KevinND Posted April 4, 2016 Report Share Posted April 4, 2016 Witam posiadam PC padł mi dysk twardy więc postanowiłem troszkę zmofyfilowac swojego PC. -Gram szczególnie w Lola on nie potrzebuje dużych wymagań ale z moją kartą graficzną na najwyższych detalach więc pora to zmienić -Pograł bym w fife obecnie jest 16 ale przyszła 17 też by było dobrze żeby płynnie smigała No więc mój sprzęt (niektóre dokładne modele podam jak wrócę z pracy) - Karta graficzna gigabyte gt630 - 2 kości ramu ddr3 po 4 GB firmy good ram bez żadnej bajeranckiej obudowy jak widzę jakie teraz są i niewiem czy duża różnica bd zmieniając na ddr4 i takie właśnie bajeranckie - Nagrywarkę mam lg więc nie muszę kupywac - Procesor Intel i3 2 rdzenie 2 wątki jakoś 3.6 GHz - Dysk 1 tera który padł i znalazłem na morele ssd adaty 240 GB myślę że na system i moje gry wystarczy bo nie zasmiecam PC i obecnie plików miałem na max 200GB na pc - Mam kartę muzyczna Asusa dodatkowo teraz wiem ze to był zbędny koszt bo na standardowych płytach dźwięk jest taki sam i nie wykorzystuje tej płyty - No i płyta główna mam jakąś zwykła podam model ale martwię się moja obudową jest dosyć mała i niewiem czy zmieszczą się nowe rzeczy. Jest niewiele wyższa i szerszą od 1.5l butelki wody mineralnej haha Oczewiscie podeślę wieczorkiem zdjęcia i modele płyty procesora a tak wstępnie jak myślicie na czym mogę zaoszczędzić a co na bank trzeba zmienić i co polecacie i jakie koszty http://www.fotosik.pl/zdjecie/usun/3niTacI2piOpIz1ypuN3j_pr3G~GIT ZASILACZhttp://www.fotosik.pl/zdjecie/usun/wfTYKwVxOWrKGpSFvgfa01bDxgM~S1 SKRZYNKA Link to comment Share on other sites More sharing options...
Irenez Posted April 4, 2016 Report Share Posted April 4, 2016 Przede wszystkim to podaj model procesora, płyty głównej (CPU-Z), zasilacza i obudowy. 1) Przy tej pojemności SSD to wskazanie w pierwszej kolejności na Cruciala BX100. 2) Karta graficzna do wymiany. Na jaki model to będziemy mogli ci powiedzieć po tym jak podasz nam markę i moc zasilacza (jeśli nie jesteś w stanie dokładnie odczytać to przyda się zdjęcie tabliczki znamionowej) oraz markę obudowy. 3) Co do dalszych zmian, to zależy od zasilacza i od budżetu, którego nie podałeś. Link to comment Share on other sites More sharing options...
KevinND Posted April 4, 2016 Author Report Share Posted April 4, 2016 1) okej 2) zdjęcie tabliczki zasilacza jest wstawione, nic więcej nie mam z drugiej strony jest tylko nalepka z ceną model procesora dośle wieczorem. Marki obudowy kompletnie nie znam nie ma nigdzie żadnego modelu cyfr - nic sprawdzałem budżet - hmm nie mam określonego tak jak napisałem nie wymagam od pc za dużo - płynna praca podstawowa internet itp, no i żeby gry które miały premierę niedawno żeby tez dosyć fajnie śmigały abym nie musiał myśleć już za dwa lata o wymianie karty bądź procesora. 3) ogółem myślę że tak 2 tys. to około co chcę przeznaczyć ale nie wiem na czym mogę zaoszczędzić oprócz nagrywarki Link to comment Share on other sites More sharing options...
iSoyer Posted April 4, 2016 Report Share Posted April 4, 2016 Zasilacz do wymiany - to pewne. Teraz czekamy na model płyty głównej oraz procesora. Link to comment Share on other sites More sharing options...
webtom Posted April 4, 2016 Report Share Posted April 4, 2016 Dzięki zaawansowanej technologii udało mi się chyba uzyskać model płyty głównej - GA-B75M-D3H. Zakładając, że procesor to jakaś i3, to najrozsądniejszym wyjściem będzie przesiadka na używaną i5, najlepiej jakiś wyższy model (2500/3470/3550/3570). Odnośnie zasilacza, to - zależnie od kwoty, jaką chcesz na niego przeznaczyć - VS 450, Vero L1 500/600, Smart SE 530, Vero M1 600, Corsair CX550M. Co do obudowy - szału nie ma i przesiadka na Zalmana Z3/R1, Gladiusa M35/M45W, Zalmana Z11 Neo, (...) miałaby sporo sensu. W ostateczności można by się ograniczyć do wrzucenia wentylatora na przód obecnej obudowy. A jeżeli chodzi o kartę graficzną, to z nówek najtańszą rozsądną jest GTX 750 Ti (500-550 zł), ew. można pomyśleć o dopłacie do GTX 950. Z używek do LoLa powinien wystarczyć R7 250X (aka HD 7770), z myślą o Fifie pewnie warto by było dołożyć do R7 265 (aka HD 7850), czy R9 270(X) (aka HD 7870). Link to comment Share on other sites More sharing options...
iSoyer Posted April 4, 2016 Report Share Posted April 4, 2016 Jeżeli o 250X chodzi to do Fify też styknie Link to comment Share on other sites More sharing options...
KevinND Posted April 4, 2016 Author Report Share Posted April 4, 2016 Procesor: Intel Core i3-2120 CPU 3.30 GHz Karta Muzyczna: Asus Xonar D1 Audio Płyta Głowna: Gigabyte B75M-3DH Zasilacz: Jest foto nie znam modelu Grafika: Jest Model na pewno do wymiany Obudowa: Brak Modelu gdziekolwiek Ramy: Co z ramem wymieniać na DDR4? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Onarion Posted April 4, 2016 Report Share Posted April 4, 2016 Nie, płytę główną i RAM zostaw, nie ma sensu ich wymieniać. A tego Xonara używaj, to jest dużo lepsza karta dźwiękowaniż integra. Co do zasilacza, obudowy, karty i procesora podpisuję się pod tym, co napisał wyżej @webtom . Link to comment Share on other sites More sharing options...
KevinND Posted April 4, 2016 Author Report Share Posted April 4, 2016 na tą płytę dam rade włożyć i5? (nie biorąc pod uwagę używek - nie chcę używek) zastanawiam się czy nie lepiej wymienić dysk i sprzedać owy pc i dołożyć do nowego Link to comment Share on other sites More sharing options...
yojc Posted April 4, 2016 Report Share Posted April 4, 2016 Włożysz i5 a nawet i7, ale nie kupisz już ich nowych (a jak się jakieś znajdą, to w tak wysokiej cenie, że sens jest zerowy). Procesory się praktycznie nie psują, więc kupno używanego nie jest żadnym ryzykiem. Link to comment Share on other sites More sharing options...
webtom Posted April 4, 2016 Report Share Posted April 4, 2016 Zerknij sobie na tę, bądź tę ofertę - taniej i nawet ciut wydajniej (przynajmniej w drugim przypadku, bo pierwszy to tak na styk) niż nowa i3, a gwarancja na tyle długa, że raczej zdążysz go bardzo gruntownie przetestować. Link to comment Share on other sites More sharing options...
KevinND Posted April 5, 2016 Author Report Share Posted April 5, 2016 a powiedz mi jeszcze 1 rzecz. Czy mój procesor to jakaś tragedia? przy nowej karcie graf. i dysku ssd dźwignie na ultra jakiś nowy tytuł? Nie wiem np. GTA 5, wiedźmin? albo jak wspomniałem fife :)? A więc tak... Co powiecie na to?http://www.morele.net/inventory/info/Sd95pY/ Zastanawiam się nad płytą głowną: Tą - http://www.morele.net/plyta-glowna-msi-b150-gaming-m3-b150-ddr4-sata3-usb3-1-atx-b150-gaming-m3-768062/ A Tą - http://www.morele.net/plyta-glowna-msi-b85-g43-sc-lga1150-intel-b85-4xddr3-vga-gblan-atx-haswell-581506/ Rozumiem że przy pierwszej nie wejdą mi RAMy które mam więc bd zmuszony kopić nowe DDR4 a przy tej drugiej będą śmigać - true? Tylko z drugiej str. medalu jeśli procesor który mam nie wejdzie z żadnej z nich to decyduje się na kupno nowego(a z racji tego iż planuje zakup ratalny nie wchodzi w grę używany, choć zależy ile bd musiał przepłacić do banku) ... a więc ramy które przeglądałem to: - http://www.morele.net/pamiec-kingston-savage-ddr4-8gb-2x4gb-2133mhz-c13-hx421c13sbk2-8-771088/ - Procesor? czekam na wasze propozycje myślę że jakaś wydajna wersja i5 zaspokoi moje potrzeby - Chłodzenie.. Kompletnie tego nie ogarniam czy te w zestawie wystarczy Obecny komputer służy mi już 5 rok jest wydajny(jak dla mnie) nie zawiesza się i w miarę szybko wszystko odpala, niestety był składany w sklepie komputerowym zanim zacząłem swoja prace w sklepie RTV AGD w dziale IT, i nie znałem się do tego stopnia co dziś(bez przesady oczywiście xD) a myślę ze z waszą pomocą nowa skrzynka będzie dla mnie petardą i posłuży jeszcze dłużej a stara skrzynke sprzedam i część kosztów może uda sie zrekompensować Czekam na propozycje i ocenę zestawu Aaaa i bym zapomniał koszyk mam na 1448zł czy z któreś z płyt i ram + procesor dam radę się zamknąć koło 3k? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Posted April 5, 2016 Report Share Posted April 5, 2016 Jeśli nie chcesz używek to zostaje złożenie nowego komputera opartego na Skylake'u (i5-6xxx). Aktualnie takiego nie złożę, bo jakikolwiek sklep mi na komórce nie działa. Ale powinno to być spokojnie coś w stylu i5-6400, RAM DDR4 2133MHz/CL15, obudową Z3/M35, zasiłką pokroju Smarta SE 530W, SSD BX100 250GB, jakąś płytą główną (nie Night Elf, bo masz już dźwiękówkę) i do tego jakaś grafa. Podejrzewam, że w budżecie zmieściłaby się lepsza grafika. Chyba że grasz w rozdzielczości poniżej FHD, bądź nie zamierzasz grać w nowe tytuły (poza fifą), albo planowałbyś zainwestowanie w lepszą kartę w przyszłym roku (gdy nowe grafiki już trochę pobędą na rynku i ich cena się ustabilizuje). W takim wypadku lepsza grafika nie ma sensu. Link to comment Share on other sites More sharing options...
KevinND Posted April 5, 2016 Author Report Share Posted April 5, 2016 czekam jeszcze na odpowiedź webtoma na temat mojego koszyka i innych pierdół Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Posted April 5, 2016 Report Share Posted April 5, 2016 1. Dlaczego DDR4 miałyby działać na podanych przez ciebie płytach? Przeczytaj specyfikację. 2. Kupowanie starszej generacji, gdy przy stosunkowo niewielkiej dopłacie masz nowszą (z kośćmi DDR4) i wydajniejszą, jest bez sensu. 3. Jaką masz rozdzielczość monitora? 4. Czy zamierzasz grać w nowe, wymagające tytuły? 5. Jeśli odpowiedź na pytanie z p-tu 4 brzmi "tak", to czy będziesz w stanie w przeciągu roku wysupłać trochę grosza na zmianę grafiki? 6. Boxowe chłodzenie wystarczy. Chyba że zależy ci na większej ciszy. Wtedy jakaś Fera 3, czy Fortis 3 byłyby niezłym wyborem. Link to comment Share on other sites More sharing options...
KevinND Posted April 5, 2016 Author Report Share Posted April 5, 2016 1. Nie rozumiem 2. Nie zamierzam kupować ddr3 ponieważ obecnie je mam 2x po 4 GB, i nie wiem czy jest ogromna różnica miedzy ddr3 a ddr4 jeśli chodzi o wydajność dlatego pytam i druga kwestia czy wejdą te ramy(zdj.) na nową płytę np. tę MSI co jest w linku - jeśli nie.. Proste - trzeba kupić nowe 3. Mam monitor LG Flatron IPS234V podpięty kablem HDMI 4 i 5. Tak jak wspomniałem na pewno czasami przyjdzie ochota kiedyś na jakiegoś battlefielda postrzelać, jestem maniakiem fify wiec 16 i 17(jak będzie premiera) muszą śmigać na tip top haha wybrałem kartę za ~700zł jeśli zaproponujesz kartę która będzie miała o wiele lepsze parametry i wpływ na działanie gier tzw. "półkę wyżej" a cenowo będzie mniej więcej zbliżona cena "pi razy oko różnica ~200zł) to wole teraz dołożyć niż potem sprzedawać starą i szukać nowej z racji tego iż planuje zakup na raty 6. Wystarczy. Czyli wszystko w temacie Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Posted April 5, 2016 Report Share Posted April 5, 2016 1. Przeczytałem twój post, lecz zrozumiałem co innego. Pierwsza płyta obsłuży pamięci DDR4, a druga płyta pamięci DDR3. Tylko że pierwsza płyta ma socket 1151 (i5-6xxx - nowszy), a druga 1150 (i5-4xxx - starszy), także lepiej wybrać pierwszą, wziąć nowszy procesor i kupić nowe RAMy. Jaką płytę wybrać? Hmm, chyba zamiast M3 wybrałbym B150A/H170A (przyznam, że mam wątpliwości, czy te chipsety robią dużą różnicę, bo poza tym płyty wyglądają niesamowicie podobnie) Gaming Pro. Z cashbackiem otrzymasz 125zł zwrotu. Optymalnie zestaw widziałbym tak. Ponad 3000zł, tylko po wypełnieniu formularza dostaniesz po jakimś czasie zwrot 125zł. Chociaż nie jestem pewien jak to wygląda w przypadku sprzętu na raty, więc musiałbyś się dopytać. Jeśli by to nie działało, to zalinkowane przez ciebie mobo M3 byłoby ok (Night Elf, czy Mortar odpadają, bo nie posiadają złączy PCI - chyba że wzrok mnie myli, więc nie wsadzisz tam swojej dźwiękówki). W ramach oszczędności można wziąć Zalmana Z3 PLUS, i5-6400 albo zasilacz Corsair VS450W (chociaż to raczej bym zmienił przy wyższej konieczności). Abstrahując od samego zestawu, to mam wątpliwości czy branie sprzętu na raty tuż przed premierą nowych grafik ma sens. Link to comment Share on other sites More sharing options...
KevinND Posted April 5, 2016 Author Report Share Posted April 5, 2016 A co zmieni premiera nowych grafik? wiadomo już coś na ten temat? Stare karty powinny spać na cenie a nowe pewnie będą kosztować multum hmm? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Posted April 5, 2016 Report Share Posted April 5, 2016 Nowe początkowo mogą kosztować więcej przez "podatek od nowości". Później ich cena nie powinna być wyższa (a jeśli już to niewiele) od obecnych kart. Na specjalnie dużą obniżkę obecnych grafik raczej bym nie liczył. Natomiast będą mogły się pojawić używki w ciekawych cenach. Link to comment Share on other sites More sharing options...
webtom Posted April 5, 2016 Report Share Posted April 5, 2016 8 godzin temu, KevinND napisał: Czy mój procesor to jakaś tragedia? przy nowej karcie graf. i dysku ssd dźwignie na ultra jakiś nowy tytuł? Nie wiem np. GTA 5, wiedźmin? albo jak wspomniałem fife :)? Najwięcej problemów miałby chyba z GTA V. Fifa może nie na ultra, ale powinna działać całkiem nieźle, natomiast Wiesiek zbyt wiele od procesora nie wymaga, więc w nim Twoja i3 zapewne byłaby w stanie (w połączeniu z wydajną kartą) zapewnić powyżej 30 klatek w ultra nawet w bardziej wymagających miejscach. Co do zakupów - mam wrażenie, że jesteś bardzo negatywnie nastawiony do swojego obecnego zestawu (przy tej karcie to nawet się nie dziwię), tymczasem jak już masz przyzwoitą i niesprawiającą problemów płytę na LGA1155, to dla mnie jedynym logicznym wyjściem wydaje się zakup używanej i5. A jeżeli byłbyś z niej wybitnie niezadowolony, to po kilku miesiącach mógłbyś ją sprzedać bez wielkiej straty. 2 godziny temu, 2real4game napisał: zalinkowane przez ciebie mobo M3 byłoby ok Killerowe sieciówki już nie robią problemów na Win10? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Irenez Posted April 5, 2016 Report Share Posted April 5, 2016 Tylko seria E24xx robi problemy na 10-ce (i nadal to robi - data wydania ostatnich sterowników to 16.02). Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Posted April 5, 2016 Report Share Posted April 5, 2016 Byłem święcie przekonany, że to naprawili W takim razie M3 odpada. @webtom Podejrzewam, że autor tematu nie ma zbyt dużo wolnej gotówki. Także o ile kupno samego używanego procka raczej nie byłoby dużym problemem, to doliczenie do tego SSD, nowej grafiki, zasilacza i budy mogłoby być kłopotliwe. A branie tylko tych czterech komponentów na raty (w gruncie rzeczy zależy ile tych rat) wydaje się jeszcze mniej sensowne. Link to comment Share on other sites More sharing options...
KevinND Posted April 7, 2016 Author Report Share Posted April 7, 2016 po dłuższej nie obecności mam pytanie: Dnia 5.04.2016o15:50, 2real4game napisał: Jaką płytę wybrać? Hmm, chyba zamiast M3 wybrałbym B150A/H170A (przyznam, że mam wątpliwości, czy te chipsety robią dużą różnicę, bo poza tym płyty wyglądają niesamowicie podobnie) Gaming Pro. Z cashbackiem otrzymasz 125zł zwrotu. faktycznie ponad 100zł jest w kieszeni bo te płyty są tańsze(nie wiem jaka różnica oprócz wyglądu) i jeszcze jest cash back ale z tego co widzę to 40zł a decydujac sie na karte msi 960 - co o tym powiecie i jakis procesor i5 pod to? Link to comment Share on other sites More sharing options...
KevinND Posted April 7, 2016 Author Report Share Posted April 7, 2016 A więc mój koszyk wygląda tak:http://www.morele.net/inventory/info/u6tEux/ + DYSK SSD CRUCIAL BX100 - Zastanawiam się jeszcze nad procesorem czy to dobry wybór, podkreślam że nie mam zamiaru kręcić procesora - I płytą główną czym się dokładnie różni od B150A/H170A i czy z nimi wyjdzie taniej? Wiem że z karty graf. dostane cash back a co z płytami? Link to comment Share on other sites More sharing options...
webtom Posted April 7, 2016 Report Share Posted April 7, 2016 4 minuty temu, KevinND napisał: http://www.morele.net/inventory/info/u6tEux/ Ja go nie widzę 4 minuty temu, KevinND napisał: + DYSK SSD CRUCIAL BX100 Obecnie za 20 zł więcej jest MX200 i przy tak małej dopłacie warto do niego dołożyć. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Archived
This topic is now archived and is closed to further replies.