Jump to content

Mysz do ok. 350 zł oraz podkładka do 100 zł

Recommended Posts

Witam,

Potrzebuję pomocy w doborze myszy i podkładki

• Jestem praworęczny. Długość dłoni do nadgarstka od czubka palców ok. 19,5 cm.
  • Cena: do 350 zł.
  • Główne zastosowanie. Mysz będzie służyć do gier oraz do pracy, musi być wygodna, wyprofilowana pod prawą dłoń. Gram we wszystkie gatunki, najczęściej: RPG, akcja, FPSy, strategie przygodówki.
  • Chwyt. Zwykle trzymam palmgrip. Czasami przechodzę w delikatny claw. Ułożenie palców preferuję 1+2+2, ale czasem układam 1+3+1.
  • Kabel. Obojętne, łatwiej będzie pewnie znaleźć na kablu w tej cenie. Wystarczy długość ok. 1 m do 1,5 m.
  • Powierzchnia. Podkładka. Proszę także o dobór właściwej podkładki. Na razie korzystam z Steelsereies QCK Mini, ale strasznie szybko się brudzi.
  • Ilość przycisków. Wychylana rolka nie jest niezbędna, ale się przyda. Korzystam z dodatkowych przycisków, muszę mieć 3 dodatkowe do obłożenia + minimum 1 do zmiany profili/DPI, a najlepiej 2, żeby dało się to robić wprzód i w tył, nie tylko rotacyjnie. Czyli musi być min. 4 dodatkowych przycisków (oprócz LPM i RPM), w tym w rolce.
  • Dodatkowe wymagania:
    • ergonomiczny kształt, dopasowany do prawej dłoni,
    • pamięć profili (min. 2) i możliwość ich przełączania w locie przyciskiem,
    • elastyczny, mało sztywny kabel,
    • trwałość wykonania.

Na razie mam w kręgu rozważań takie myszy:

1. Roccat Tyon,
  2. Roccat Kone XTD Laser,
  3. SteelSeries Rival 300,
  4. Razer Mamba Tournament Edition,
  5. Razer Deathadder Chroma.

Na pewno nie chcę Logitecha G502 (zbyt kosmiczna) ani G602, ze względu na odświeżanie maksymalnie 500 Hz. Z G700 się właśnie przesiadam po ok. 4 latach używania, oczekuję że nowa mycha też tyle posłuży. Zależy mi na trwałości wykonania oraz żeby nie wycierały się przyciski, napisy itp. Nowa mycha powinna też być odrobinę większa od G700.

Co do podkładki, to oczekuję, aby:

• nie brudziła się tak jak QCK,
  • może być szybsza od QCK, ale nie chcę, aby myszka sama się po niej ślizgała jak po lodzie,
  • rozmiar najlepiej maksymalnie trochę większy od kartki A4,
  • aby nie ścierała nadmiernie ślizgaczy,
  • kosztowała do 100 zł.

Podaj długość dłoni od czubka palca do nagdarstka.

Mysz oczywiście lepsza na kablu.

Jak masz dłoń powyżej 20cm to na kabelku masz Rival 300.

Jak 20 cm lub mniej to Razer Deathadder Chroma.

Zerknij jeszcze na Fnatic Gear Flick - profilowana bardzo dobra, oraz Zowie EC1A profilowana.

Podkłądka:

Zowie P-SR / G-SR – średnio-szybka, o świetnych parametrach, uniwersalna, wyjątkowy feeling, dobra jakość, uważana  za jedną z najlepszych podkładek na rynku, masz dwa rozmiary. P mała G większa.

Dzięki za pomoc. Mam tak na granicy właśnie, 19,5 cm. Logitech G700 jest odrobinę za krótki dla mnie, po 1 h użytkowania zdecydowanie odczuwam słabe podparcie dłoni bliżej nadgarstka. Ponadto G700 ma dziwną szerokość przy przyciskach dla mnie - na dwa palce (wskazujący i środkowy) jest ciut szeroka, z kolei trzeci serdeczny zwykle mi z niej "zjeżdża".

Oglądałem każdą z myszek poza SS Rival 300, bo nigdzie w Krakowie nie mogę jej znaleźć na ekspozycji. Nie ukrywam, że soft SS podoba mi się najbardziej, ale totalnie nie wiem jak będzie leżała. Z dotychczasowych fajnie leżały mi Kone XTD Laser, Mamba TE, w dalszej kolejności Tyon oraz DeathAdder Chroma. SS 300 byłaby też najtańsza, ale w ciemno bez przymierzenia boję się kupić.

Odświeżam wątek - obecnie zastanawiam się pomiędzy Roccat Tyon a Steelseries Rival 300. Która będzie lepsza dla moich wymagań? Mogę jeszcze dodać, że jeśli chodzi o układ palców na myszce, to preferuję 1+2+2, ale może być też 1+3+1.

Jeśli ktoś miał do czynienia, to które oprogramowanie jest wygodniejsze/szybciej działa i jak jest z pamięcią profili i ich przełączaniem - nie mogę się doszukać jednoznacznych informacji na stronie producenta, szczególnie co do Rivala 300. Czy da się przełączać przyciskiem z myszki całe profile, czy tylko zmieniać DPI w ramach danego profilu, ustawionego w oprogramowaniu? Jak w praktyce wygląda to w Tyonie a jak w Rival 300?

Z gumą na pewno problemy były w Rivalu bez cyferek w nazwie, w 300 to poprawiono.

Poza tym znalazłem Rivala 300 na ekspozycji - bardzo fajnie leży, ale chyba zabraknie mi jednak 1-2 przycisków. Poza tym ten pod rolką jest trudno dostępny. Ewentualnie kwestia przestawienia się.

Generalnie mój dylemat teraz jest taki:

Za Rivalem 300 przemawia:

• bardzo dobrze leży w dłoni,
  • lekka,
  • ma świetny czujnik optyczny (PMW3310) - a gram też w FPS-y, czasem online (Titanfall, CS),
  • cena ok. 250 zł.

Przeciwko:

• będę się musiał odzwyczaić od obłożenia dodatkowych opcji w RPG-ach na myszce - zabraknie mi 1-2 przycisków w porównaniu do tego co było teraz. Ale korzystałem z tego głównie w Diablo III tak naprawdę,
  • praca rolki nie jest idealna jak dla mnie, jakoś tak bez wyrazu, "gumowato" się obraca,
  • kabel bez oplotu.

Za Tyonem:

• ma aż nadto przycisków, więc mi nigdy nie zabraknie ich do obłożenia,
  • dobrze leży w dłoni,
  • kabel w oplocie.

Przeciwko:

• 2 dodatkowe przyciski przy PPM minimalnie mi przeszkadzają,
  • ma bardzo dobry, ale jednak laserowy sensor (Avago 9800), podobno w FPS-ach może się zdarzyć akceleracja,
  • cena ok. 350 zł.

Teraz pytanie do Was jest takie - czy przy założeniu, że najczęściej gram na czułości 3200 CPI (a zwykle w przedziałach 2000 do 4000 CPI), to zauważę różnicę na niekorzyść sensora w Tyonie w FPS-ach?

Bo jeśli nie, to chyba nie będę dalej szukał i zdecyduję się na Tyona, nie będę się martwił przynajmniej niedostatkiem przycisków. A jeśli tak, to albo rozważę Rivala 300, albo proszę o wskazanie innego optyka (poza Logitechem G502), albo... może poczekam na Rivala 700, o ile będzie kosztował ok. 350 zł? Ma wyjść na dniach, ma mieć 7 dodatkowy przycisk, który sporo by mi rozwiązywał, no i sensor z G502.

Dzięki za podlinkowanie podkładki - właśnie zamówiłem Dexa, poczytałem o nim i powinien mi pasować, na dodatek podobno jest wytrzymały. Świetna oferta w tej cenie. Temat w zakresie podkładki jest zatem zamknięty.

JA bym wział Rivala, pod FPSy zjada tego Tyona... ale jak wolisz. Za 100zł masz świetną AL90 ... z Avago 9800 i świetnymi przyciskami Lightstrike.

JA bym wział Rivala, pod FPSy zjada tego Tyona... ale jak wolisz. Za 100zł masz świetną AL90 ... z Avago 9800 i świetnymi przyciskami Lightstrike.

Dzięki za jednoznaczną opinię. To pomyślę jeszcze o obłożeniu przycisków, czy na pewno się zmieszczę. Ale jedno pytanie jeszcze ponawiam - jak jest z softem w Rivalu 300? Czy pod przycisk można podpiąć przełączanie całych profili? Czy też tylko np. zmianę DPI? A może nie ma przeszkód do jednego i drugiego, tyle że wtedy oczywiście zajmie to 2 przyciski?

Albo czy nie ma czegoś innego sensownego na sensorze 3310, z ilością wszystkich przycisków łącznie większą niż 6?

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

• Recently Browsing   0 members

• No registered users viewing this page.
  • Create New...