Jump to content
Wilczysko

ASRock Z370 Pro4 i problem z RAM

Recommended Posts

Wymieniłem dzisiaj płytę główną i procesor w komputerze na ASRock Z370 Pro4 i i7 8700.

Resztę komponentów, w tym pamięci, mam bez zmian. Pamięci to Pamięć G.Skill Aegis DDR4, 2x8GB, 3000MHz, CL16 (F4-3000C16D-16GISB)

 

Zgodnie z instrukcją płyty wsadziłem RAM do slotów A2 i B2. Podłączyłem resztę, wcisnąłem power - czarny ekran. Drogą eliminacji doszedłem do tego, że problemem są pamięci.

Dalej mamy co następuje:

1. Pamięci są sprawne, dzisiaj przełożyłem je ze starej płyty do nowej, wcześniej nie było żadnych problemów.

2. Jeśli wsadzam jedną kość, komputer startuje. Jeśli dwie, zgodnie z instrukcją, to nie.

3. Kombinacja slotów A1 i B1 też nie działa.

4. A1 A2 - działa, ale jako single channel.

5. B1 B2 - nie działa.

 

Pomocy... W sieci nie udalo mi się znaleźć rozwiązania. W opiniach na morelach ktoś pisał o właśnie takim problemie, ale według jego komentarza rozwiązał go zostając przy trybie single channel, mnie to nie urządza.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.



  • Recently Browsing   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...