Jump to content
Guest Qn`ik

Tworzenie stron www

Recommended Posts

Jeżeli chcę dodać nową grupę (rangę?) do forum na phpbb by przemo np. "Junior Admin", "Członek klanu" to muszę to dodać w Grupach czy Rangach?

Share this post


Link to post
Share on other sites
Jeżeli chcę dodać nową grupę (rangę?)

Skąd mamy wiedzieć, skoro Ty nie wiesz, co chcesz dodać? :-)

Grupa to grupa - można jej przypisywać uprawnienia itd. A ranga to tylko opis jaki można komuś przydzielić.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Witam. Wie ktoś jak sie robi odtwarzacz Mp3 na stronie internetowej. Wiem że takie coś jest bo widziałem na forum jakiegoś klanu pewnej gry.

Edited by Brian90

Share this post


Link to post
Share on other sites

Widziałem, widziałem, a w google nie wpisałem. Klik! - oto co znalazłem w google przez kilka sekund.

Share this post


Link to post
Share on other sites

To nie są rangi, tylko grupy. W zarządzaniu grupami powinieneś mieć taką możliwość.

A reklam raczej się nie pozbędziesz, chyba że przeniesiesz się na serwer bez reklam.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jeśli jest to HTML to odpowiada ten wers

<table width="100%" cellspacing="0" cellpadding="10">
<tr>
<td bgcolor="kolor góra" colspan="2" align="center" valign="middle">Tutaj można umieścić logo serwisu</td>
</tr>
<tr>
<td bgcolor="kolor menu" width="Tutaj wpisz szerokość menu (np.: 150)" valign="top">
Tu umieszcza się odsyłacze spisu treści
</td>
<td bgcolor="kolor strony" valign="top">
Tu wpisuje się treść strony
</td>
</tr>
</table>

To jest boczne menu

Share this post


Link to post
Share on other sites
Jaki plik odpowiada za menu? Chodzi mi tu o np. Nawigacja, Team, Logo na tej stronce: http://gwteamcs.tnb.pl/news.php

To jest darmowy CMS o nazwie PHP-Fusion, czyli albo includowany plik w skórce (tudzież na żywca to wpisywane) albo najzwyklejszy blok w panelu admina. Stawiam na to drugie, bo stronka jednak jest bardzo prosta i fajerwerków od niej bym nie oczekiwał. :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

W panelu admina --> Fora --> Zezwolenia i tam definiujesz możliwość poszczególnych czynności od poziomu userów.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Zwykły plik graficzny.

Wtedy dajesz <img src="źródło.obrazka.gif" alt="alternatywny.napis" border="0">

Pozdrawiam

Share this post


Link to post
Share on other sites

A widziałeś kiedyś obrazek zrobiony w HTMLu? Bo ja nie :-)

Logo to obrazek, albo jakiś element multimedialny typu flash, wstawiony na stronę za pomocą tagów HTML.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Potwierdzam słowa kolegi powyżej. Zarówno ja, jak i webmastwerzy, którzy potrafią robić stronki internetowe zaczęli uczyć się właśnie z tej strony. Bardzo dużo informacji przystępnie napisanych.

Pozdrawiam

Share this post


Link to post
Share on other sites
To ja od siebie polecę http://www.kurshtml.boo.pl/

Świetny kurs HTML. I darmowy :happy:

Sporo ciekawych rzeczy dla początkującego i zaawansowanego :happy:

Naprawdę świetna rzecz ;P

Też mi sztuka skopiować pierwszy link z Google'a po wpisaniu "kurs HTML"... :dry:

Ja tam polecam (osobiście sprawdzony) kurs napisany przez pana Pawła Wimmera: http://webmaster.helion.pl/

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jeżeli chcę zrobić takie menu z boku to ma to być w formie tabelki?

Tabelkę robię tak:

<table border="5">
<tr>
    <td>komórka1</td>    <td>komórka2</td>
</tr>
<tr>
    <td>komórka3</td>    <td>komórka4</td>
</tr>
</table>

A jak zamiast tych grubych lini które powstaną wkleić obrazek?

Share this post


Link to post
Share on other sites
Też mi sztuka skopiować pierwszy link z Google'a po wpisaniu "kurs HTML"... :dry:

Nie przesadzaj, kurshtml.boo.pl ma dobrą markę jako poradnik dla początkujących, nic dziwnego że jest na pierwszym miejscu w Google :)

A jak zamiast tych grubych lini które powstaną wkleić obrazek?

Nie wiem dokładnie co chcesz osiągnąć, ale spróbuj dać border na 0 i ustawić jakiś obrazek przez atrybut background w tle jednej z komórek - tą drogą najłatwiej eleganckie witryny się robi. Wtedy praktycznie rysujesz sobie wszystko w programie graficznym i ustawiasz poszczególne części jako tła danych komórek.

Share this post


Link to post
Share on other sites

A tak od siebie dodam, że robienie stron na tabelkach nie jest już modne. Najlepiej robić strony na div'ach. Polecam Ci wypróbować tę metodę.

Pozdrawiam

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest
This topic is now closed to further replies.

  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.

×
×
  • Create New...