Visser Posted October 4, 2016 Report Share Posted October 4, 2016 Dzisiaj nie mogłem się zalogować na Steam gdyż zapomniałem hasła. Kliknąłem więc "nie mogę się zalogować" a następnie wybrałem opcje "I forgot my Steam account name or password". Następnie wybrałem opcję przesłania kodu do odzyskiwania konta na mój adres e-mail. Wprowadziłem otrzymany kod na Steam. Myślałem, że to już koniec i będę mógł zresetować hasło, jednak po wprowadzeniu kodu wyświetliła się następna strona na której pisało, że muszę wprowadzić dowód mojego ostatniego zakupu w postaci numeru karty płatniczej jej daty ważności oraz kodu zabezpieczającego. Obraz tej strony znajduje się tutaj: http://imgur.com/a/DbY3h Wprowadziłem te dane, jednak wówczas otrzymałem informację, że nie udało się zweryfikować karty. W końcu przypomniałem sobie hasło, więc nic nie muszę już resetować. Jednak mam następujące pytanie: czy strona na której wprowadziłem numer karty rzeczywiście należy do Steam? Pytam, gdyż później przeczytałem, że pomoc techniczna Steam nie pyta nigdy o numer karty jej datę ważności oraz kod zabezpieczający. Pomoc techniczna Steam może zapytać najwyżej o cztery ostatnie cyfry numeru karty: http://imgur.com/a/8eOWl Mam nadzieję, że nie dałem się złapać na jakąś próbę phishingu. Link to comment Share on other sites More sharing options...
KryngeerPL Posted October 4, 2016 Report Share Posted October 4, 2016 Strona wygląda na prawdziwą, protokół https i domena steampowered. Możliwe, że nie mają pełnego tłumaczenia strony. Nie zaszkodzi o tym napisać do samego Steama. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Devius Posted October 5, 2016 Report Share Posted October 5, 2016 9 godzin temu, Visser napisał: czy strona na której wprowadziłem numer karty rzeczywiście należy do Steam? Należy. Domena Steampowered jest na to wystarczającym dowodem. Link to comment Share on other sites More sharing options...
2real4game Posted October 5, 2016 Report Share Posted October 5, 2016 Strona wydaje się legitna. Zresztą przy dokonywaniu zakupów i tak podawałeś numer karty z kodem zabezpieczającym, itp. Jeżeli masz wątpliwości (wcale się nie dziwię), to napisz do supportu steama i podziel się z nami uzyskaną wiedzą. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Visser Posted October 6, 2016 Author Report Share Posted October 6, 2016 @2real4game Zrobię tak jak mówisz i napiszę zgłoszenie do pomocy technicznej Steam. A nie wiesz czasem czy można do nich pisać w języku polskim, czy trzeba po angielsku? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sevard Posted October 6, 2016 Report Share Posted October 6, 2016 Powinni pytać jedynie o dane wymienione tutaj, czyli wygląda to nie tak, jak powinno. Skoro wprowadziłeś dane karty, to skontaktuj się z supportem Steama i do czasu, gdy otrzymasz od nich odpowiedź zablokuj transakcje internetowe na karcie. Strona to może sobie wyglądać jak chce. Bardziej zaawansowane formy ataku pozwalają na sfałszowanie praktycznie wszystkiego - łącznie z zieloną kłódką. Link to comment Share on other sites More sharing options...