Jump to content
NostradamusPL

Upgrade RAM

Recommended Posts

Witam. Mam problem z pamięcią RAM :(  Miałem Goodram DDR3 4GB 1333 MHz CL9 i działała, ale nadszedł czas i chciałem ją zamienić na 2 x 8 gb. Kupiłem HyperX FURY DDR3-1866 CL10. 

 

Gdy wkładam tylko nowe kości to komputer nie startuje. Włączam - wiatraczki chodzą z 2 s i się od razu komp wyłącza i po chwili uruchamia się znów na 2 sek i tak w kółko. Głośniczek z płyty głównej nie wydawał żadnych dźwięków. Próbowałem z jedną kością 8 gb jak i z dwoma. W dualu na jednym lub drugim. Nie działa. Zmieniłem częstotliwość RAMu w biosie na 1866 mhz, dalej nic nie działało. Aktualnie mam jedną kośc 4 gb i 2x8gb (te nowe) i komputer działa, a w menedżer zadań pokazuje mi 19,9 GB czyli jakby widział ten RAM. A i nie wiem z co to znaczy, ale nad RAM świecą się trzy zielone lampki i jedna czerwona (ew. pomarańczowa). Pomarańczowa się świeci przy czwartym slocie RAM - tam gdzie mam starą kość, przy nowej kości lub przy żadnej kości też się świeci wyżej wymieniona lampka. 

 

Co powinienem zrobić w tej sytuacji? Chciałbym pozbyć się starej kości i zostawić tylko dwie nowe, żeby pracowały poprawnie w dual channelu. 

 

 

Procesor: Intel Core i5- 3470 Ivy Bridge 

Płyta Główna: GA-Z68AP-D3

Dysk Twardy: Seagate Barracuda 1TB

Dysk SSD:  256GB ADATA SU900

Grafika: MSI ATI Radeon HD7850 1GB DDR5/256bit

Zasilacz: SilentiumPC Deus M1 550 W

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.



  • Recently Browsing   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...