Jump to content
Sign in to follow this  
Equisetum

Problem z monitorem/kartą graficzną

Recommended Posts

Witam,

Niestety muszę napisać ten wątek, bo nie wiem co robić. Dostałem dzisiaj ten zestaw z morele:

https://www.morele.net/inventory/info/njV9YE/

Sprawdziłem wszystko po otrzymaniu zestawu, postawiłem system itd. wszystko pracuje dobrze. Zerwałem więc plomby Moreli i zabrałem się za montaż karty asus r9 380 4gb. Wpiąłem bez problemu, niestety chłopaki z moreli ukryli 8 pin wewnątrz piwnicy obudowy, trzeba było rozkręcać, ale tak czy inaczej dałem radę wpiąłem 8 pin zamiast czerwonej lampeczki na karcie pojawiła się biała. Na razie bez problemu. Uruchomiłem  komputer, wszystko pracuje niby normalnie ale tym razem monitor nie reaguje. Cały czas jest na czuwaniu tak jakby hdmi nie było wpięte mimo że bez karty działał. O co tu chodzi? Ktoś ma jakiś pomysł?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Oczywiście odpiąłeś monitor od zintegrowanej karty i podpiałeś do tego R9-390?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Tzn chodzi o przepięcie hdmi do slotu karty? Tak, nic to nie zmieniło. Obojętne do którego wyjście HDMI monitor jest podpięty i tak nie reaguje. Jest cały czas na czuwaniu. Bez karty wszystko działało.

EDIT: wypiąłem kartę i monitor normalnie się włączył. Nie wiem co się dzieje jak słowo daję. Spróbowałem wpiąć inny monitor ze starym wejściem, i też brak sygnału (chociaż tutaj wpiąć mogłem tylko do płyty głównej bo karta nie ma takiego wyjścia). Uszkodzona karta graficzna :/ Nawet nie chcę o tym myśleć, bo ciężko będzie odzyskać kasę. Poratujcie jak się da...

Edited by Equisetum

Share this post


Link to post
Share on other sites
11 godzin temu, Equisetum napisał:

Tzn chodzi o przepięcie hdmi do slotu karty? Tak, nic to nie zmieniło. Obojętne do którego wyjście HDMI monitor jest podpięty i tak nie reaguje. Jest cały czas na czuwaniu. Bez karty wszystko działało.

Tzn. nie działa również wtedy, gdy podepniesz go do złącza na płycie głównej? Jeśli tak, to zdecydowanie coś jest nie tak. Albo z płytą główną albo z kartą.
Sprawdzałeś co się dzieje jeśli wsadzisz kartę do innego slotu PCIe?

Płyta główna zwraca jakiś błąd przy uruchamianiu?

Edited by Sevard

Share this post


Link to post
Share on other sites

W momencie gdy podpinam kartę nie działa żadne wyjście hdmi. Obojętnie czy z płyty czy karty. Kartę wpinałem do wszystkich 3 slotów i na każdym jest to samo. Gdy karta jest wypięta normalnie działa hdmi z płyty głównej. Spróbuje dzisiaj podpiąć kartę do komputera firmowego zobaczę czy będzie to samo. Na takie rzeczy mogą mieć wpływ sterowniki? Płyta główna zasadniczo milczy, błędy żadne tez nie wyskakują. A z podpięta karta nie mam jak sprawdzić bo nie ma ekranu.

Edited by Equisetum

Share this post


Link to post
Share on other sites

Płyty główne zazwyczaj mają jakieś mechanizmy, które pozwalają na sygnalizowanie błędów bez pokazywania ich na ekranie. Najczęściej robią to za pomocą wydawania serii piknięć przy uruchamianiu, czasem mają jakieś diodki sygnalizacyjne na samej płycie. Płyta w taki sposób nic nie sygnalizuje?

Jeśli nie, to najlepiej byłoby sprawdzić co się dzieje na innym kompie z tą samą kartą. Jeśli na innym kompie jest OK, to istnieje szansa, że aktualizacja BIOSu płyty głównej coś naprawi.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Płyta nie wydaje żadnych dźwięków bez względu na to czy jest włożona karta czy jej nie ma. Żadnych podejrzanych błysków diod nie widzę też. Bios jest w wersji z lipca 2015 choć niepojętym dla mnie jest, że nagle nie wysyła sygnału HDMI bo karta jest wpięta w porcie? Dzisiaj na 100% włożę kartę do drugiego komputera. Jeśli będzie to samo to wina karty i sprawa jest jasna, jak będzie wszystko ok to wtedy się dopiero jaja czuję zaczną. Będę informował na bieżąco.

Share this post


Link to post
Share on other sites

No więc sytuacja wygląda następująco: podpiąłem kartę do komputera firmowego (niestety monitory są podpięte nie przez HDMI ) i efekt jest dokładnie taki sam. Komputer się włącza, a monitor (podpięty do płyty głównej) nie otrzymuje sygnału i jest na czuwaniu. Zakładam więc, że wina leży ewidentnie po stronie karty graficznej (komputer firmowy rok działa bez zarzutów). Szkoda że nie miałem jak podpiąć do wyjścia karty jakiegoś hdmi, ale mogę się założyć, że efekt będzie taki sam. Na komputerze firmowym całkiem inna płyta inny bios, inny windows i wszystkie podzespoły. Karta powoduje, że przestają działać wyjścia w płycie głównej? Ktoś o czymś takim słyszał? Sprzedawca (wygląda na uczciwego gościa) powiedział, że jeśli okaże się że karta faktycznie nie działa to mogę mu ją odesłać a on zwróci pieniądze. Sprzęt ma w sumie 34 miechy gwarancji producenta a uszkodzeń mechanicznych nie odnotowano.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dobra, teraz to już całkiem zbaraniałem. Karta jak się okazało jest sprawna. Nie mam żadnego pomysłu co dalej robić. Co tu może być uwalone? Płyta główna? Zasilacz? Mają coś do tego jakiekolwiek sterowniki? BIOS może tutaj mieć jakieś znaczenie, jeżeli przy moim modelu płyty głównej mam 5 kolejnych aktualizacji BIOS-u to powinienem instalować je kolejno, czy tylko najnowszą?

http://www.gigabyte.com/products/product-page.aspx?pid=5617#bios

Tak to wygląda na stronie Gigabyt'a.

Edited by Equisetum

Share this post


Link to post
Share on other sites

Wystarczy zainstalować najnowszą.

Próbowałeś użyć innego kabla HDMI (różne wersje HDMI nie są ze sobą zgodne i czasem tego typu przeboje wychodzą przy kiepskich jakościowo kablach)?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Kabel HDMI dołączony do monitora. Przyznam, że nie sprawdzałem. Wydawało mi się, że skoro chodzi normalnie bez karty, to jest dobry. Przetestuję. BIOS-a też zaktualizuję. Zobaczymy co się wydarzy.

EDIT: Jakby się okazało że to HDMI jest winny a ja kartę kurierami wysyłam w tę i z powrotem to się chyba pochlastam ^^

Edited by Equisetum

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.

×
×
  • Create New...