Masanohashi Posted September 30, 2018 Report Share Posted September 30, 2018 Hej! Przymierzam się do wymiany chłodzenia procesora i dysku SSD w komputerze. Chcę na to przeznaczyć ~300-350 zł i wybrałem sobie już wstępnie podzespoły, które chcę kupić: SSD oraz CHŁODZENIE. Odpowiednie rzeczy? Czy np. lepiej dopłacić do TEGO CHŁODZENIA? W tym momencie w komputerze mam jakiś HDD 1tb (nie pamiętam dokładnie modelu:) i raczej będę chciał przenieść się wyłącznie na SSD. Nie jest to chyba zbyt skomplikowana operacja, prawda? Czy przed pierwszym uruchomieniem SSD muszę go jakoś specjalnie sformatować? Albo o czymś innym pamiętać? Co do chłodzenia - będzie stosowane do i5 3470, jest na płycie AsRocka B75 Pro3. Obecnie jest tam założone przeraźliwie głośne BOX-owe chłodzenie, więc poprawa będzie widoczna na 100%. Tylko dodatkowe pytanie: czy muszę wymieniać pastę? niby nie wydaje się to szczególnie trudne, ale jednak boję się, że coś mógłbym zepsuć:) Dzięki! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
yojc Posted October 1, 2018 Report Share Posted October 1, 2018 Do chłodzenia zdecydowanie warto dopłacić. Przy wymianie oczywiście obowiązkowo trzeba wymienić pastę, bez tego wydajność chłodzenia będzie tragiczna. Nie jest to trudne. Upewnij się, że chłodzenie wejdzie do obudowy. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Nietoperz2 Posted October 3, 2018 Report Share Posted October 3, 2018 20 zł to warto do SilentiumPC Fera 3 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...