Jump to content

Recommended Posts

W numerze 14/2014 CDA był opis składanych kompów. Jeden z nich był do około 3 tyś. Oto on: 

Procesor - Intel Core i5-4460 (3,2GHz, turbo 3,4 GHz, 4 rdzenie/4wątki, BOX 
Karta graficzna - ASUS GeForce GTX 760 2 GB GDDR5 
Płyta główna - Gigabyte GA-B85M-D3H (mATX, B85, S-1150) 
Pamięć RAM - GoodRAM DDR3 Play (2x 4 GB 1866 MHz, CL9) 
Dysk twardy - seagate 1 TB (3,5 cala, 7200 obr./min, ST1000DM003) 
Napęd optyczny - LiteOn IHAS122-04 (22x DVDRW DL, SATA, OEM) 
Zasilacz - Corsair VS550-550W 
Obudowa - SilentiumPC Brutus M23 

upgrade - dysk SSD, karta GTX 970, procesor i5-4690K, płyta główna Gigabyte GA-Z97-HD3

Co o tym powiedzie? Jak złożyć dobrego kompa do gier? A może inna opcja:

Procesor - Intel Core i5-4460/3,2 GHz, 6MB, LGA 1150, BOX 
Płyta główna - MSI H81M-P33/intel H81, LGA 1150 
Pamięć RAM - Crucial 8GB (2x4GB) 1600MHz CL9 Ballistix Duual Ranked 
Dysk twardy - Western Digital Blue 1 TB 7200rpm 64MB cache SATA600 
Karta graficzna - ASUS GeForce GTX 750 Ti OC 2 GB DDR5 128bit (1150/5400) 
Obudowa - SilentiumPC Gladius M20 Pure Black (b/z) 
Zasilacz - Corsair VS 450W 80+ 120mm

Zestaw wyżej jak najbardziej ok i w tej cenie ciężko ogarnąć coś lepszego. Co najwyżej zasilacz podmieniłbym na http://www.morele.net/zasilacz-corsair-cx450m-450w-cp-9020101-eu-855754/ - dłuższa gwarancja, przetwornica DC-DC i lepsze jakościowo komponenty. Mocy trochę mniej, ale i tak starczy z dużym zapasem.

Patrzę  na zestaw Ireneza i myślę sobie czy warto dorzucić trochę kasy i i wybrać GTX 970? A może też dysk SSD? Wtedy cena wzrosłaby chyba o około 700 zł? 

Pozostając przy GTX 970 widziałem na morele kilka kart, która z nich byłaby odpowiednia? Trochę szkoda kasy, ale jak mam później czegoś żałować to lepiej to przemyśleć. 

Radeona raczej nie będę bral wezmę od konkurencji jakąś kartę. Dysk SSD drogi. Zastanowię się jeszcze nad tą kartą bo jeśli ją kupię to chyba na dysk kasy mieć nie będę. Zresztą zobaczymy za kilka dni gdy kasa wpłynie na konto. I tak już zawyżyłem cenę hehe

A z SSD zawsze masz do wyboru wersję 128GB:

A-Data Premier Pro SP920, Plextor M6V, Transcend 370

Tylko stosunek cena/pojemność jest gorszy. 

20 godzin temu, Dirian napisał:

Przy czym GTX 970 to raczej średnio opłacalna inwestycja z uwagi na zbliżającą się nową generację i brak dalszych "perspektyw" dla tej karty.

no to się zakręciłem. Co więc jest dobrą inwestycją? W co mam włożyć moje pieniądze, żeby mi się opłacało? Rozumiem, że wszystkie części, które podał Irenez są w porządku teraz dyskutujemy o karcie graficznej i ewentualnie SSD, na który może się zdecyduje jak nie w tym to w następnym miesiącu. 

Panowie wyżej wymienili dwie karty 970 możecie wyjaśnić mi jeszcze czym różni się jedna od drugiej? Po prostu nie znam się za bardzo na sprzęcie. 

Tak właściwie nie pochwaliłeś się jeszcze rozdzielczością monitora.

Zdefiniuj dobrą inwestycję - jak na razie R9 390 i GTX 970 zapewniają z grubsza zbliżoną wydajność. W nowszych grach 390tka wydaje się osiągać nieco lepszą wydajność, dodatkowo przemawia za nią więcej pamięci w bezproblemowej konfiguracji i fakt, że nVidia po premierze nowych kart lubi zapominać o starszych modelach przy pisaniu sterowników. Z drugiej strony 390 kiepsko się kręci i pobiera wyraźnie więcej energii (co powinno być znacznie poprawione w nowej generacji, która powinna się pojawić już za kilka miesięcy).
IMHO obecnie nie ma sensu pchać się w karty z tego segmentu, jakbyś chciał do czegoś dokładać w zestawie Ireneza, to raczej do mocniejszego procesora (i5-6600, bądź dużo większa dopłata do podkręcania), lepszego zasilacza/obudowy, no i SSD. A jak chcesz mieć docelowo wydajniejszą kartę, to proponowałbym albo wstrzymać się z zakupem to kilka miesięcy, albo póki co wziąć kartę z niższej półki (najlepiej używaną) z postanowieniem jej szybkiej odsprzedaży.

Te dwie EVGI? Różnią się taktowaniami (nieznaczna przewaga FTW), a także układem chłodzenia (tu nie mam pojęcia, która wypada lepiej, choć pewnie w FTW jest ciut lepszy).

Monitora nie posiadam. Ogólnie kompa kupuje od zera. Może jakieś fajne propozycje w cenie po której nie ugną się nogi w kolanach? Mam zamiar także okazyjnie podłączać do niego konsole. 

Kusi mnie ta 960, żeby mieć spokojną głowę na dłuższy czas w grach.  Naprawdę lepiej dołożyć stówkę do procka? Jakby nie patrzył to zawsze znajdzie się coś lepszego a stówa byłaby już zaoszczędzona. A jeśli chodzi o lepszą obudowę to jaką polecasz? Wcześniej wymieniona była nawet spoko. SSD pewnie kupię, ale w takim razie zrobię tak, że kompa będę składał dwa miechy albo odłożę sobie kasę w tym czasie i kupie wszystko na raz. 

Za kilka miechów stanieje 960 albo będą nowe karty które i tak pewnie będą droższe i nie będę mógł sobie na nie pozwolić. Tak to będzie wyglądać? :)

Z monitorów AOC i2369Vm/Samsung S24D590PL na matrycy IPS (świetne kolory i kąty, niezłe czasy reakcji, kiepska, srebrząca czerń), bądź iiyama X2483HSU-B2 na matrycy MVA (nieco słabsze kolory i zapewne czasy reakcji, w zamian porządna czerń).

Co do procesora - 90 zł dopłaty to nieco za dużo (powinien kosztować ~20 zł mniej), ale on (w przeciwieństwie do karty) raczej nie straci tyle na wartości w przeciągu najbliższych miesięcy.

Zamiast 960 wolałbym R9 380. Przy czym jeżeli rozważasz przełożenie zakupów na za dwa miesiące, to raczej warto - co prawda nVidia chyba nie pokaże żadnego następcy 960tki, ale za to AMD powinno pokazać do tego czasu nowe karty i może któraś Cię przekona.

1 godzinę temu, Nikczemnikzlasu napisał:

Monitora nie posiadam. Ogólnie kompa kupuje od zera. Może jakieś fajne propozycje w cenie po której nie ugną się nogi w kolanach? Mam zamiar także okazyjnie podłączać do niego konsole. 

Zdefiniuj czym dla ciebie jest cena "po której nie ugną się nogi w kolanach" :D No ale na przykład:

http://www.morele.net/monitor-aoc-i2369vm-579267/

http://www.morele.net/monitor-samsung-s24d590pl-ls24d590plx-en-649066/

http://www.morele.net/monitor-iiyama-x2483hsu-b2-593921/

Wszystkie mają co najmniej dwa złącza cyfrowe, w tym HDMI, także z podłączaniem nie będzie problemów (bo o ile się nie mylę, to do DVI-I w kartach pasuje również DVI-D).

Kusi mnie ta 960, żeby mieć spokojną głowę na dłuższy czas w grach.  

Biorąc pod uwagę, że to jeszcze następna generacja kart zapowiada się na przełom, a nie ta nadchodząca, to 960ka (lepiej by było wziąć w tym przypadku R9 380 proponowaną przez Ireneza) prawdopodobnie pozwoli jeszcze przez jakiś czas odpalać nowe gry. Na pewno nie przy detalach ultra i 60fpsach (zresztą już teraz trzeba z czegoś rezygnować), ale do komfortowej gry wystarczy.

Naprawdę lepiej dołożyć stówkę do procka? Jakby nie patrzył to zawsze znajdzie się coś lepszego a stówa byłaby już zaoszczędzona.

Jeśli 100zł robi dla ciebie różnicę, to ta dopłata nie ma sensu. 6500 spokojnie da sobie ze wszystkim radę. Zresztą webtom dał ci zarys tego do czego warto ewentualnie dołożyć.

A jeśli chodzi o lepszą obudowę to jaką polecasz? Wcześniej wymieniona była nawet spoko.

Tu znowu zależy ile byś był w stanie na nią wyłożyć.

http://www.morele.net/obudowa-silentiumpc-gladius-m35-czarny-spc128-707485/

http://www.morele.net/obudowa-silentiumpc-gladius-m45w-pure-black-spc129-779413/

http://www.morele.net/obudowa-silentiumpc-pax-m70-pure-black-spc135-772816/

Możesz jeszcze dorzucić do lepszego zasilacza. Czy to tego zaproponowanego czy trochę mocniejszej wersji klik jeśli masz obawy o 450W

SSD pewnie kupię, ale w takim razie zrobię tak, że kompa będę składał dwa miechy albo odłożę sobie kasę w tym czasie i kupie wszystko na raz. 

W razie czego warto najpierw kupić SSD, a dopiero później HDD. Nie odwrotnie. W przeciwnym wypadku będziesz miał zabawę z przenoszeniem systemu, albo w ogóle stawianiem go od nowa na SSD.

Za kilka miechów stanieje 960 albo będą nowe karty które i tak pewnie będą droższe i nie będę mógł sobie na nie pozwolić. Tak to będzie wyglądać? :)

Za kilka miesięcy obecne karty znikną z półek, bo zastąpią je nowsze. Po prostu najprawdopodobniej pojawi znacznie więcej używek w przyzwoitszych cenach. Czy nowe będą droższe? Pewnie na dzień dobry - tak. Jednak podejrzewam, że będzie tak głównie za sprawą "podatku od nowości", a później ceny powinny być zbliżone do obecnych kart.

Cena za monitor za jakieś 700 zł jest dobra oczywiście jeśli produkt jest polecany. Na droższe nie mam pieniędzy tym bardziej, że jeszcze nie podjąłem decyzji w sprawie karty graficznej. Na razie odkładam kase i wstrzymam się z zakupem przez jakiś czas. Temat niech żyje do kupna kompa. Będę tutaj zaglądał. 

Spodobała mi się wyżej wymieniona obudowa http://www.morele.net/obudowa-silentiumpc-pax-m70-pure-black-spc135-772816/ bardzo ciekawa. A z chłodzeniem kompa nie będzie problemów w lecie? :) Co prawda droższa od pozostałych, ale bardzo oryginalna i podobno wycisza prace kompa :) dla mnie w porządku. 

Masakra jakaś. Jak ze znajomymi gada się o ulepszaniu kompów i dokupowaniu części to codziennie dochodzi 2 stówy więcej i nowe podzespoły :) Aż strach trzymać kasę. 

A z chłodzeniem kompa nie będzie problemów w lecie? :)

Te trzy standardowe wentylatory powinny wystarczyć do zapewnienia odpowiedniego przewiewu (choć przy 12V zbyt ciche nie są).

podobno wycisza prace kompa :) 

Nieco tak, ale nie nastawiaj się na nie wiadomo jakie cuda - wyciszona obudowa to tylko dodatek do cichych podzespołów.

bardzo oryginalna

Raczej bardzo podobna do serii Fractal Design Define R :)

770 i 780 są już (raczej od dłuższego czasu) niedostępne i choćby z tego względu patrzenie na ich ceny nie ma większego sensu.

Co do GTX 960 - jak na wersję 2GB strasznie drogo, no ale nawet i za 800 zł byłaby to średnia oferta biorąc pod uwagę fakt, że modele 4GB z dobrym chłodzeniem zaczynają się od ~900 zł.

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

• Recently Browsing   0 members

• No registered users viewing this page.
  • Create New...