Jump to content
Guest Qn`ik

Tworzenie stron www

Recommended Posts

DIV'y, czyli wg. mojej książki inaczej pudełka. Nie wiem jak Ci to wytłumaczyć, ale proszę tutaj masz o tym trochę napisane.

Pozdrawiam

Moderatora nie dostaję się za liczbę postów, ale za wkład w forum :laugh:

Więc nie masz co marzyć nawet :happy:

Edited by mack00

Share this post


Link to post
Share on other sites
A tak od siebie dodam, że robienie stron na tabelkach nie jest już modne. Najlepiej robić strony na div'ach. Polecam Ci wypróbować tę metodę.

Pozdrawiam

Podpisuję się pod tym acz mało kto z początkujących ma na tyle cierpliwości by ogarnąć CSS. W sumie tabele jednak prostsze są, zwłaszcza do nauki. Później to faktycznie divy zdecydowanie poręczniejsze, a to wychodzi i tak w praniu :)

Divy czyli? Chodzi mi tylko o zrobienie menu po lewej stronie.

Jak chcesz poeksperymentować na divach to najprościej będzie jakiś szablon ściągnąć i obejrzeć jego konstrukcję od środka.

http://www.freelayouts.com/users/csstemplates

BTW. sleeskee masz 900 postów i moderatora? Też bym tak chciał :)

Nie widzę zależności między ilością postów a funkcją modka - powierzono mi tą fuchę gdy miałem ich ok. 400. W końcu statsować to żadna sztuka :]

Share this post


Link to post
Share on other sites

Widzę, że trudne całe te divy. Zostanę narazie przy tabelkach.

Nie chodzi mi o statsienie, ale trochę mnie to zdziwiło bo większość modów ma ok 2000. Ghost tak po prostu Ci napisał: Daję ci moda, opiekuj się forum?

To nie miejsce na tego typu pytania... //slee

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest reader

Nieprawda :) Tabelki są już mało praktyczne i przestarzałe, w divy i nowsze technologie warto inwestować chociażby dlatego że strony oparte o starsze rozwiązania są niechętnie odwiedzane, a te nowsze nie dość, że mają więcej odwiedzin, są bardziej przyjazne dla oka, nowoczesne, rozbudowane i praktyczne.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Odwiedzalność nie ma nic wspólnego z technologią wykorzystaną do budowania stronki, liczy się przede wszystkim treść a dopiero później wygląd. Oczywiście odrzucam z góry wszelkie skrajne przykłady totalnej tandety początkujących, raczej mając na myśli przeciętne stronki internetu. W retrotechnologiach też można efektowną i przyjemną w użytkowaniu stronkę stworzyć - wszystko zależy od inwencji i umiejętności webmastera.

Zgodzę się jednak z jednym - warto poświęcić czas i zgłębiać wiedzę, w tym przypadku divy. Skoro się człek już uczy to najlepiej od razu iść na najnowsze rzeczy.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dobra całą tę tablkę już mam.

Ale jak zrobić, żeby z lewej i prawej strony były takie jakby marginesy? I jeszcze jedna sprawa. Po lewej stronie mam menu, więc jak dodać tekst na środku równolegle z menu?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Otwórz Painta i narysuj albo najlepiej gdzieś shostuj tą stronkę byśmy mieli podgląd aktualny. O wiele wygodniej będzie cokolwiek radzić... Bo wyobraźnia płata figle ^^

Share this post


Link to post
Share on other sites

Całość wygląda, jakbyś nie miał zdefiniowanej szerokości tabel i komórek. Lub masz jedną tabelę z treścią zamiast dwóch. Żeby mieć menu obok tekstu musisz mieć dwie kolumny, w lewej będzie menu, w prawej ów tekst.

Margines możesz zrobić albo w css albo dodając cienką kolumnę.

Podstawowa tabelka, do której zdaje się dążysz:

<table width="800" border="0" cellspacing="0" cellpadding="0">
  <tr>
    <td width="250">logo 1</td>
    <td width="550">logo 2</td>
  </tr>
  <tr>
    <td>menu</td>
    <td>tekst</td>
  </tr>
</table>

Share this post


Link to post
Share on other sites

Zrób drugą stronę z tym powyższym moim kodem. Tam gdzie napisałem "menu" wklej swoje linki, tam gdzie "tresc" wklej ten Twój tekst. Na tej podstawie może chwycisz co masz źle w Twojej pierwszej stronce.

Share this post


Link to post
Share on other sites

A jaki jest najlepszy program do robienia stron w HTMLu? Chodzi mi o taki, od podstaw tak jak notatnik, tylko, żeby robiło się szybko łatwiej i szybciej.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Wypróbuj PSPad - mnie się akurat świetnie w nim pracuje. Chyba, że olewasz to, co znajdzie się w kodzie strony - wtedy możesz wypróbować jakiegoś edytora WYSIWYG, np. Pajączek, ale generalnie lepiej korzystać z programów notatniko-podobnych. Tak robią Pro i Hardkorowcy, a w notatniku tylko Amatorzy i Masochiści... :tongue:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja natomiast używam Notepad++. Super programik, obsługujący bardzo wiele języków programowania.

Natomiast jak dla mnie edytory WYSIWYG to totalne nieporozumienie. Choć umiem xHTML'a i CSS'a to tworząc stronkę w Pajączku właśnie nie wiedziałem co robię! Zrobiłem szybko łatwą stronkę internetową i to co mi wyszło to była kompletna porażka. Jak tak patrzyłem na kod ułożony przez ten program to wydawało mi się, jakbym pierwszy raz widział kod strony internetowej. Totalnie nie polecam takich programów, nawet dla początkujących.

Pozdrawiam

Share this post


Link to post
Share on other sites

Adobre Dreamweaver

Fajna obsługa projektów, snippety, bardzo dobre autouzupełnianie, podlgąd wszystkich używanych plików i odniesień (obrazki, kolory, JavaScript) + miliard innych opcji :P

Share this post


Link to post
Share on other sites

Zapomniałeś dodać, że Dreamweaver kosztuje od 1 do 2,5 tysiaka w zależności od wersji :)

Share this post


Link to post
Share on other sites
Najlepiej żeby było za darmo i po polsku...

No to Editplus albo wspominany wcześniej Notepad++ będą chyba najlepszym wyborem

do tego polecam sciagnac programik texter(albo jakąś jego pochodną) do obsługi snippetów, zwłaszcza jeśli na jednej napisanej stronie nie chcesz poprzestać - potężny "oszczędzacz" czasu =]

Edited by Zap

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dodam, że PSPad wspiera języki programistyczne:

C/C++, COBOL, MS-DOS Batch, CSS, Fortan, Foxpro, HTML, XHTML, INI, ISS, Java, JavaScript, KiXtart, Object Pascal, Perl, PHP, Python, RSS, SQL, Tcl/Tk, TeX, UNIX Shell Script, MS VBScript, Visual Basic, XML i x86 Assembly.

(Z pewnością nazwy niektórych z nich widzicie pierwszy raz na oczy) :tongue:

Jest oczywiście po Polsku i darmowy, oprócz tego posiada integrację z niezłym edytorem kaskadowych arkuszy styli TopStyle (edytor ten jest płatny, ale można za darmo pobrać wersję bezpłatną Lite). :thumbsup:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jeśli Windows to polecam program kED. Możesz go pobrać STĄD. Świetnie się na nim pisze kody xHTML, PHP i JS.

Edited by politan

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest
This topic is now closed to further replies.

  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.

×
×
  • Create New...