maliniak Posted April 18, 2017 Report Share Posted April 18, 2017 Cześć, mam parę pytań i cieszyłbym się, gdybym uzyskał na nie odpowiedź. Graczem jestem z w miarę długim stażem, ale starałem się dotychczas unikać steama. Niestety w dzisiejszych czasach jest to cholernie utrudnione, a jednak czasami fajnie byłoby portfelem wyrazić uznanie twórcom Przyznam, że największym problemem dla mnie ze Steamem jest kwestia prywatności. Czy prowadził ktoś w internecie analizę, jakie dane Steam zbiera i przesyła do centrali? Jeśli miałby ktoś link do takiego artykułu (jeśli istnieje; ja nie znalazłem), to byłbym wdzięczny. Tak, wiem, że inne programy w tym windows też wysyłają dane, ale to nie znaczy, że należy się temu poddać, chciałbym niepożądany wypływ pakietów raczej zredukować niż powiększać. -Jak bardzo można zredukować Steama do platformy tylko i wyłącznie do kupowania gier? Wydaje mi się, że Steam gry instaluje do jakichś swoich folderów - czy można przejąć nad tym kontrolę i zdefiniować własne foldery? Najlepiej dla każdej gry z osobna, tak jak to kiedyś i w bezsteamowych grach bywało, ścieżka do podania w trakcie instalacji i jechane. - Poza tym co można wyłączyć? Rozumiem, że można (oprócz trybu offline w ktorym zamierzałbym większość czasu i tak spędzać Właśnie, czy na dłuższą metę tak się da, czy po czasie gry lub steam będą żądać połączenia?) się poukrywać, by być jak najmniej widocznym (widoczność konta itp), zapisywanie w chmurze jest mam nadzieję opcjonalne? - Czy można wyłączyć odgórnie achievementy? - Czy steam ma tendencję do skanowania dysku i automatycznego dodawania innych gier? To, że mam np. pudełkowe STALKERY z pudełkowych, przedsteamowych czasów nie oznacza, że chcę sobie przypisać to do konta. Generalnie chciałbym jak najbardziej ograniczyć ingerencję Steama w mój komputer i jego zawartość, nie czułbym się z tym dobrze. Wiem, że istnieje dużo lepsza i wspanialsza alternatywa jak na moje potrzeby, czyli GoG.com, ale niestety, nie ma tam wielu rzeczy, np. nowych gierek paradoxu, a przyznam też, że np. na Stellaris mi zależy Pozdrawiam wszystkich. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Minamir Posted April 18, 2017 Report Share Posted April 18, 2017 Steam co jakiś czas może zapytać o zebranie informacji nt. konfiguracji sprzętowej komputera, ale można z tego zrezygnować. - Gry instalujesz do tzw. "bibliotek", w których umieszcza już foldery poszczególnych gier. Biblioteki możesz dowolnie konfigurować (ilość, gdzie i na którym dysku itp) ale nie da się tworzyć dedykowanego folderu dla każdej gry. Możesz przed instalacją każdej gry zrobić nową bibliotekę, ale w każdej bibliotece jest kilka folderów i plików Steama, sama gra znajduje się dopiero parę folderów głębiej. - Możesz używać trybu offline, nie logować się do Znajomych, ustawić profil jako prywatny, chmurę czy nawet nakładkę także możesz wyłączyć. - Co do achievementów nie jestem pewien, ale z tego co czytam wynika, że acziki powinny zsynchronizować się po zalogowaniu online, ale różnie z tym bywa. - Steam nie widzi żadnych innych gier, niż te które przypisałeś do konta. Możesz dodać "grę spoza Steam", co pozwoli na używanie nakładki w czasie gry, ale nie jest to dodanie gry do konta, a tylko skrótu. Dodawanie starszych, nie-Steamowych bezpośrednio do konta gier poprzez CD-Key zależy już od samej gry, wydawcy itp. Link to comment Share on other sites More sharing options...