Jump to content

Rozwiązany: Nowy PC

Rincevind

Recommended Posts

Planuję sobie poskładać komputer na początku przyszłego tygodnia. Co sądzicie o takim zestawie

Procesor: Intel Core i7-4790 3,6 GHz 8MB cache s. 1150

Płyta: Gigabyte GA-H97-HD3 H97 s.1150.

RAM: HyperX 2x8GB DDR3-1866 Dual Chanel Kit

Karta graficzna: Gigabyte GF GTX 970 4GB 256Bit PCI-E GV-N970WF3OC-4GD.

SSD: Kingston SSD V300 SATA3 2.5" 120GB 7mm SV300S37A/120G.

HDD:  WD Green WD10EZRX 1TB sATA III 64MB.

Zasilacz: Corsair CX Series CX600 80Plus Bronze

Przy karcie graficznej waham się między GTX 970 a R9 390

Jakieś sugestie w kwestii która karta lub ogólne do zestawu?

No to może podaj ile masz do wydania i do czego komputer ma głównie służyć. Ten zestaw nie jest dobrze złożony.

Najlepiej wypełnij ten formularz:

• Budżet na komputer:
  • Części do kupienia:
  • Czy wliczyć system w cenę:
  • Zastosowanie komputera:
  • Preferowany sklep:
  • Rozdzielczość posiadanego monitora:
  • Czy sprzęt będzie podkręcany:
  • Termin zakupu komputera:
  • Dodatkowe uwagi:

• Budżet na komputer: 4.5k
  • Części do kupienia: wnętrzności, obudowa ATX
  • Czy wliczyć system w cenę: nie
  • Zastosowanie komputera: gry
  • Preferowany sklep: proline/arest
  • Rozdzielczość posiadanego monitora: 1920x1080
  • Czy sprzęt będzie podkręcany: nie
  • Termin zakupu komputera: do końca miesiąca
  • Dodatkowe uwagi:

No to coś takiego:

http://proline.pl/?fn=koszyk&1:BX80662I56600;1:MSI+B150M+NIGHT+ELF;1:HX421C14FB2K2%2F16;1:MSI+R9+390+GAMING+8G;1:SEAGATE+ST1000DM003;1:BT-M35;1:XFX+CORE+550W;1:CT250MX200SSD1

Dałem procesor i płytę nowszej generacji. Kartę raczej proponowałbym R9 390, wg mnie to nieco lepsza opcja na przyszłość. Dałem też większy i lepszy dysk SSD (Kingston V300 to jeden z najgorszych SSD na rynku).

Procesor dałem Core i5, bo Core i7 do gier jest średnio opłacalny. Gdybyś się jednak upierał na i7, to można podmienić procek w zestawie na http://proline.pl/?p=BX80662I76700

Dzięki za pomoc. Sam się właśnie coraz bardziej w stronę R9 390 skłaniałem, martwi mnie tylko czy nie będzie jednak z tym w przyszłości problemu. Już się zdarzały gry, które nie działały bo radeon.

Co sądzisz o płycie MSI B150 PC MATE DDR4 s.1151

Wolałbym właśnie dużą płytę, a na żadnych zbędnych bajerach mi nie zależy.

Martwią mnie trochę doniesienia na temat delikatności procesorów z socketem 1151. Chociaż to zdaje się dotyczyć tylko przypadków z osobnym chłodzeniem.

Bardzo bym prosił jeszcze o ocenę takiego zestawu:

http://www.morele.net/inventory/info/hUcfP/

Posłuchałem kilku rad (i5, R9), procesor ciut mocniejszy i płyta główna z innym chipsetem. Na razie 8GB RAM, ale za miesiąc/dwa planuję dołożyć drugą 8GB, podobnie SSD dojdzie jednak w przyszłości (oba z osobnego budżetu).

Jak nie zamierzasz podkręcać procesora, to branie i5-6600K się mija z celem, nie potrzeba też tak drogiej płyty. Jeśli jednak zmieniłeś zdanie i zamierzasz podkręcać, to musisz od razu dokupić chłodzenie (np. SilentiumPC Grandis), bo do procesorów z serii "K" nie jest dołączane chłodzenie.

No właśnie zauważyłem, że tam nie dali chłodzenia (przyzwyczaiłem się przeglądając, że do boxów dawali). Czyli chyba jednak ten wcześniejszy procesor.

A na ile sensowna jest ta płyta: MSI B150 PC MATE DDR4 s.1151

Praktycznie to samo co sugerowana przez  Diriana, ale w wersji ATX

edit: http://www.morele.net/inventory/info/8syLh4/

Schodząc z procesora i płyty od razu 16GB Ram

Tak właściwie planujesz jakoś wykorzystać dodatkowe sloty na karty rozszerzeń dostępne w płytach ATX?
Podany przez Diriana Night Elf ma wyraźnie lepszą dźwiękówkę od Mate'a (w zamian nie ma złącza M.2).

Do zestawu mam dwie uwagi:

• Jakąś obudowę planujesz kupować?
  • Dopłata do RAMu względem tego, tego lub tego zestawu raczej nie ma sensu. No i proponowałbym się zastanowić, czy w ogóle potrzeba Ci aż 16GB, bo to 150 zł można by było wydać na lepszy zasilacz, czy obudowę.

@Irenez
Asus B150 Pro Gaming jest w czymś gorszy?

Obudowę posiadam, ale mam co do niej coraz większe wątpliwości ze względu na jej wiek (jest tak stara, że nie jestem nawet w stanie podać modelu, ale w środku były dyski ATA)

16GB RAM to tak bardziej przyszłościowo, ale w sumie może faktycznie teraz lepiej oszczędzić, a w przyszłości najwyżej dokupić.

ATX chciałem po pierwsze ze względu na posiadaną obudowę, a po drugie ze względu na większą ilość miejsca między częściami (chciałem uniknąć wkładania na styk) bo polecany tu Night Elf zdaje się mieć już mało miejsca przy wystającej karcie graficznej. Ale jeśli by postawić na nową obudowę to pytanie jedynie czy się tam zmieści wszystko.

Płyta mATX się zmieści bez problemu do obudowy ATX (wewnętrzna karta Wi-Fi też się mieści nawet przy dość sporych kartach graficznych). W zasadzie jedynym powodem do brania obudowy ATX z tej półki (B150) jest jeśli potrzebuje się złączy do PCI do jakiś staroci (karty dźwiękowej) lub PCI-E x4 do szybkiego SSD.

RAM możesz wymienić na taką, nieco tańszą kość (w grach DualChannel nie daje właściwie nic).

Zestaw ogólnie wygląda ok, jedynie bym się zastanawiał, czy na 2-3 miesiące przed premierą nowej generacji jest sens kupować tak drogą kartę graficzną - IMHO sensowniej kupić coś z nieco niższej półki (np. R9 380 4GB) i wymienić nieco szybciej, albo nawet kupić jakąś używkę i nastawiać się na jej wymianę za kilka miesięcy.

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

• Recently Browsing   0 members

• No registered users viewing this page.
  • Create New...