Jump to content
Sign in to follow this  
mariusz1024

Problem z dyskiem - Seagate 1TB (ST1000DM003-1ER162)

Recommended Posts

Cześć,

Pare dni temu zauważyłem, że dzieje się coś niepokojącego z dyskiem. Na początku zauważyłem, że bardzo długo wczytywała się mapa w BF4. Następnie zauważyłem, że inne rzeczy dosyć długo się wczytują. Więc postanowiłem odpalić test w HD Tune 2.55. Wynik był zatrważający, odczyt i zapis w okolicach 1 MB/s. Jak przenosiłem plik który waży 6.7 GB dla testu z SSD (system) na Segetea, to trwało do około 20 min. Po tej próbie zrestartowałem kompa i sprawdziłem jeszcze raz testem w HD Tune jakie będę miał wyniki i o dziwo po restarcie wyniki miałem około 150 MB/s. Myślałem, że ten problem jakoś przypadkowo się pojawił (myślałem, że jakaś aplikacja w tle działała która korzystała z dysku (mało prawdo podobne)) i już zniknął.

Dzisiaj rano znowu sprawdzałem co i jak i niestety problem z niskim odczytem i zapisem znowu się pojawił. Znowu zrestartowałem kompa i restart znowu pomógł, ale znowu tylko na jakiś czas. Dysk miał na 100% dobrze poodciskane kabel. Natomiast kable są na 99% w bardzo dobrym stanie. A aby jednak to sprawdzić czy może to być wina kabla, to wziąłem, kabel od napędu i podpiąłem pod dysk i jak na razie sprawdzam.

Dzisiaj jak wychodziłem do pracy to włączyłem skanowanie pod kątem uszkodzonych sektorów (w HD Tune). Na początku szło szybko około 150-60 MB/s, po jakiś 30 min szło już jakieś maks 45-60 MB/s. A jak sprawdziłem po jakiś 4h to skanowanie szło jakieś 1 MB/s.

A status S.M.A.R.T. też wygląda mi podejrzanie. Martwią mnie wartości (01) Raw Read Error Rate i (07) Seek Error Rate (zrzuty załączyłem). Jak też trochę poobserwowałem te wartości to zauważyłem, że rosną i to dosyć szybko. Z tego co widzę to dysk będzie leciał na gwarancje.

Zrobiłem też pare testów na tym kablu z napędu optycznego i załączyłem do tematu.

Napisałem ten temat bo chce aby ktoś z Was rzucił na to okiem i wypowiedział się w tym temacie. Może ktoś z Was coś mi jeszcze podpowie.

HDTune_Health_ST1000DM003-1ER162_SMART_1.png

HDTune_Health_ST1000DM003-1ER162_SMART_2.png

HDTune_Benchmark_ST1000DM003-1ER162_test1.png

HDTune_Benchmark_ST1000DM003-1ER162_test2.png

HDTune_Benchmark_ST1000DM003-1ER162_test3.png

HDTune_Benchmark_ST1000DM003-1ER162_test4.png

Edited by mariusz1024

Share this post


Link to post
Share on other sites

Podstawą do oddania dysk na gwarancję w przypadku Seagate nie jest S.M.A.R.T. tylko wynik działania programu SeaTools. Jeśli on stwierdzi, że dysk nadaje się do oddania, to możesz to zrobić, w innym przypadku tylko stracisz czas, bo Seagate najpewniej gwarancję odrzuci.

A tak poza tym, to S.M.A.R.T. dla tego dysku w normie (wysokie wartości RAW w polach 01 i 07 w przypadku dysków Seagate są normalne) i dysk wygląda w porządku. Objawy, które opisałeś raczej wskazywałyby na problem z działaniem systemu. Sprawdź, czy w momencie, gdy dysk muli coś go w bardzo dużym stopniu nie obciąża.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Odpaliłem test z SeaTools i było napisane, ze potrwa jakieś 2h i 7 min. Po jakiś dwóch 2h mam napisane, że zostało jeszcze 1h i 15min, plus wyskoczył komunikat taki jak na załączonym screenshotcie.

Natomiast proces systemowy, najbardziej obciąża dysk. Tylko system jest na SSD i chyba raczej nie miało by to wpływu na HDD.

Zrzut ekranu (16).png

Zrzut ekranu (17).png

Zrzut ekranu (18).png

Zrzut ekranu (19).png

Share this post


Link to post
Share on other sites

Skanowanie dysku przez SeaTools nadal trwa i ciężko powiedzieć, że zbliża się u końcowi. Mam napisane, że zostało już przeskanowane 56% i do końca pozostało 56 min. 

Share this post


Link to post
Share on other sites

I pewnie potrwa, bo wrzuciłeś skanowanie powierzchni (co swoją drogą jest zbędne, bo nie widać bad sectorów w S.M.A.R.T.). W każdym bądź razie - to nie jest wina dysku, tylko systemu. Obawiam się, że dopadł Cię bug, który występuje u niektórych użytkowników Windowsa 10 i ciężko mi powiedzieć jak to naprawić.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jeśli to bug Win 10 to jakoś sobie z tym poradzę, przynajmniej dzięki temu, ze to nie dysk to nie będę się tak bardzo o dane obawiał. BTW jak byś mi mógł coś powiedzieć na temat tego buga to byłbym bardzo wdzięczny.

 

Zrobiłem jeszcze test dysku jak komp był cały dzień włączony. Wynik jak na zrzucie ekranu :(

HDTune_Benchmark_ST1000DM003-1ER162_test5.png

Zrestartowałem teraz kompa i po jakiś 5min od uruchomienia odpaliłem skanowanie.

HDTune_Benchmark_ST1000DM003-1ER162_test6.png

I teraz się zastanawiam jak zlokalizować co powoduje te problemy. Ale z tego co pamiętam to problemy pojawiły się jakoś od 13. A z tego co widzę to 13 zostały zainstalowane 3 aktualizacje. Może to jest powodem?

Zrzut ekranu (23).png

Edited by mariusz1024

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ma ktoś jakiś pomysł?

Wklejam SMART z dzisiaj:

HD Tune: ST1000DM003-1ER162 Health

ID                               Current  Worst    ThresholdData         Status   
(01) Raw Read Error Rate         112      99       6        48843208     Ok       
(03) Spin Up Time                97       97       0        0            Ok       
(04) Start/Stop Count            100      100      20       462          Ok       
(05) Reallocated Sector Count    100      100      10       0            Ok       
(07) Seek Error Rate             72       60       30       14797456     Ok       
(09) Power On Hours Count        97       97       0        2818         Ok       
(0A) Spin Retry Count            100      100      97       0            Ok       
(0C) Power Cycle Count           100      100      20       462          Ok       
(B7) (unknown attribute)         100      100      0        0            Ok       
(B8) (unknown attribute)         100      100      99       0            Ok       
(BB) (unknown attribute)         100      100      0        0            Ok       
(BC) (unknown attribute)         100      100      0        0            Ok       
(BD) (unknown attribute)         100      100      0        0            Ok       
(BE) Airflow Temperature         74       55       45       437583898    Ok       
(BF) G-sense Error Rate          100      100      0        0            Ok       
(C0) Power Off Retract Count     100      100      0        15           Ok       
(C1) Load Cycle Count            89       89       0        23443        Ok       
(C2) Temperature                 26       45       0        26           Ok       
(C5) Current Pending Sector      100      100      0        0            Ok       
(C6) Offline Uncorrectable       100      100      0        0            Ok       
(C7) Ultra DMA CRC Error Count   200      200      0        0            Ok       
(F0) Head Flying Hours           100      253      0        1411         Ok       
(F1) (unknown attribute)         100      253      0        -1751289375  Ok       
(F2) (unknown attribute)         100      253      0        -1517866020  Ok       

Power On Time         : 2818
Health Status         : Ok

Share this post


Link to post
Share on other sites

Zostaw ten dysk w spokoju - to nie jego wina.

Przykładowy temat z tym samym problemem.

Z rozwiązań, które są w nim możesz spróbować:

- ustawić pamięć wirtualną na 2 x pamięć RAM (w temacie jest, żeby ustawić min na 1x pamięć RAM, a max na 2x pamięć RAM, ale lepiej ustawić to na sztywno, żeby uniknąć problemów z fragmentacją pliku strony).

- odinstalować antywirusa i zobaczyć jak to będzie wyglądało bez niego.

- wyłączyć podpowiedzi w systemie.

Nie radzę wyłączać Superfetcha.

Edited by Sevard

Share this post


Link to post
Share on other sites

- Odnośnie pamięci RAM to będę musiał pamięć wirtualną na 32GB jeśli miało by być 2 x pamięć RAM. Trochę średnio podoba mi się take rozwiązanie ale spróbuję.

- Antywirusa nie mam. Co jakiś czas skanuje sobie kompa malwarebytes.

- Masz na myśli "Windows Search" czy coś innego?

Cały czas nie mam obciążonego dysku na 100%. Tylko jak zacznę np. skanowanie/benchmark/ładownie jakiejś gry/przenoszenie pliku to wtedy użycie wzrasta do 100% ale np. odczytywanie bądź zapis jest na poziome 1-5 MB/s i czasem skoczy do około 40 MB/s, ale tylko czasem. Natomiast jeśli nic nie korzysta z tego dysku to wykorzystanie jest na poziomie 0%.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Wykorzystanie dysku podczas wczytywania mapy w BF 4 100% i szybkość odczytu na poziomie około 1MB/s a nawet mniej - click.

Edited by mariusz1024

Share this post


Link to post
Share on other sites

Menedżer zadań nie pokazuje wszystkich procesów korzystających z dysku, więc tym nie za bardzo należy się sugerować.

Wrzuć screena z Monitora zasobów - zakładka Dysk, procesy posortowane po kolumnie Razem.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.

×
×
  • Create New...