k0l012 Posted April 25, 2016 Report Share Posted April 25, 2016 witam Interesuję mnie wymiana 3 głównych komponentów: procesora (plus ewentualnie radiator), karty graficznej i płyty głównej. Co do zasilacza- to tu jest główna kwestia. Czy przy obecnym zasilaczu tj. OCZ Stealth x Stream 2 (500W) konieczna była by jego wymiana tak aby można było umieścić komponenty za podany przedział cenowy? Osobiście wolałbym go zostawić , gdyż co logiczne zwiększyłoby to mój budżet na resztę sprzętu. Na wstępie komputer przeznaczony do gier jak i do pracy (głównie programy: Visual Studio i Android Studio). Jeśli chodzi o osobiste preferencje to chciałbym zakupić kartę graficzną pokroju GTXa 960 4Gb - tańszej o pamięci 2Gb to chyba przy obecnych grach się nie opłaca, tym bardziej że szybko nie zamierzam zmieniać komputera. Co do zestawu procesor + płyta główna nie mam osobistych preferencji odnośnie wyboru Intel a AMD. Fajnie by było gdyby była możliwość OC (plus wiadomo obecnie albo w przyszłości zakup lepszego radiatora). Jednak jeśli jest jakiś fajny procesor z BOXowym chłodzeniem bez możliwości OC i jest on opłacalny w zakupię to w sumie jest to opcja do zaakceptowania - tym bardziej jeśli trzymać by się opcji z obecnym zasilaczem i zakładając że nie dawałby mi on w przyszłości dużego pola manewru przy OC Reszta mojego PC, którą chciałbym zostawić to: obudowa Antec VSP 5000 8Gb RAM DDR 3 1333Mhz CL9 z GoodRama dysk HDD + SSD wspomniany wyżej zasilacz OCZ Stealth x Stream 2 (500W) obecne komponenty do wymiany: MSI 870-C45 Gigabyte HD 7700 1Gb AMD Phenom II x4 840 Z góry dzięki za wszystkie rady Link to comment Share on other sites More sharing options...
Ationx Posted April 25, 2016 Report Share Posted April 25, 2016 Pamięci RAM też mógłbyś się pozbyć czy za wszelką cenę chcesz ją zostawić? Generalnie fajnie byłoby iść od razu w Skylake, ale tutaj znów pasuje też zmienić RAM na DDR4. Link to comment Share on other sites More sharing options...
k0l012 Posted April 25, 2016 Author Report Share Posted April 25, 2016 RAMu nie chce zostawić za wszelką cenę, po prostu założyłem, że w ramach oszczędności go zostawię inwestując tym samym więcej w inne podzespoły. Jeśli jednak wymiana byłaby konieczna to wiadomo nie ma problemu. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Ationx Posted April 25, 2016 Report Share Posted April 25, 2016 A odsprzedaż starych części i dołożenie tej kwoty do budżetu modernizacji wchodzi w grę czy masz już dla nich przeznaczone jakieś inne miejsce, a cena jest nieprzekraczalna? Link to comment Share on other sites More sharing options...
k0l012 Posted April 25, 2016 Author Report Share Posted April 25, 2016 No właśnie potencjalną kwotę z odsprzedaży części już wliczyłem w budżet czyli w te 2k. Powiem tak jeśli dany sprzęt byłby wart dopłaty to ok wtedy mogę trochę zwiększyć budżet powiedzmy o ok 200 zł, jeśli jednak byłaby to kwestia dopłaty w celu uzyskania minimalnie lepszych efektów to wolałbym pozostać przy założonej kwocie. Link to comment Share on other sites More sharing options...
webtom Posted April 25, 2016 Report Share Posted April 25, 2016 Używane podzespoły wchodzą w grę? Bo i5 na LGA1155 może się okazać jedyną możliwością, żeby zmieścić się w budżecie z jakąś porządną kartą graficzną, a przy okazji to raczej jedyna szansa załapania się na OC. Jaką dokładnie posiadasz kartę? Bo o ile HD 7730/7750 na wiele się nie nadadzą, o tyle z HD 7770/7790 mógłbyś się jeszcze ze 2-3 miesiące pomęczyć (w oczekiwaniu na nową generację kart). Link to comment Share on other sites More sharing options...
k0l012 Posted April 26, 2016 Author Report Share Posted April 26, 2016 Używka wchodzi w grę tylko w przypadku pewnego źródła i aktualnej gwarancji. Co do karty to: Gigabyte HD 7700 1Gb Tylko czy przy moim budżecie wyjście kart nowej generacji coś zmienia? Raczej nie będę celować w najnowsze karty, no chyba że mówimy o wyjściu kart z klasy średnio-wysokiej lub spadku cen po wyjściu najnowszych kart. Co do czasu jedyną grą na która się "czaje" w najbliższym czasie to dodatek do Wiedźmina, więc w sumie jeśli byłoby to wartę to mógłbym się wstrzymać z zakupem. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sevard Posted April 26, 2016 Report Share Posted April 26, 2016 Dodatek do Wiedźmina jeszcze nie ma daty wydania, więc może się okazać, że wyjdzie po nowych kartach lub w tym samym czasie. AMD z nowymi kartami mierzy w niższe do średnich segmentów (przy czym rozumienie przez nich średnich segmentów wydaje się być pokręcone, bo w obecnej generacji jest to wszystko poniżej Fury), a NVIDIA podobno w wyższe segmenty rynku. Link to comment Share on other sites More sharing options...
k0l012 Posted April 26, 2016 Author Report Share Posted April 26, 2016 Czyli podsumowując polecacie wstrzymanie się aż do wyjścia nowych kart. Jeśli ma to sens to mógłbym tak zrobić. Tak poza tym ktoś się orientuję na kiedy dokładnie jest przewidywane ukazanie się nowych kart? Link to comment Share on other sites More sharing options...
webtom Posted April 26, 2016 Report Share Posted April 26, 2016 AMD ma zaprezentować swoje karty jeszcze w tym kwartale, choć mając na uwadze problemy z dostępnością bezpośrednio po premierze w przypadku obecnie dostępnych kart, to raczej bym się na nie nastawiał w nieco późniejszym terminie, może w drugiej połowie wakacji. Tak swoją drogą, nadal nie wiem, jaki model karty posiadasz - może screen z GPU-z coś powie? (choć zakładając, że jej póki co nie tykasz, to to bez większego znaczenia) Link to comment Share on other sites More sharing options...
k0l012 Posted April 26, 2016 Author Report Share Posted April 26, 2016 No fakt myślę, że póki co się wstrzymam z zakupem. A screen zawsze można wrzucić Link to comment Share on other sites More sharing options...
Irenez Posted April 26, 2016 Report Share Posted April 26, 2016 HD 7770, więc tak absolutnie źle to nie jest. Link to comment Share on other sites More sharing options...
k0l012 Posted June 24, 2016 Author Report Share Posted June 24, 2016 Witam po krótkiej przerwie postanowiłem odświeżyć temat. Sytuacja ma się następując: Chciałbym w pierwszej kolejności - czytaj jak najszybciej wymienić procesor+płytę - jest mi to potrzebne do pracy (Android Studio + Visual Studio), temat gier póki co mnie nie dotyczy, więc zakup karty graficznej postanowiłem przełożyć na za dwa miesiące (dwa, że raczej skorzystam wtedy z dostępnego już rabatu 400 zł za założenie konta w Citibanku ). Wielce prawdopodobne jest, że kartą będzie coś z nowości AMD - domyślnie RX 480. I tu pierwsze pytanie czy wstrzymywać się z zakupem do dnia premiery czyli raptem parę dni, czy też nic to nie zmienia w kwestii wyboru CPU+płyta? Odnośnie procesora celuję w Intele - myślę że coś z serii i5 (z odblokowanym mnożnkiem). Tu jestem w stanie trochę dopłacić (koło 1000 zł trzeba liczyć), choć jakby ktoś podał dobre źródło gdzie mogę zapolować na używkę to było by ok Zakładam że karta RX 480 może kosztować na polskim rynku koło 900 zł więc rozszerzam budżet do 2200 lub ciut wyżej, bo inaczej raczej nie ma co myśleć o wspomnianym przez mnie wyżej procesorze. Z góry dzięki za wszystkie pomocne sugestię mały edit: Po przemyśleniu sprawy widzę, że chyba zbyt optymistycznie podchodzę do budżetu.. Myślę, że co do procesora to i5 6600K może być godny uwagi + plus jakaś płyta z chipsetem Z170. Tu faktycznie przydałaby się od razu wymiana RAMu, bo raczej nie ma sensu kupować płytę pod obecne DDR3. Jakieś sugestie odnośnie konkretnej płyty + RAMu? Może inny układ całości? Używki jak najbardziej wchodzą w grę, bo bez nich budżet raczej się nie dopnie. Link to comment Share on other sites More sharing options...
k0l012 Posted June 24, 2016 Author Report Share Posted June 24, 2016 Sorry za post pod postem, dodaje dla lepszej widoczności. Z mojej strony tak bym to widział: https://www.morele.net/procesor-intel-core-i5-6600k-3-5ghz-6mb-box-bx80662i56600k-707264/ https://www.morele.net/pamiec-kingston-hyperx-fury-8gb-2x4gb-ddr4-2133mhz-cl14-hx421c14fbk2-8-719420/ https://www.morele.net/plyta-glowna-msi-z170a-tomahawk-z170-dualddr4-2400-sata3-raid-hdmi-dvi-usb-3-1-atx-z170a-tomahawk-784032/ płyta taka ze względu za zwrot 160zł Po ewentualnym rabacie wychodzi ok 1600 do tego za miesiąc tak jak wspominałem karta RX 480 albo coś w tej cenie. Budżet zostanie przekroczony ale niespecjalnie widzę tańsze rozwiązanie. Chłodzenie i zasilacz zostają, zostaną ewentualnie wymienione w przyszłości pod kątem lepszego OC. Link to comment Share on other sites More sharing options...
yojc Posted June 24, 2016 Report Share Posted June 24, 2016 A jakie masz chłodzenie obecnie? Bo jeśli standardowe od AMD, to nie będzie pasować pod nową płytę Link to comment Share on other sites More sharing options...
k0l012 Posted June 24, 2016 Author Report Share Posted June 24, 2016 Zgadza się, też właśnie stwierdziłem, że trzeba będzie je wymienić. Jakieś sugestię? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Onarion Posted June 24, 2016 Report Share Posted June 24, 2016 Pod OC minimum to SPC Fortis 3, a optimum to Grandis. Link to comment Share on other sites More sharing options...
k0l012 Posted June 24, 2016 Author Report Share Posted June 24, 2016 Myślałem, że Fera 3 będzie wystarczające. Duża jest różnica w praktyce między tymi modelami? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Onarion Posted June 24, 2016 Report Share Posted June 24, 2016 Duża, Fera nie poradzi sobie z OC do np. 4,5 GHz - będzie bardzo głośno i gorąco. Fortis już bez większych problemów poradzi sobie z i5 6600K, a Grandis nawet się przy tym nie zgrzeje. Link to comment Share on other sites More sharing options...
k0l012 Posted June 25, 2016 Author Report Share Posted June 25, 2016 Myślę, że w takim wypadku wezmę Fortisa. Jeszcze jedno pytanie natury technicznej: opłaca się dołożyć na kości RAM o większych częstotliwościach, mniejszych timingach czy te wybrane przeze mnie będą wystarczające? Programy typu Android Studio czy Visual Studio są mocno pamięciożerne więc dobór RAMu to dość istotna dla mnie kwestia. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Irenez Posted June 25, 2016 Report Share Posted June 25, 2016 To zależy ile miałbyś dołożyć. 2666/3000 MHz CL15 za 280-310 złotych mają sens (za 16 GB), ale droższe kości to już nie bardzo. Link to comment Share on other sites More sharing options...
k0l012 Posted June 25, 2016 Author Report Share Posted June 25, 2016 16 GB myślę, że póki co odpuszczę - najwyżej zmienię w przyszłości. Kwestia zamiany wybranego przeze mnie RAMu: https://www.morele.net/pamiec-kingston-hyperx-fury-8gb-2x4gb-ddr4-2133mhz-cl14-hx421c14fbk2-8-719420/ na https://www.morele.net/pamiec-hyperx-fury-black-ddr4-8gb-2x4gb-2666mhz-cl15-hx426c15fbk2-8-766880/ Opłacalne jest branie wyższego taktowania kosztem zwiększonego opóźnienia? Link to comment Share on other sites More sharing options...
webtom Posted June 25, 2016 Report Share Posted June 25, 2016 Dopóki stosunek taktowania do opóźnienia jest większy (a 2666/15 (~178) > 2133/14 (~152)), to tak. Jakbyś już chciał brać dwie kości, to weź ten zestaw (tym bardziej, że nie masz budy z oknem, więc taka sobie kolorystyka raczej nie będzie Ci przeszkadzać). A jeżeli nie wykluczasz dokupienia drugiej kości w stosunkowo niedalekiej przyszłości, to proponowałbym wziąć tę. Link to comment Share on other sites More sharing options...
k0l012 Posted June 25, 2016 Author Report Share Posted June 25, 2016 Ewentualna opcja teraz 2x4 a potem dokupienie znowu 2x4 GB ma sens? Wiem, że wydajność duala nad jedną kością jest dużo większa a jak to się ma w przypadku 2 do 4? Link to comment Share on other sites More sharing options...
webtom Posted June 25, 2016 Report Share Posted June 25, 2016 Generalnie ciężko powiedzieć, jak to jest z tym Single vs Dual Channel. Zamiast się rozpisywać, odsyłam tutaj. Jeżeli masz w planach rozszerzanie pamięci, to wzięcie kości 8GB wydaje mi się o tyle rozsądniejsze, że po pierwsze będziesz miał jeszcze możliwość dalszej rozbudowy, a po drugie przy odsprzedaży łatwiej będzie opchnąć pojemniejsze kości. Jeżeli chodzi o wydajność 2x2x4GB vs 1x2x8GB - nie powinno być właściwie żadnej różnicy, bo ta platforma obsługuje jedynie dwa kanały. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Archived
This topic is now archived and is closed to further replies.