mk Posted March 31, 2016 Report Share Posted March 31, 2016 Cześć. Mam taką kartę: Gigabyte GeForce GTX970 4096MB 256bit WindForce III OC i stary procesor ,który mi został w spadku i5 4460. Chciałbym na tym zbudować jakis komputer do grania. Chciałbym, żeby był taki bardziej budżetowy ale jednocześnie rozwojowy - w sensie takim, że chciałbym za rok przesiąść się na 1151. No wiadomo, że wiąże się to z wymianą płyty głównej i pamięci więc w tej chwili wolałbym jakąś tańszą opcję. Głównie mam kłopot z płytą główną, wyczytałem ,że z płytami w formacie uATX może być kłopot z rozmiarem, że grafika się nie mieści, że zasłania sloty pamięci i takie tam. Miałem na myśli coś takiego: GIGABYTE GA-B85M-D3H-A LGA1150 mATX. Będzie odpowiednia? Coś takiego mi jeszcze wpadło w oko: Gigabyte GA-B85-HD3-A, B85, DDR3, SATA3, USB 3.0, ATX albo takiego: Gigabyte GA-H97-D3H, H97, DualDDR3-1600, SATA3, RAID, HDMI, DVI, D-Sub, ATX. Pozostaje kwestia obudowy. Znalazłem taką: SilentiumPC Gladius M20 Pure Black - karta graficzna się zmieści ale kolega twierdzi ,że jest za mała i będzie kłopot z wymianą powietrza. Możecie coś zaproponować? No i jeszcze zasilacz. Tutaj to już mam mętlik w głowie. Są zupełnie rozbieżne opinie w kwestii potrzebnej mocy i jakości poszczególnych producentów. Myślałem o czymś takim: Corsair VS550W CP-9020097-EU BOX 80+ albo takim: COOLERMASTER GX-550W 660W MAX 12V-44A 80+ albo takim: Chieftec A80 CTG-650C, 650W, 85+. Myślę, że z wyborem pamięci i SSD już sobie poradzę ale jeśli macie jakieś sugestie to chętnie się zapoznam. Fajnie by było zmieścić się tak koło 1000 pln. ale jeśli stwierdzicie, że sensowne rozwiazanie wymaga większej ilości pieniędzy to trudno. Wezmę na klatę:) .Acha..nie zamierzam tego krecić. Będę wdzięczny za każdą opinię. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Irenez Posted March 31, 2016 Report Share Posted March 31, 2016 1) GA-B85M-D3H-A wystarczy. A jak bierzesz na przeczekanie to może GA-H81M-S2H, by wystarczył. 2) Gladius M20 jest dość budżetową obudową i jeśli masz zamiar w przyszłości wkładać bardziej grzejące się podzespoły to może rzeczywiście lepiej dołożyć do Gladiusa M35/M45W 3) Thermaltake Smart SE 530W / Vero M1 600W wyglądają najlepiej, chyba że chcesz coś z wyższej półki 4) SSD: Crucial BX100 250 GB w obecnej cenie wygląda nieżle, chyba że znajdziesz przy dopłacie maks. 30-40 PLN Cruciala MX200 lub Samsunga 850 Evo. 5) Dowolna kość pamięci 8 GB RAM DDR3 1600 MHz CL9 będzie dobra. Link to comment Share on other sites More sharing options...
mk Posted March 31, 2016 Author Report Share Posted March 31, 2016 Dzięki wielkie. Ta GA-B85M-D3H-A z tego co widzę jest uATX. Możesz rozwiać moje obawy w kwestii tego, że ta nieszczęsna grafika się tam nie zmieści? Czy to mit tylko taki? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Posted March 31, 2016 Report Share Posted March 31, 2016 Ale grafika gdzie się ma nie zmieścić, bo nie rozumiem? Jeśli chodzi o mobo, to zasłoni po prostu jeden slot pci-e 3.0, albo pci i tyle. Jeśli chodzi o obudowę, to wejdzie bez problemu, bo M20 jest w stanie pomieścić naprawdę długie karty, tylko spójrz na punkt drugi Ireneza. Link to comment Share on other sites More sharing options...
mk Posted March 31, 2016 Author Report Share Posted March 31, 2016 No właśnie chodziło mi o płytę główną. Jeśli chodzi tylko o to ,że zasłoni slot pci to żaden problem. Czyli może być mobo uATX. Przepraszam za chaos Panowie ,dzięki jeszcze raz za pomoc. Pozdrawiam. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Irenez Posted March 31, 2016 Report Share Posted March 31, 2016 Problem rozwiązany, więc temat zamykam.W razie potrzeby otwarcia tematu, proszę autora o kontakt przez PW. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Archived
This topic is now archived and is closed to further replies.