osama1337 Posted April 6, 2016 Report Share Posted April 6, 2016 Witajcie! Wczoraj mój HD 7970 zakończył swój żywot, potrzebny mi nowy GPU do gier, budżet jakim dysponuję to ~2000 PLN. Myślałem nad GTX 980 i R9 390X, ale słabo się orientuję jeśli chodzi o nowe karty. Reszta podzespołów: Mobo: Gigabyte P67A-D3-B3 CPU: Intel Core i7 2600k 3,40 GHz (Sandy Bridge) RAM: Kingston HyperX Blue 2x4 (8) GB DDR3 1600 Mhz Zasilacz: Be Quiet! SYSTEM POWER S6-SYS-UA-550W Z góry dzięki za pomoc. Pozdrawiam. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Posted April 6, 2016 Report Share Posted April 6, 2016 A byłbyś w stanie kupić na przeczekanie jakąś słabszą, tańszą i tym samym z lepszym stosunkiem wydajność/cena kartę, a po premierze nowych grafik ją sprzedać i kupić coś nowego? Link to comment Share on other sites More sharing options...
osama1337 Posted April 6, 2016 Author Report Share Posted April 6, 2016 28 minut temu, 2real4game napisał: A byłbyś w stanie kupić na przeczekanie jakąś słabszą, tańszą i tym samym z lepszym stosunkiem wydajność/cena kartę, a po premierze nowych grafik ją sprzedać i kupić coś nowego? Myślałem o czymś takim, jednak nie widzi mi się pół roku czekania na Pascala, nie zależy mi zbytnio na DX12, a w większość nadchodzących produkcji raczej i tak nie zagram. Dodatkowym problemem jest to, iż niestety nie ja operuję przelewami w mojej rodzinie, a oni są wyczuleni na punkcie sprzedaży używanego sprzętu, będą mi robić z tego powodu afery (za długo by tłumaczyć) - zakup słabszej karty i późniejsza jej sprzedaż raczej nie wchodzi w grę. Dlatego interesują mnie tylko "high endowe" karty na ten moment. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dirian Posted April 6, 2016 Report Share Posted April 6, 2016 To najlepiej wziąć R9 390 od MSi. Ewentualnie dopłata do R9 390X jeżeli chcesz wydać całą kasę. Na ESC.pl mają w przyzwoitej cenie - http://www.esc.pl/product_info.php?manufacturers_id=&products_id=66845 - chociaż nie jestem przekonany czy warto dokładać 200 zł względem R9 390. Przydałoby się też wykręcić procesor na tyle na ile pozwoli twoja płyta i chłodzenie procka (o ile masz inne niż boksowe). Link to comment Share on other sites More sharing options...
osama1337 Posted April 6, 2016 Author Report Share Posted April 6, 2016 8 minut temu, Dirian napisał: To najlepiej wziąć R9 390 od MSi. Ewentualnie dopłata do R9 390X jeżeli chcesz wydać całą kasę. Na ESC.pl mają w przyzwoitej cenie - http://www.esc.pl/product_info.php?manufacturers_id=&products_id=66845 - chociaż nie jestem przekonany czy warto dokładać 200 zł względem R9 390. Przydałoby się też wykręcić procesor na tyle na ile pozwoli twoja płyta i chłodzenie procka (o ile masz inne niż boksowe). Jakie argumenty przemawiają za 390X względem GTX'a 980? Gdzieś tam czytałem, że GTX 980 wykazuje wyraźnie większą wydajność w grach. Obydwie te karty to jednak spory wydatek, więc chciałbym dokonać właściwego wyboru. 8 minut temu, Dirian napisał: Przydałoby się też wykręcić procesor na tyle na ile pozwoli twoja płyta i chłodzenie procka (o ile masz inne niż boksowe). Niestety boksowe, procek po podkręceniu grzeje się niczym lawa w wulkanie. Link to comment Share on other sites More sharing options...
webtom Posted April 6, 2016 Report Share Posted April 6, 2016 20 minut temu, osama1337 napisał: Jakie argumenty przemawiają za 390X względem GTX'a 980? Gdzieś tam czytałem, że GTX 980 wykazuje wyraźnie większą wydajność w grach. Obydwie te karty to jednak spory wydatek, więc chciałbym dokonać właściwego wyboru. Jak na razie wypadają dosyć podobnie (może nawet z lekkim wskazaniem na - wyraźnie droższą - 980tkę, ze względu na niezły potencjał OC i mniej uciążliwy narzut sterownika na procesor), jest jednak całkiem prawdopodobne, że niedługo nVidia zapomni o wspieraniu Maxwelli w sterownikach (skupiając się na Pasacalach) i te nagle sporo stracą. 19 minut temu, osama1337 napisał: Niestety boksowe, procek po podkręceniu grzeje się niczym lawa w wulkanie. To chyba już wiesz, w jaki sposób dobić do 2k Jaką posiadasz obudowę? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sevard Posted April 6, 2016 Report Share Posted April 6, 2016 Właściwie to cenowym odpowiednikiem GTXa 980 jest R9 Fury i te karty są na podobnym poziomie (nawet po OC), tylko, że opłacalność obydwóch kart jest obecnie zerowa, bo w podobnej cenie jest również R9 Nano (które teoretycznie jest skierowane na nieco inny rynek), które dodatkowo bez problemu można "odblokować" do R9 Fury X. Link to comment Share on other sites More sharing options...
osama1337 Posted April 6, 2016 Author Report Share Posted April 6, 2016 23 minuty temu, webtom napisał: To chyba już wiesz, w jaki sposób dobić do 2k Jaką posiadasz obudowę? Obecnie posiadam Fractal Design Core 3300 Black. 5 minut temu, Sevard napisał: Właściwie to cenowym odpowiednikiem GTXa 980 jest R9 Fury i te karty są na podobnym poziomie (nawet po OC), tylko, że opłacalność obydwóch kart jest obecnie zerowa, bo w podobnej cenie jest również R9 Nano (które teoretycznie jest skierowane na nieco inny rynek), które dodatkowo bez problemu można "odblokować" do R9 Fury X. No nie wiem... Ten R9 Fury kosztuje ponad 2500 zł, a GTX'a 980 widziałem dzisiaj na allegro za 1780 zł. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dirian Posted April 6, 2016 Report Share Posted April 6, 2016 Za 1780 zł to pewnie używka. Link to comment Share on other sites More sharing options...
osama1337 Posted April 6, 2016 Author Report Share Posted April 6, 2016 1 minutę temu, Dirian napisał: Za 1780 zł to pewnie używka. Właśnie nówka, nie rozpakowana z folii, tyle że bez gwarancji i papierów (może kradziona xD) Link to comment Share on other sites More sharing options...
yojc Posted April 6, 2016 Report Share Posted April 6, 2016 Ja bym w życiu nie dał tyle kasy na sprzęt bez gwarancji i papierów, no ale co kto lubi Link to comment Share on other sites More sharing options...
webtom Posted April 6, 2016 Report Share Posted April 6, 2016 13 minut temu, osama1337 napisał: Obecnie posiadam Fractal Design Core 3300 Black. No to wzięcie w miarę taniego Grandisa, czy nieco cichszego Macho byłoby jak najbardziej rozsądne. Link to comment Share on other sites More sharing options...
osama1337 Posted April 6, 2016 Author Report Share Posted April 6, 2016 3 minuty temu, webtom napisał: No to wzięcie w miarę taniego Grandisa, czy nieco cichszego Macho byłoby jak najbardziej rozsądne. Wygląda dobrze, zastanowię się nad nimi. Teraz tylko pytanie, co bardziej opłaca się wziąć: GTX 980 z allegro za 1750 zł - http://allegro.pl/asus-gtx-980-strix-oc-msi-gaming-4g-4gb-ddr5-nowe-i6104185292.html czy R9 390X z linku kolegi wyżej: http://www.esc.pl/product_info.php?manufacturers_id=&products_id=66845 Ten GTX niby bez gwarancji, ale szczerze mówiąc zaryzykowałbym. W poprzednim moim poście napisałem, że widziałem tego GTX'a za 1780 zł, jednak pomyliłem się. Link to comment Share on other sites More sharing options...
oliee0 Posted April 6, 2016 Report Share Posted April 6, 2016 Macho mam, tylko troszkę starszą rewizję, ale prawie się nie różni i bardzo polecam. Ciche i wydajne. i5-2500k lata na 4,8 GHz i spokojnie wyrabia chłodzenie. 3 minuty temu, osama1337 napisał: Ten GTX niby bez gwarancji, ale szczerze mówiąc zaryzykowałbym. Ja bym jednak nie ryzykował w sprzęcie za taką cenę, a tym bardziej, że karty graficzne nie należą do niezawodnych urządzeń. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dirian Posted April 6, 2016 Report Share Posted April 6, 2016 To już lepiej kupić Radona na gwarancji z pewnego źródła, tym bardziej że GTX 980 nie jest wiele szybszą kartą. Bo co jak wydasz 1750 zł na kartę bez gwarancji a ta się popsuje po tygodniu? A karty psuć się lubią. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sevard Posted April 6, 2016 Report Share Posted April 6, 2016 2 godziny temu, osama1337 napisał: No nie wiem... Ten R9 Fury kosztuje ponad 2500 zł, a GTX'a 980 widziałem dzisiaj na allegro za 1780 zł. Zmień sklep, bo zdzierają. Ceny R9 Fury w Polsce zaczynają się od ~2300 zł. GTX 980 z solidniejszym chłodzeniem to jest przynajmniej ~2100 zł. I z boku jest Nano, którego da się wyrwać za ~2200 zł, a jest wydajniejszy od obydwóch tych kart. [edit] Co do tego GTXa z Allegro, to coś tu mocno śmierdzi. Jak do diabła można zgubić dowód zakupu ośmiu kart (autor wystawia na sprzedaż 7, a sam jedną zostawia u siebie)? Link to comment Share on other sites More sharing options...
oliee0 Posted April 6, 2016 Report Share Posted April 6, 2016 Dokładnie. Poza tym pochodzenie tych kart też jest podejrzane, bo 8 nowych kart po 2 tys. i bez dowodu zakupu. Poza tym kto by inwestował ponad 10 tys. w karty graficzne, żeby je taniej sprzedać na Allegro... Link to comment Share on other sites More sharing options...
osama1337 Posted April 7, 2016 Author Report Share Posted April 7, 2016 Witajcie! Po długim namyśle zdecydowałem się na GTX 980 (model: Gigabyte GTX 980 4GB GDDR5 Xtreme Gaming, taktowanie: 1342/7100) - udało mi się ją wyrwać od kumpla po znajomości za 1820 zł, z 36 miesięczną gwarancją producenta (normalnie chodzą po ~2350 zł), więc myślę, że dobry deal. Zamówiłem też chłodzenie do procka (Macho) i będę kręcił. Dzięki za pomoc, temat można zamknąć. Link to comment Share on other sites More sharing options...
yojc Posted April 7, 2016 Report Share Posted April 7, 2016 Problem rozwiązany, więc temat zamykam.W razie potrzeby otwarcia tematu, proszę autora o kontakt przez PW. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Archived
This topic is now archived and is closed to further replies.