Isek Posted April 9, 2016 Report Share Posted April 9, 2016 Witam, Od pewnego czasu laptop rodziców chodził dość wolno, ale najgorsze było to, że nagle potrafił złapać poważne zwiechy. Włączyłem dziś tryb awaryjny, i czyściłem rejestr i wyrzucałem niepotrzebne programy z autostartu (swoją drogą dziwne jest to, że w autostarcie było Apple Push, i to raczej od momentu kupienia laptopa w sklepie). No ale do czego zmierzam- svchost.exe pobierał aż 25% procesora! (i5, nie pamiętam już jaki to był konkretnie model), oraz 1.4 GB ramu. Czytałem trochę w internecie, i jedynym rozwiązaniem, jakie przyniosło skutki, było całkowite wyłączenie aktualizacji systemu. Tylko, że tu pojawia się problem, bo aktualizacje powinny być chociaż wyszukiwane, a najlepiej od razu aktualizowane, jednak jeśli opcja nawet wyszukiwania jest włączona, to przez cały czas pobiera takie zasoby komputera. Macie jakieś pomysły jak rozwiązać to w inny sposób? System Windows 7 Home Premium SP1 OEM Link to comment Share on other sites More sharing options...
Firestone Posted April 9, 2016 Report Share Posted April 9, 2016 Miałem podobne problemy ostatnimi czasy na Win7. Svchost + trustedinstaller nieprzerwanie coś mielił i pobierał ~25% cpu, natomiast nie potrafił wyszukać ręcznie aktualizacji. Pomogło ustawienie automatycznych aktualizacji na konkretną godzinę, po zainstalowaniu przełączyłem znowu na ręczny update i problem z procesami ustąpił. Edit. Z tego co czytałem w ostatnim roku to problem z aktualizacjami na Win7 jest dosyć powszechny, niektórzy uważają że to swoista "zachęta" Microsoftu do przesiadki na Win10 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Isek Posted April 10, 2016 Author Report Share Posted April 10, 2016 No właśnie akurat rodzice się zastanawiają nad 10. Powiem Ci, że ciekawą opinię wyraziłeś. Wiem, że to w sumie domysły, ale fakt, nic nie szkodzi zaktualizować do 10. Dzięki Ci za pomoc Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Archived
This topic is now archived and is closed to further replies.