Kacpro89 Posted June 20, 2017 Report Share Posted June 20, 2017 Witam Z góry przepraszam jeśli w złym dziale, ale nie wiedziałem gdzie to umieścić. Więc tak kolega dał mi dzisiaj klucz na grę na Steam, po czym stwierdził że znając klucz może mi ukraść konto i że jak mu podpadnę to to zrobi i zastanawiam się czy to możliwe, a jak tak to co z tym zrobić. Z góry dzięki za odpowiedzi Link to comment Share on other sites More sharing options...
Irenez Posted June 21, 2017 Report Share Posted June 21, 2017 Teoretycznie tak, jeśli nie masz włączonego Steam Guarda z autoryzacją przez smartfona i masz zmienne IP/korzystasz ze Steama w różnych miejscach. --- Zwykle potrzebne jest do tego przejęcie konta mailowego, do którego jest przypisany Steam, ale w teorii podczas procesu odzyskiwania konta, zeskanowanie fizycznego klucza przypisanego do konta może skutkować resetem hasła/zabezpieczeń. Jeśli miałbym być szczery, to gdyby mój kolega/znajomy wyraził się w ten sposób (zakładając, że nie byłoby w charakterze przekomarzania), to bardzo szybko przestałby być moim kolegą. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kacpro89 Posted June 21, 2017 Author Report Share Posted June 21, 2017 Mam stałe ip i włączonego Steam Guarda, ale czasem używam Steama na innym komputerze. A klucz musi być w wersji fizycznej(z pudełka gry) by można było ukraść konto, czy wystarczy tak jak w tym przypadku klucz w wersji elektronicznej do tego? A co do tego czy powiedział to na serio czy w żarcie to nie mam pojęcia, bo z nim to nigdy nie wiadomo. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sevard Posted June 21, 2017 Report Share Posted June 21, 2017 Steam czasem jako dowód traktuje zdjęcie fizycznego kodu z kartką z nickiem obok. Ale to dotyczy tylko kluczy fizycznych - w przypadku kluczy elektronicznych nie ma się o co bać. Przy czym i tak bym uważał - jeśli ktoś stawia Ci takie ultimatum, to i tak może sprawić, że ten klucz elektroniczny będzie Cię bolał (nie masz np. pewności, czy klucz jest z legalnego źródła). Jeśli klucz jest fizyczny, to wtedy ten znajomy może narobić Ci problemów - konta nie stracisz na stałe, o ile masz tam inne klucze z legalnych źródeł, ale udowodnienie tego, że konto jest Twoje może Ci chwilę zająć. Osobną kwestią jest to, że ten znajomy może iść inną drogą - może zgłosić do Steama, że próbuje aktywować legalnie kupiony klucz i nie może tego zrobić, Jeśli udowodni, że klucz należy do niego, to wtedy w najlepszym przypadku stracisz grę, a w najgorszym całe konto. Ogólnie jeśli ktoś stawia Ci takie warunki, to zastanowiłbym się, czy warto - jeśli zrealizuje swoje groźby, to możesz mieć sporo nieprzyjemności. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kacpro89 Posted June 21, 2017 Author Report Share Posted June 21, 2017 Dobra już wszystko rozumiem, dzięki wszystkim m za odpowiedzi Link to comment Share on other sites More sharing options...