Josidah Posted March 28, 2016 Report Share Posted March 28, 2016 Dzień dobry. Zwracam się do forumowiczów o pomoc przy doborze karty graficznej. Po pierwsze - specyfikacja mojego kompa: Procesor: Intel(R) Core(TM) i5-3330 CPU @ 3.00GHz Płyta główna: MSI B75MA-E33 Pamięć fizyczna: 8 GB Dysk twardy: WDC WD5000AAKX-00U6AA0 500 GB Zasilacz: CHIEFTEC CTG-550-80P (moc 550W) - zasilacz ma 1 wtyczkę 6-pin Aktualna grafika: MSI GeForce GTX 650 1 GB Chciałbym wymienić kartę graficzną na nowy model w cenie około 800 zł (plus/minus 50 zł), przy czym mam następujące wątpliwości: 1. Czy uważacie taki upgrade za opłacalny, biorąc pod uwagę resztę sprzętu? Czy np. słaby procesor może stanowić przeszkodę w miarę płynnym graniu w nowsze tytuły? 2. Chciałbym się upewnić, czy zasilacz może zostać. Ja sądzę, że tak, bo przyrost poboru mocy w nowszych kartach w porównaniu z moim GTX-em nie jest znaczny. 3. Dodatkowym ograniczeniem jest niezbyt duża obudowa, która była dobierana pod w.w. sprzęt, a GTX 650 jest nieduży, bo ma około 15 cm. Powinna się do niej zmieścić karta o długości ok. 20 cm 4. Chciałbym, żeby karta była zasilana tak jak dotychczas, czyli 1 wtyczką 6-pin. Wiem, że można stosować jakieś przejściówki, ale nigdy czegoś takiego nie robiłem, a sam nie znam się prawie w ogóle na sprzęcie. 5. Budżet wynosi 750-850 zł, ale jeżeli ktoś uważa, że zmiana karty na droższą byłaby bardziej opłacalna, to chętnie wysłucham argumentacji. 6. Nie jestem wymagającym graczem, nie interesują mnie wysokie detale, monitor ma rozdzielczość 1920*1080. Całe życie korzystałem z kart Nvidii. Zastanawiałem się nad GTX-em 960 w wersji 2gb, ale z tego co widziałem są też nieduże wersje z pamięcią 4gb. Co polecacie? Z góry dziękuję za pomoc i pozdrawiam. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Onarion Posted March 28, 2016 Report Share Posted March 28, 2016 1. Pewnie że się opłaca, GTX 650 to już słabiutka karta, a procek będzie sobie bezproblemowo radził z nawet mocnymi modelami. 2. Może zostać. 3.-6. - GTX 960 będzie tu ok, najepiej w wersji z 4 GB pamięci, bo do nowych gier na wyższych detalach 2 GB to już za mało. Ta wersja od Gigabyte spełnia wszystkie Twoje wymagania, a ma przy tym niezłe chłodzenie i bardzo dobrą cenę: http://www.morele.net/karta-graficzna-gigabyte-geforce-gtx960-4-gb-gddr5-128-bit-2xdvi-hdmi-dp-box-gv-n960oc-4gd-758802/ Dopłata względem wersji 2 GB to ok. 50 zł, moim zdaniem warto dorzucić. Link to comment Share on other sites More sharing options...
KryngeerPL Posted March 28, 2016 Report Share Posted March 28, 2016 Jeżeli możesz, to poczekaj pół roku, gdyż prawdopodobnie swoją premierę będzie miała nowa seria kart NVIDII na infrastrukturze Pascal. Jeżeli jednak nie chcesz czekać, to jednak polecałbym Ci dołożyć tą stówkę i mieć 4GB VRAM, uwierz mi te 2GB robi robotę a jakaś wielka dopłata to to nie jest. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Josidah Posted April 5, 2016 Author Report Share Posted April 5, 2016 Dziękuję za pomoc. Ta karta faktycznie pasuje do moich wymagań. Temat do zamknięcia. Link to comment Share on other sites More sharing options...
yojc Posted April 5, 2016 Report Share Posted April 5, 2016 Problem rozwiązany, więc temat zamykam.W razie potrzeby otwarcia tematu, proszę autora o kontakt przez PW. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Archived
This topic is now archived and is closed to further replies.