Nedved Posted September 13, 2018 Report Share Posted September 13, 2018 Co zrobic jak procesor na wyższych obrotach hałasuje? Dzieje się tak od jakiegoś czasu, procesor jest w miarę nowy, jeszcze na gwarancji ale niesamowicie traktorzy. Wydaje dźwięki jak traktor. Nie jest brudny od kurzu ani o nic nie haczy. Da się coś z tym zrobic, czy wymieniać? Amd Ryzen 3 1300 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
2real4game Posted September 13, 2018 Report Share Posted September 13, 2018 To raczej nie procesor (bo niby jak ma hałasować?), lecz chłodzenie. Jeśli masz boxowe, to pewnie pomogłaby wymiana. Chociażby na Ferę. Tylko najpierw warto się upewnić, że obecne jest dobrze zamontowane. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Nedved Posted September 14, 2018 Author Report Share Posted September 14, 2018 No tak, o chlodzenie mi chodziło. Wydaje mi się ze dobrze zamontowany. A mogę sobie podczepić jakiś mocniejszy i cichszy? Np. Od BeQuiet. Czy będzie miało to duzy wpływ na zasilacz? Chodzi mi o wiatrak* Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dirian Posted September 14, 2018 Report Share Posted September 14, 2018 Na pewnie że możesz. Do tego procka wystarczy spokojnie SilentiumPC Spartan Pro lub SilentiumPC Fera 3. Z be quiet! to sensowny jest dopiero model Pure Rock, ale niezbyt opłacalny, bo Fera 3 jest tańsza i równie dobra. Na zasilacz inne chłodzenie nie ma praktycznie żadnego wpływu (wentylatory pobierając tyle co nic). Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...