Rakusz Posted March 14, 2016 Report Share Posted March 14, 2016 - Budżet na komputer: Około 3500 zł- Części do kupienia: Buda bez monitora- Czy wliczyć system w cenę: Tak Windows 10- Zastosowanie komputera: Gry, filmy- Preferowany sklep: Komputronik, Morele, X-kom- Czy sprzęt będzie podkręcany: Nie- Termin zakupu komputera: jak najszybciej- Dodatkowe Uwagi: Głównie chodzi o grę Wiedźmin 3. Zdaje sobie sprawę, że w takim budżecie nie będę grał na najwyższych ustawieniach, ale może coś da się wycisnąć Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dirian Posted March 14, 2016 Report Share Posted March 14, 2016 http://www.morele.net/inventory/info/IGumEt/Core i5, 8 GB RAM, płyta główna, R9 380 4GB, dysk 1TB, przewiewna obudowa, zasilacz, nagrywarka i system.Wiedźmin na wysokich detalach spokojnie ruszy.Tutaj masz info o montażu - http://forum.cdaction.pl/index.php?showtopic=271216 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Rakusz Posted March 14, 2016 Author Report Share Posted March 14, 2016 Dirian dzięki wielkie. A jaki byś do tego dysk SSD polecał? Link to comment Share on other sites More sharing options...
iVeht Posted March 14, 2016 Report Share Posted March 14, 2016 http://www.morele.net/dysk-ssd-crucial-bx100-250gb-sata3-ct250bx100ssd1-707617/BX100 ewentualnie jakbyś znalazł niedrogo mx200 lub 850evo. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Rakusz Posted March 14, 2016 Author Report Share Posted March 14, 2016 No dobrze, a jakbym zwiększył budżet do 4 tysięcy złotych to co polecacie?Przepraszam, że tak namolnie, ale mam mętlik w głowie, a w zasadzie się na tym nie znam. Link to comment Share on other sites More sharing options...
iVeht Posted March 14, 2016 Report Share Posted March 14, 2016 To w zasadzie dorzucić właśnie ssd i ewentualnie procesor zmienić na i5 6600. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Rakusz Posted March 14, 2016 Author Report Share Posted March 14, 2016 iVehtAle w zasadzie między 6500, a 6600 nie ma jakiejś wielkiej różnicy. Bardziej myślałem o lepszej karcie graficznej.P.S. Dzięki za zainteresowanie Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dirian Posted March 14, 2016 Report Share Posted March 14, 2016 Dopłata do R9 390 / GTX 970 to 500 zł, więc trzeba by zrezygnować z SSD. Przy czym wypada się zastanowić czy nie lepiej wziąć teraz R9 380 i za kilka miesięcy odsprzedać i ewentualnie przesiąść się na nową generację. Link to comment Share on other sites More sharing options...
webtom Posted March 14, 2016 Report Share Posted March 14, 2016 Ale w zasadzie między 6500, a 6600 nie ma jakiejś wielkiej różnicy.Tak dokładniej to z 9%.Bardziej myślałem o lepszej karcie graficznej.Tylko jaką lepszą kartę? R9 380X jest kiepsko wyceniona, a do poziomu R9 390/GTX 970 będzie ciężko dojechać, zresztą IMHO tuż przed premierą nowej generacji nie ma sensu przesadnie szaleć pod tym względem.Zaproponuję zestaw z x-koma, bo dzięki trwającej tam promocji (klik) na Asusa R9 380 wyjdzie nieco taniej (do tego można się załapać na HDD z przedłużoną gwarancją, a i SSD jest w bardzo znośnej cenie) - CPU, MoBo, RAM*, GPU, Case, PSU, HDD, SSD, ODD, OS.Przepraszam, że tak namolnie, ale mam mętlik w głowie, a w zasadzie się na tym nie znam.Czy Ty trochę nie przesadzasz? 3. post i namolnie?*Jeżeli nie chce Ci się bawić w ręczną zmianę parametrów (bo płyta nie obsłuży 2400MHz), to możesz wziąć np. ten zestaw. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Rakusz Posted March 14, 2016 Author Report Share Posted March 14, 2016 Aha. Rzeczywiście jeżeli za kilka miesięcy będą nowe karty, to nie ma sensu teraz inwestować. W atkim razie wybiorę ten zestaw polecony przez Ciebie i dorzucę do niego ten dyskDzięki wielkie. Syn się pewnie ucieszy. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Rakusz Posted March 15, 2016 Author Report Share Posted March 15, 2016 A powiedzcie mi jeszcze czy GTX 960 4G nie będzie jednak lepsze od R9 380 4GB? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dirian Posted March 15, 2016 Report Share Posted March 15, 2016 Ogólnie zakłada się, że R9 380 jest nieco wydajniejsza, ale zależy to także od konkretnej gry. GTX 960 odskoczy dopiero po solidnym podkręceniu, bo R9 kręci się słabo. No ale skoro kręcić nie chcesz, to raczej stawiałbym na Radeona. Tym bardziej, że po premierze nowych kart NVIDIA przestanie tak ochoczo optymalizować stery pod Maxwelle (obecne karty) i wtedy przewaga Radeona w najnowszych grach może się uwypuklić. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Rakusz Posted March 15, 2016 Author Report Share Posted March 15, 2016 Dirian dziękuje. Jeszcze ostatnia rzecz. Mój syn wrócił ze szkoły i mi prawi, że jednak R9 380X będzie lepsza. Ja się z nim kłócić o parę złotówek nie będę. W związku z powyższym mam pytanie, czy tez podany przez Ciebie zasilacz wystarczy, czy potrzeba większego pod tę kartę 380 X? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Irenez Posted March 15, 2016 Report Share Posted March 15, 2016 Tylko nie wiem, czy dokładanie prawie 1/3 ceny za 7-8% wydajności ma wielki sens. Bo jedyną sensowną wersją R9 380X jest ta od Asusa. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Rakusz Posted March 15, 2016 Author Report Share Posted March 15, 2016 Tylko nie wiem, czy dokładanie prawie 1/3 ceny za 7-8% wydajności ma wielki sens. Bo jedyną sensowną wersją R9 380X jest ta od Asusa.W morele między kartą zaproponowaną przez Diriana, a tą Asusa 380x różnica to 120-130 zł. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Posted March 15, 2016 Report Share Posted March 15, 2016 @upCo z tego? Xkom aż tak ci nie pasuje, że nie bierzesz go pod uwagę? Nie rozumiem takiego toku myślenia. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Rakusz Posted March 15, 2016 Author Report Share Posted March 15, 2016 Ależ ja nie napisałem, że mi X-kom nie pasuje. Ale jak będę kupował w morele zestaw, to nie kupię karty w x-kom. A Dirian podał zestaw z morele. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dirian Posted March 15, 2016 Report Share Posted March 15, 2016 http://www.morele.ne...-gaming-818709/ - no na morelach jest tańsza. W sumie to można tę stówkę dorzucić jak to nie problem. Za te 1080 zł to jeszcze oferta do rozważenia, za 1150 zł jak na X-kom to niekoniecznie. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Rakusz Posted March 15, 2016 Author Report Share Posted March 15, 2016 Dziękuję Ci Dirian za pomoc. Jutro, lub pojutrze zamawiam. Pozadrawiam Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Archived
This topic is now archived and is closed to further replies.