Jump to content

Upgrade sprzętu

Renzov

Recommended Posts

Hej, powoli przymierzam się do wzmocnienia swojego komputera (mam tu na myśli głównie GPU). Moglibyście mi coś polecić do mojego aktualnego zestawu? Nie za bardzo znam się na dopasowywaniu modelu grafiki do płyty, dlategoż pytam.

Płyta główna - MSI MS7788

Grafika - GeForce GTX 550Ti

Procesor - i5 3450

No i pochwal się resztą specyfikacji komputera, przede wszystkim marką i modelem zasilacza, a także modelem obudowy.

Tak swoją drogą - bardzo Ci się z wymianą karty spieszy? Bo na początku drugiej połowy roku powinny się pojawić karty nowej generacji i raczej warto na nie poczekać.

Wrzucam szybki raport z Everesta

Co do zasilacza - głupio się przyznawać, ale jest to jakiś noname (kupiłem gotowca jakieś 3 lata temu, błędy młodości), zdaję sobie sprawę z tego, że będzie to się wiązało z wymianą zasilacza;

Co do poczekania: Na dobrą sprawę mogę zaczekać, szczególnie że za kilka miesięcy zaczynam studia;

A co do budżetu - chciałbym jak najmniejszym kosztem, nie myślę o jakichś topowych modelach, na grafikę chciałbym wydać do 500 złotych.

Report.txt

W tak małym budżecie w przypadku nówek będziesz ograniczony do najtańszej w miarę rozsądnie wycenionej karty, czyli GTX 750 Ti 2GB - z jednej strony będzie wydajniejsza od obecnej o ~80%, z drugiej to już obecnie jedynie rozsądne minimum do nowych gier.
W przypadku używek mógłbyś polować na R9 270, ew. GTX 660, może nawet poziom wyżej (R9 280 i GTX 660 Ti/670/760). Choć raczej bym proponował poczekać na premierę nowych kart - co prawda raczej się na nie nie załapiesz (niemal na pewno w przypadku nVidii, która ma póki co wypuścić póki co tylko następców 970/980), ale jeżeli nowe karty okażą się w bardzo rewolucyjne, to podaż na rynku używek może spowodować odczuwalny spadek cen (kart używanych).

Póki co wypadałoby skupić się na wymianie zasilacza - znajdziesz na niego jakiś osobny budżet?
I może jeszcze opisz nieco obudowę - chodzi o lokalizację zasilacza, a także ilość, umiejscowienie i rozmiar wentylatorów/miejsc na wentylatory.

13 godzin temu, webtom napisał:

Choć raczej bym proponował poczekać na premierę nowych kart - co prawda raczej się na nie nie załapiesz (niemal na pewno w przypadku nVidii, która ma póki co wypuścić póki co tylko następców 970/980), ale jeżeli nowe karty okażą się w bardzo rewolucyjne, to podaż na rynku używek może spowodować odczuwalny spadek cen (kart używanych).

Może się załapać w przypadku AMD. Polarisy w przypadku desktopów mają trafić do przedziałów low-end i mainstream (obecnie mainstream+low-end dla AMD to wszystko poniżej Fury).

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

• Recently Browsing   0 members

• No registered users viewing this page.
  • Create New...