Gothicfun Posted March 27, 2016 Report Share Posted March 27, 2016 Witam. Od ponad pół roku mam problem z brakiem internetu w komputerze przy jego włączaniu. Musiałem albo go zrestartować, albo włączyć windowsowe rozwiązywanie problemów. Dlaczego proszę o pomoc właśnie teraz? Ponieważ od niedawna internet mi się wyłącza w zupełnie randomowych momentach, co stało się bardzo uciążliwe. Załączam ss-a abyście wiedzieli jaki jest powód mojego problemu. Z góry dzięki za pomoc! Link to comment Share on other sites More sharing options...
bobsonrobson Posted March 27, 2016 Report Share Posted March 27, 2016 Właściwości połączenia lokalnego i właściwości protokołu internetowego w v4 ustaw na automatyczne. Sprawdź czy w v6 IP też ma automatyczne. Ustawiałeś gdzieś ręcznie IP np w routerze ? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Gothicfun Posted March 27, 2016 Author Report Share Posted March 27, 2016 Hmmm.... Że tak powiem. Można po polsku? A jedyne co pamiętam o IP, to że kiedyś je sprawdzałem z pomocą jakiejś komendy w wierszu polecenia, którą znalazłem w internecie i właśnie gdzieś w tym czasie zaczął występować ten problem. Link to comment Share on other sites More sharing options...
bobsonrobson Posted March 27, 2016 Report Share Posted March 27, 2016 koło zegarka masz ikonę sieciową prawym na nią >otwórz centrum>zmień ustawienia karty sieciowej>prawym na połączenie>właściwości> protokół 4 i 6 ustaw na automatyczne. Link to comment Share on other sites More sharing options...
KryngeerPL Posted March 27, 2016 Report Share Posted March 27, 2016 Jeśli łączysz się po kablu - sprawdź koniecznie końcówki. Problem może leżeć po stronie technicznej, a nie systemowej. Natomiast jeśli wszystko jest dociśnięte i kable nie są strasznie wygięte, to można bawić się w systemie. Po włączeniu automatycznego nadawania IP, wejdź we właściwości karty sieciowej -> Konfiguruj -> Zarządzanie energią i tam odznacz wszystkie ptaszki. Następnie wejdź w zaawansowane i jeżeli tam masz jakieś wpisy, to poszukaj ustawień typu "energooszczędny Ethernet" itp. i ustaw je na wyłączonę bądź false. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Gothicfun Posted March 29, 2016 Author Report Share Posted March 29, 2016 KryngeerPL Na razie zrobiłem to, co mi napisałeś i nie zauważyłem problemu. Poczekam jeszcze kilka dni i zobaczę, czy udało się go naprawić. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Archived
This topic is now archived and is closed to further replies.