WooHoo Posted May 14, 2009 Report Share Posted May 14, 2009 Mam pewien problem... Podczas grania w niektóre gry słyszę "piiiiip" i mi się monitor wyłącza, ale komputer działa dalej. Działo się tak jak miałem stary zasilacz 350 W i przy karcie gigabyte 8600 gt. Potem zmieniłem kartę na Palita 9800 gtx+ i zasilacz 500 W. Procek nie był zmieniany (amd athlon 5000+). Mam takie wrażenie, że to wina zasilania. Jeżeli miał ktoś kiedyś taki problem to proszę o pomoc. Z góry dzieki! Link to comment Share on other sites More sharing options...
xirgan Posted May 14, 2009 Report Share Posted May 14, 2009 Podaj jaki masz zasilacz, kartę graficzną i płytę główną. Link to comment Share on other sites More sharing options...
WooHoo Posted May 14, 2009 Author Report Share Posted May 14, 2009 Karta to Palit geforce 9800 gtx+ , zasilacz chieftec 500W, a dokładnej nazwy płyty nie pamiętam (Gigabyte jakiś ), jak wrócę do dom to podam dokładną nazwę. Link to comment Share on other sites More sharing options...
SwisteK Posted May 14, 2009 Report Share Posted May 14, 2009 Podczas grania w niektóre gry słyszę "piiiiip" i mi się monitor wyłącza, ale komputer działa dalej. Jaki monitor? po jakim czasie grania wystepuje problem? każda gra czy tylko niektóre? Działo się tak jak miałem stary zasilacz 350 W i przy karcie gigabyte 8600 gt. Potem zmieniłem kartę na Palita 9800 gtx+ i zasilacz 500 W. Procek nie był zmieniany (amd athlon 5000+). Nic się nie przegrzewa? szczególnie procesor? jakie mają temperatury w czasie pracy procesor i karta graficzna? model płyty głównej? sterowniki i DirectX przeinstalowane? na ile °C jest ustawione w BIOS-ie zabezpieczenie przed przegrzaniem? Mam takie wrażenie, że to wina zasilania. możliwe, ale w opisanym przypadku mało prawdopodobne. Mierzyłeś napięcia? miernikiem? Link to comment Share on other sites More sharing options...
WooHoo Posted May 14, 2009 Author Report Share Posted May 14, 2009 Monitor : LG Flatron L1919S Płyta główna : Gigabyte GA-MA69VM-S2 Czarny ekran wyskakuje mi po różnym czasie. Są przypadki, że od razu po włączeniu gry. Problem występuje głównie przy Guild Wars (wyłącza mi się po kilku minutach gry) oraz Left 4 Dead. Przy innych programach nie maiłem jeszcze tego błędu. Sterowniki były przeinstalowane, procek ani karta mi się nie grzeją (temp. karty - 45-47, a procka - 38-40). Blokadę w biosie mam wyłączoną (Disabled) Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sevard Posted May 14, 2009 Report Share Posted May 14, 2009 Przy podobnych objawach u mnie pomogła wymiana kabla łączącego monitor z kartą graficzną. Link to comment Share on other sites More sharing options...