Jump to content
Sign in to follow this  
Se13astian

Spowolnienie pracy komputera

Recommended Posts

Witam!

Na wstępie wspomnę moją specyfikacje pokrótce
-i5-6600
-16gbram
-GTX970
-msi b150 gamging m3 (jeśli trzeba dodatkowe szczegóły to dodam)

Problem jest taki że nagle zaczął wolniej pracować, dla przykładu podam lige legend w która trochę grywam. Średnio miałem ponad 300fps które w sumie i tak blokowałem na 144 a teraz mam koło 80 które niekiedy spadają do 20 i się przez jakiś czas utrzymują, drugi przykład to wiedźmin 3 ładujący się co najmniej wieczność chociaż dokładnie nie sprawdziłem bo nie byłem tak wytrwały. Dodatkowo przy samym przesuwaniu okien widać jak te okna przeskakują. O dziwo czasami potrafi się przywiesić.
Co z tym zrobiłem?
1.Przeskanowałem kaspersky antyvirus, znalazł trzy brudy które usunąłem co nie zmieniło stanu rzeczy
2.combofix w sumie też nie pomógł
3.Wrzuciłem format komputera i o dziwo DALEJ nic to nie zmieniło, dalej zamula.
4.Skorzystałem z rescue cd kasperskiego i przeskanowałem pliki bootowalne i jeszcze jakieś (wybaczcie że zapomniałem) i tam NIC nie wykryło.
5.Sprawdziłem dysk, hd tune wskazuje że jest OK, transfer dysku jest maks 200mb/s a potem spadł jakoś do 90mb/s. Skanowany był dysk sytemowy.
6.Zainstalowałem winde na innym dysku i dalej ten sam przypadek.
7.Przepinałem ram w celu sprawdzenia czy któryś nie jest wadliwy, robiłem to parami i dalej żadnych zmian.
8.Obecnie wykonuje test czy przypadkiem nie ma bad sectorów w dysku chociaż skoro instalacja na innym dysku nic nie zmieniła to trudno powiedzieć by była to wina HDD.

Zastanawiam się czy ma to znaczenie że procesor jest skylake który podobni miał nie współpracować z wind7 na której operuje, co ciekawsze przez cały ten czas wszystko było w porządku i parę osób które też mają skylake nie mają problemów z operowaniem z nim na windzie 7.
Nie mam już więcej pomysłów co z tym robić, rozważam zaniesienie do jakiegoś serwisu w celu sprawdzenia czy tam jakaś czarna magia się zadziała czy oni lepiej korzystają z google.

edit.
9.Sprwadzałem na hw monitor i temperatur też nie łapie.

edit2.
Zdaje się że źródłem problemu jest zegar procesora który zablokował się ma 800hz, w internecie polecają reset bios(zdaje się że to nie jest jakiś rzadki przypadek gdzie mobo świruje) ale problem jest taki że nie mam jumper cap do zwarcia pinów. Jakieś pomysły?

Edited by Se13astian

Share this post


Link to post
Share on other sites

Te problemy co pisujesz to wg. mnie wina dysku twardego, który ma bad sektory gdzie dysk dusi się nie potrafi odczytać ich w efekcie masz takie a nie inne problemy. Ten procesor co masz nie ma odblokowanego mnożnika więc chyba nie tu leży problem, możesz jeszcze zrobić przywracanie systemu kiedy wszystko hulało, ale jeśli to nie pomoże to dysk na wymianę.

Share this post


Link to post
Share on other sites

SMART dysku (zakładka Health z HD Tune) powinien powiedzieć, czy są z nim jakieś problemy.

12 godzin temu, Se13astian napisał:

Sprwadzałem na hw monitor i temperatur też nie łapie.

Żadnych?

12 godzin temu, Se13astian napisał:

ale problem jest taki że nie mam jumper cap do zwarcia pinów. Jakieś pomysły?

A jakiś śrubokręt/spinacz/nożyczki/metalowe sztućce w domu posiadasz? Bo zwarcie dwóch znajdujących się obok siebie pinów nie jest wielką filozofią. No i domyślne ustawienia można załadować również z poziomu samego UEFI.
Tak przy okazji, to czym odczytujesz te taktowania procesora? I próbowałeś go w jakikolwiek sposób obciążyć (powinien wystarczyć np. moment uruchomienia przeglądarki)?

I ostatnia sprawa - z jakiego systemu korzystasz? Bo sterowniki do Killerowych sieciówek (a taka znajduje się na Twojej płycie) pod Win10 mają ponoć problem z wyciekami pamięci.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Dnia 8.05.2016 o 08:43, webtom napisał:

SMART dysku (zakładka Health z HD Tune) powinien powiedzieć, czy są z nim jakieś problemy.


nic nie wyświetla, wskazuje stan dysku na OK

Dnia 8.05.2016 o 07:06, michal784512 napisał:

Te problemy co pisujesz to wg. mnie wina dysku twardego, który ma bad sektory gdzie dysk dusi się nie potrafi odczytać ich w efekcie masz takie a nie inne problemy. Ten procesor co masz nie ma odblokowanego mnożnika więc chyba nie tu leży problem, możesz jeszcze zrobić przywracanie systemu kiedy wszystko hulało, ale jeśli to nie pomoże to dysk na wymianę.

instalowałem również na innym dysku i było to samo

Dnia 8.05.2016 o 08:43, webtom napisał:


Tak przy okazji, to czym odczytujesz te taktowania procesora? I próbowałeś go w jakikolwiek sposób obciążyć (powinien wystarczyć np. moment uruchomienia przeglądarki)?

CPUID WHMonitor

 

Dnia 8.05.2016 o 08:43, webtom napisał:

I ostatnia sprawa - z jakiego systemu korzystasz? Bo sterowniki do Killerowych sieciówek (a taka znajduje się na Twojej płycie) pod Win10 mają ponoć problem z wyciekami pamięci.

korzystam z windy 7
 

zresetowałem bios i dalej nic, taktowanie wciąż niewzruszone siedzi na 800 hz
dodatkowe pytanie, jest gdzieś opcja by procesor nie schodził w dół z taktowaniem i cały czas trzymał się wyższego taktowania?

Share this post


Link to post
Share on other sites
31 minut temu, Se13astian napisał:

dodatkowe pytanie, jest gdzieś opcja by procesor nie schodził w dół z taktowaniem i cały czas trzymał się wyższego taktowania?

Opcja odpowiedzialna za zbijanie taktów nazywa się chyba EIST. Mógłbyś nieco pogrzebać w zakładce OC i pobawić się np. w ręczne ustawianie mnożnika, może uda Ci się coś ustawić.

Jest też inna możliwość - bardzo wysokie temperatury procesora, które powodują, że ten nie chce wejść na wyższe takty. Właściwie mógłbyś w pierwszej kolejności sprawdzić, czy cooler jest właściwie zamontowany i pewnie siedzi na procesorze.

Share this post


Link to post
Share on other sites
30 minut temu, webtom napisał:

Opcja odpowiedzialna za zbijanie taktów nazywa się chyba EIST. Mógłbyś nieco pogrzebać w zakładce OC i pobawić się np. w ręczne ustawianie mnożnika, może uda Ci się coś ustawić.

 

wyłączyłem i dalej nic 

32 minuty temu, webtom napisał:

Jest też inna możliwość - bardzo wysokie temperatury procesora, które powodują, że ten nie chce wejść na wyższe takty. Właściwie mógłbyś w pierwszej kolejności sprawdzić, czy cooler jest właściwie zamontowany i pewnie siedzi na procesorze.

przyznam że komputer mam od około 7 miesięcy i było wszystko spoczko. Ale jeśli już będę się brał do sprawdzania to wyjąć procesor z gniazda i sprawdzić jak siedzi cooler?

Share this post


Link to post
Share on other sites
1 minutę temu, Se13astian napisał:

Ale jeśli już będę się brał do sprawdzania to wyjąć procesor z gniazda i sprawdzić jak siedzi cooler?

Przyznam, że zwątpiłem - po otwarciu obudowy widzisz coś takiego, czy takiego? Bo powinieneś widzieć coś takiego, jak na pierwszym obrazku - cooler siedzi na procesorze i możesz nim manipulować bez wyciągania procesora z gniazda.

Share this post


Link to post
Share on other sites

no wiadomo że cooler jest na swoim miejscu... nie zrozumiałem o co Ci chodzi na początku bo skoro 7 miesięcy komputer działał odpowiednio ciągnąc wieśka to cooler musi być na miejscu, z drugiej strony zastanawiam się czy pasty nie trzeba wymienić, może to coś zmieni ale po tak krótkim czasie?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ale tak aby na pewno nic się nie obluzowało?

Właściwie dobrze by było w jakiś sposób odczytać temperatury procesora. Jeżeli HWMonitor nie może sobie z tym poradzić (co mnie trochę dziwi), to może Core Temp, Real Temp, SpeedFan, czy inny HWiNFO sobie poradzą?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Znalazłem rozwiązanie, tylko ciekawe czy tymczasowe i co tym dokonałem.
znalazłem rade by wyłączyć  Intel Adaptive Thermal Monitor  w biosie, i podziałało taktowanie wróciło, fpsy hulają i czuć że zaczął się ruszać.
jestem ciekaw dlaczego musiałem to wyłączyć i co ta opcja daje i dlaczego wcześniej nic nie zmieniałem i było spoczko a teraz musiałem to wyłączać.
edit. temperatury  trzymają się póki co koło 30-40 stopni, jakaś granica temperatur przy których osiągnięciu mam się martwić?

Edited by Se13astian

Share this post


Link to post
Share on other sites
25 minut temu, Se13astian napisał:

temperatury  trzymają się póki co koło 30-40 stopni, jakaś granica temperatur przy których osiągnięciu mam się martwić?

Max, którego dobrze by było zbyt regularnie nie przekraczać, to 71°C. Sam zacząłbym się martwić, gdyby w grach temperatura przekraczała 60-65°C.

Co prawda nie wiem dokładnie, za co odpowiada ta opcja, którą wyłączyłeś, ale nie jestem przekonany, czy to dobry pomysł zostawiać ją na stałe wyłączoną - być może nie bez powodu zbijała takty, a głupio by było przekonać się o jej słuszności po wylatującym z obudowy dymie.

Share this post


Link to post
Share on other sites

EIST to EIST on został włączony, IATM wyłączyłem to już całkowicie inna opcja. Temperatury wskoczyło koło 50, przyznam że wcześniej nie zwracałem uwagi na temperatury ale jeśli będzie trzeba to się kupie jakiś lepszy cooler bo jestem na boxowym.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.

×
×
  • Create New...