Jump to content

Rozwiązany: Upgrade pcta za około 1850zł

Eryk132

Recommended Posts

Siemaneczko!
Chcę zrobić upgrade pcta za około 1850zł :)
Co mam teraz:
procek i3 4170
grafa asus r9 270x
ram good play ram 4gb 1600Mhz DDR3 CL9
obudowa Silentium pc gladius m20
Zasilacz corsair VS 450W
płyta MSI B85M-E45
Dysk Western Digital Caviar Blue, 3.5'', 1TB, SATA/600, 7200RPM, 64MB cache (WD10EZEX)
No i mam jeszcze kartę sieciową i napęd ale to mało ważne. Kwota jaką posiadam to 1850zł chyba, że typek z lombardu kupi grafe i procek ale nwm ile da jakby ktoś mógł napisać ile bym dostał w lombardzie za te podzespoły to wtedy tę cenę dodam do tego 1850zł :)
Jestem otwarty na propozycje i jeszcze 1 uwaga TYLKO NVIDIA ponieważ mam teraz amd i to jest dramat!
Pc nie ma nawet roku i na wszystkie podzespoły mam gwarancję :)
Pozdrawiam i jestem otwarty na propozycje!

W zasadzie wystarczy wymienić procesor na i5 4460/4570/4590 (może być używany, procesory się nie psują, poza tym w większości wypadków są jeszcze na gwarancji, czyli niczym nie ryzyujesz - taka oferta wygląda ciekawie) i dokupić RAM-u, np. taką kostkę, albo, jak chcesz mieć od razu 12 GB.

Największy problem jest z kartą graficzną - pieniądze które zostałyby z zakładanych 1850 zł to około 1100 zł, czyli wystarczająco na GTX-a 960 albo R9 380/380X. Problem w tym, że te karty nie są na tyle szybsze od R9 270X, żeby było je warto wymieniać. Na GTX-a 970 masz za mały budżet, a do tego za dwa-trzy miesiące na rynek wejdzie nowa generacja kart, więc i tak niespecjalnie opłacałoby się pakować tam 970-tkę.

Proponowałbym kupienie pamięci, procesora (i oczywiście sprzedanie i3 4170, powinien pójść za 350-400 zł) ewentualnie SSD (z modeli 128 GB Transcend 370 za ok. 200 zł, z 250 GB Crucial BX100 za ok. 320 zł) i przeczekanie z zakupem karty do czerwca/lipca, tak byłoby najsensowniej.

A tak swoją drogą co jest źle z Twoim R9 270X? Przecież to jest całkiem niezła karta, na poziomie GTX-a 950, powinna dawać radę z nowymi grani na średnich/wysokich ustawieniach. 

1 minutę temu, Onarion napisał:

i5 4460/4570/4590

Raczej bym celował w te wyższe modele, bo w przypadku obciążenia 1-2 wątkami może się okazać, że nowy procesor będzie nawet nieco wolniejszy od starego.

4 minuty temu, Onarion napisał:

A tak swoją drogą co jest źle z Twoim R9 270X?

Klik
Tak swoją drogą jest szansa, że ten Radeon w połączeniu z 4-rdzeniowym procesorem rozwinie skrzydła i zapewni nieco lepszą wydajność.

Webtom podsumował co jest nie tak z grafą i z całym pc:) a gdyby doliczyć do tego 1850 pieniądze z grafy i z procka to coś by się dało więcej i w jakich około kosztach bd się mieścić ceny tych nowych kart od Nvidi? No i jaki ten procek w końcu? Webtom tu pytanie do cb wróć do mojego tematu z tymi fps i powiedz co z tą płytą główną info jest na samym dole 1 strony:)

Teoretyczny GTX 1070 powinien kosztować mniej więcej tyle samo co teraz GTX 970, czyli 1500-1600 zł. Jakbyś sprzedał procka i starą kartę spokojnie udałoby się zmieścić w budżecie. 

Co do procka, to te które podałem są ok. @webtom wspominał o wyżej taktowanych modelach, ale ciężko będzie znaleźć używki w dobrych cenach (do 700, 750 zł). W każdym razie jakbyś się uparł, to i5 4690 będzie trochę (parę procent) wydajniejszy od takiego i5 4590/4570. Ale ta aukcja którą podlinkowałem wygląda zachęcająco - porządny procek za 640 zł z 3-miesięczną gwarancją.

Chodziło mi głównie o to, że i5-4460 ma maksymalne takty na poziomie 3.4GHz (czyli ~8% niższe niż w i3-4170), więc jednak lepiej by było celować przynajmniej w i5-4570 (3.6GHz), bądź i5-4590 (3.7GHz), coby tu i ówdzie nie rozczarować się (nieprzesadnie wyraźnym, ale jednak) spadkiem wydajności.

Procek podlinkowany przez Onariona wygląda jak najbardziej ok.

Chodziło mi głównie o to, że i5-4460 ma maksymalne takty na poziomie 3.4GHz (czyli ~8% niższe niż w i3-4170), więc jednak lepiej by było celować przynajmniej w i5-4570 (3.6GHz), bądź i5-4590 (3.7GHz), coby tu i ówdzie nie rozczarować się (nieprzesadnie wyraźnym, ale jednak) spadkiem wydajności.

Procek podlinkowany przez Onariona wygląda jak najbardziej ok.

Zaciekawiliście mnie tym GTX 1070 może mi ktoś napisać na jakim poziomie bdz wyglądała wydajność tej karty? I na jakie detale przy wieśku 3 moge liczyć przy gtx 1070 i i5 4590 i 12GB ramu aby pograć w 60 fps?

I ostatnie pytanie jaką mam pewność, że procesor nie padnie po 2 miesiącach albo, że procek nie bdz działał jak powinien?

19 minut temu, Eryk132 napisał:

I na jakie detale przy wieśku 3 moge liczyć przy gtx 1070 i i5 4590 i 12GB ramu aby pograć w 60 fps?

Wszystko na ultra, jedynie z cieniami będzie trzeba zjechać do poziomu wysokich i jeszcze nieco bardziej przyciąć trawę. No chyba, że trafisz na burzę w lesie w okolicach większego zbiornika wodnego, wtedy i tak mogą się zdarzyć spadki do 45 fps.
A tak na serio, to póki co odnośnie nowych kart właściwie nic nie jest jeszcze pewne, czy w ogóle potwierdzone (wliczając w to datę premiery), także raczej nikt Ci na to pytanie nie odpowie.

26 minut temu, Eryk132 napisał:

I ostatnie pytanie jaką mam pewność, że procesor nie padnie po 2 miesiącach albo, że procek nie bdz działał jak powinien?

Dokładnie żadną, no ale jako że na podlinkowany przez Onariona egzemplarz dostajesz 3-miesięczną gwarancję, to nie jest to przesadnie pesymistyczny scenariusz.
I jak już zostało napisane - procesory z reguły się nie psują, także jeżeli przyjdzie do Ciebie w pełni sprawny, to pewnie będziesz go wymieniał ze względu na awarię płyty głównej, czy niewystarczającą wydajność, a nie problemy z samym działaniem procesora.

Siemaneczko sr za brak aktywności wpadło mi troszke grosza i tak podliczając wszystkie pieniądze czyli 1850+450+1050 ( wliczając pieniądze za grafe i procek a te 450 to mój dodatek) wyszło 3350 więc tyle teraz wynosi cena, którą mogę przeznaczyć na pc czy za te pieniącze da się zrobić coś więcej? I czy zasilacz sb poradzi? Pozdrawiam!

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

• Recently Browsing   0 members

• No registered users viewing this page.
  • Create New...