Wilczysko Posted October 3, 2018 Report Share Posted October 3, 2018 Wymieniłem dzisiaj płytę główną i procesor w komputerze na ASRock Z370 Pro4 i i7 8700. Resztę komponentów, w tym pamięci, mam bez zmian. Pamięci to Pamięć G.Skill Aegis DDR4, 2x8GB, 3000MHz, CL16 (F4-3000C16D-16GISB) Zgodnie z instrukcją płyty wsadziłem RAM do slotów A2 i B2. Podłączyłem resztę, wcisnąłem power - czarny ekran. Drogą eliminacji doszedłem do tego, że problemem są pamięci. Dalej mamy co następuje: 1. Pamięci są sprawne, dzisiaj przełożyłem je ze starej płyty do nowej, wcześniej nie było żadnych problemów. 2. Jeśli wsadzam jedną kość, komputer startuje. Jeśli dwie, zgodnie z instrukcją, to nie. 3. Kombinacja slotów A1 i B1 też nie działa. 4. A1 A2 - działa, ale jako single channel. 5. B1 B2 - nie działa. Pomocy... W sieci nie udalo mi się znaleźć rozwiązania. W opiniach na morelach ktoś pisał o właśnie takim problemie, ale według jego komentarza rozwiązał go zostając przy trybie single channel, mnie to nie urządza. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...