyciętej stopki wstawiasz kod

if(file_exists('./include/stopka.inc'))  include('./include/stopka.inc');
else (opcjonalna obsługa błędu);

Oczywiście trzeba to objąć znacznikami otwarcia i zamknięcia bloku kodu PHP.

PHP jest kodem interpretowalnym przez serwer, więc testować offline się nie da. Natomiast instalacja serwera www z obsługą php jest banalna (albo sam instalujesz apache'a + php, albo pobierasz cały pakiet typu xampp).

Link to comment
Share on other sites

Druga sprawa, to czy mogę do przetestować offline? I czy ew. instalowanie serwera php (lub coś podobnego, nie znam się na tym dokładnie) na Viście jest trudne / możliwe / czasochłonne?

Ja napiszę coś na ten temat + to co napisał wies.niak

Otóż ze swojej strony polecam osobną instalację Apache + PHP + (ewentualnie)MySQL, aczkolwiek w tym przypadku nie jest on konieczny. Oprócz tego, że się trochę namęczysz, zdobędziesz troszkę wiedzy, co Ci się kiedyś z pewnością przyda.

Jeśli chodzi o xamppa, sam go używam (eh, te lenistwo :D) i jest dobry dla początkujących oraz osób, które na rzeczy się znają, ale się im nie chce (vide ja).

PS Możesz podesłać adres stronki na PW? Chętnie obejrzę :D

Link to comment
Share on other sites

Da się coś takiego zrobić offline, ale nie wiem, czy na Viście. Pod starszymi systemami wiele razy korzystałem z Krasnala i FoxServa - takich "zestawów", które zawierają Apache'a, MySQLa i PHP (plus trochę dodatków jak np. PHPMyAdmin bardzo ułatwiający pracę z MySQLem). Proste i wygodne - w sam raz do testów :).

Link to comment
Share on other sites

Aha, zapomniałem...

Oczywiście xampp bez żadnych problemów ruszy na Viście - sam go przecież tak używałem. Sprawdzałem jednak wersję, która niedawno została zamieszczona na płycie w magazynie neXt. Zobacz, może masz.

Link to comment
Share on other sites

@ wies.niak

W porządku, następnym razem zastanowię się nad dobrą nazwą tematu i podtytułem.. czasem ciężko jest określić dany problem.

Względem tego kodu php, powinno to chyba wyglądać tak, razem z tymi znacznikami:

<?php
if(file_exists('./include/stopka.inc')) include('./include/stopka.inc');
else (opcjonalna obsługa błędu);
?>

@ mack00

Co do php include - chyba jednak prościej będzie mi sprawdzić to na serwerze, ale nie pamiętam już, jak dostać się na ftp poprzez zwykły Windows Explorer (nie IE) - uważam, że do moich zastosowań, jest on lepszy, niż jakiekolwiek programy, a to dlatego, że mi nie trzeba jakich skomplikowanych funkcji, wystarczy, że dodam czy usunę pliki metodą "przeciągnij i upuść".

Chodzi mi dokładnie o adres ftp, jaki trzeba wpisać np. ftp://serwer@ftp.hosting24.com

Oczywiście chodzi o serwer, jaki mi poleciłeś ( http://www.000webhost.com/ )

Link to comment
Share on other sites

Tam masz informacje o logowaniu do serwera FTP zaraz po rejestracji konta. Jeśli jednak przegapiłeś to, nie ma problemu :)

Jeśli zdecydowałbyś się używać programu do wrzucania plików na FTP (co swoją drogą polecam, bo możesz zaznaczyć wiele plików, ustawiać ich w kolejce oraz dawać im odpowiednia priorytety) to w panelu kontrolnym w Main Menu klikasz na Getting Started Information, następnie na link zawarty w tym zdaniu Use FTP client to upload website. Click for FTP details. Wtedy pojawia się tabelka z informacjami. Osobiście polecam program FileZilla.

Jeśli jednak chcesz wrzucać pliki przez przeglądarkę klikasz w podmenu Files na link File Manager, następnie przechodzisz do menu logowania, podajesz dane, które uzyskujesz sposobem pokazanym poniżej i jazda :)

Powodzenia i pozdrawiam

PS Co do tej strony. Jest całkiem, całkiem, mi się podoba, ale przedłuż menu. Wiem, że nic tam na razie nie masz, ale wygląda to ohydnie. Widzę też że zastosowałeś CSS, więc nie będzie problemu. Po prostu dodajesz w "id" menu linijkę height: XXpx; (za XX podstawiasz wysokość, masz jednak style zewnętrzne więc nie wiem jakiej wysokości są elementy obok).

Link to comment
Share on other sites

Dzięki za info.

A zarówno menu jak i ogólnie treść będą sporo dłuższe, tak więc to co teraz widzisz to taki szkielet + oprawa graficzna, ale bez treści na razie ;)

Zastanawiam się jeszcze nad jakimś fajnym menu, może w css, bo zwykłe linki tekstowe nie wyglądają za atrakcyjnie... a menu w obrazkach-linkach jestem przeciwny.

Skorzystałem z tej aplikacji FileZilla i jest lepsza od wcześniej używanego prze zemnie SmartFTP - prosta w obsłudze i szybka w działaniu.

Zaraz będę testował działanie includowania.

/edit/

Temat można zamknąć, poradziłem sobie z problemem. Dziękuję wszystkim za pomoc.

@ Mormegil

Wprawdzie to nie na temat - ale skoro już piszesz: czy to ma znaczenie? Ważne, że sens pozostaje. Tak naprawdę dość sprawnie posługuję się językiem polskim, ale szczerze powiedziawszy aż tak nie przywiązuję uwagi do polskich odpowiedników... a akurat jak to brzmi po polsku - nie wiedziałem, a nie chciałem nikogo wprowadzać w błąd. Zresztą kolego, wystarczy zobaczyć wyniki w Google: klik!

To mówi samo za siebie - forma jest (teoretycznie) poprawna. A bynajmniej nie jest rzadko spotykana..

Link to comment
Share on other sites

W ramach poprawności językowej. Błagam, nie includowanie.

Po pierwsze słowo pisze się tak: include, więc jeśli już to poprawnie jest raczej tak: include'owanie.

Po drugie w języku polskim są całkiem ładne odpowiedniki: włączanie, załączanie, dołączanie. Świetnie oddają sens.

Link to comment
Share on other sites



  • Recently Browsing   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...