Jump to content

Dodatkowe chłodzenie do komputera

StAlKeR99

Recommended Posts

Ja rozumiem, ale będę się nad tym zastanawiał, po prostu chciałbym wiedzieć coś o tym wiatraczku ;D Do 30 zł czy by wszedł w taką obudowe?, czy będą problemy z podpięciem jak i ze samym wyborem wiatraczka.

Z tego, co widzę, płyta ma dwa złącza 4pin dla wentylatorów. Jedno jest już zapewne okupowane przez cooler CPU, także pozostaje tylko drugie - jakbyś widział potrzebę zamontowania większej ilości wentylatorów, to możesz się posiłkować rozgałęziaczami.

Co do samych wentylatorów - Dirian całkiem ładnie to ujął, jakbyś koniecznie potrzebował czegoś bardzo taniego, to Mistral, czy cichszy, ale i mniej wydajny Zephyr powinny się nadać i raczej nie ma sensu dokładać do niczego z wyższej półki, bo jakbyś w przyszłości chciał się przesiąść do jakiejś rozsądnej obudowy, to wentylatory 92mm raczej i tak Ci się nie przydadzą.

O jakie rozgałęzienia chodzi dokładnie ? : - ) znaczy nie potrzebuje taniego..Aż tak.

Po prostu mi zależy na dodatkowym chłodzeniu, z czasem będę miał zamiar przesiąść się na inną obudowę ale jak na razie ta mi wystarcza.

I na pewno nie ma sensu dokładać do innych wentylatorów? biggrin_prosty.gif, wiesz mam do wydania max 30 zł, zależy mi na wydajności.

Edit:Jeśli mam drugie wolne 4 Pinowe na wiatrak (Bo jeden zajmuje cooler od procesora) To czemu dajesz mi wiatraczki z wtyczką 3 Pinowe? ;D

Ej nie rozumiem z lekka xd

No to zacznijmy od regulacji obrotów wentylatora. Można to zrobić na dwa sposoby - albo przez zmianę napięcia dostarczanego do wentylatora (jeżeli wentylatory podpinasz do płyty głównej, to musi ona mieć taką funkcjonalność, nie wiem, czy Twoja płyta to obsługuje, u mnie w MSI Z97-G43 taka regulacja występuje tylko w niektórych złączach), albo przez przekazywanie informacji do wentylatora przez czwarty pin (PWM), co naturalnie wymaga 4-pinowego wentylatora (oba przeze mnie podane są 3-pinowe). Trzy wcześniejsze piny przekazują napięcie i informację o prędkości obrotowej wentylatora.

Z rozgałęziaczy operujących na 3pin masz przykładowo #1, #2, #3 (tak tylko zwrócę uwagę, że żeby podłączyć do nich wentylator 4pin, musiałbyś je lekko uszkodzić). Z 4pin - #4, #5, czy #6 (z tego, co widzę, ten ostatni jest zasilany bezpośrednio z zasilacza, a do płyty jest podpinana tylko informacja o prędkości i PWM, więc regulacja napięciem odpada). Jest też np. takie cudo - zasilane bezpośrednio z zasilacza, samo z siebie umożliwia regulację prędkości obrotowej przez przepięcie wentylatora między gniazdami 12V (najwyższe obroty), a 5V (najniższe obroty, w sumie trochę mi brakuje informacji, czy podane przeze mnie wentylatory w ogóle będą działać na takim napięciu, choć raczej nie powinno być z tym większych problemów).

Chyba ostatnią już możliwością ingerencji w prędkość obrotową są wszelkiej maści regulatory/kontrolery obrotów - od prostych przelotówek obniżających napięcie (np. klik, klik), przez podobne cuda, ale z potencjometrem (pozwalają na płynną regulację napięcia, np. klik), po całe panele montowane w zatokach 3.5'' lub 5.25'' (np. klik).

A czemu podałem akurat te wentylatory? Sądzę, że najlepiej byłoby wziąć od razu dwa, a przykładowo dwa F9 PWM + rozgałęziacz całkiem wyraźnie wyjadą poza budżet, a nie wiem, co prezentuje sobą np. takie śmigło. Choć jeżeli płyta nie ma regulacji napięciem, to PWM będzie na pewno znacznie wygodniejszym rozwiązaniem (bo jest nadzieja, że te małe skubańce nie będą w spoczynku wyć jak szalone).

Ziom, 3/4 z tego zrozumiałem XD

Ale mniejsza, na spokojnie to ogarnę.

Generalnie jest tak że w biosie mam mozliwość ale nie w Biosie biosie tylko przez aplikacje Biosowe we windowsie że mogę (Prawdopodobnie regulować) Po czym stwierdzam? Np: Mam Fast Boost, EasyTune I mam coś takiego jak Smart Fan Auto albo Advanced Jak dam auto mam podkategorie np: Maksymalna szybkość, Tryb standardowy, wydajność i cichy ( Zgaduje że to jest skierowane własnie pod cooler na procesorze)

A nie wystarczy podpiąć 3 Pinowej do 4 pinowego wejścia żeby wszystko pięknie działało?

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

• Recently Browsing   0 members

• No registered users viewing this page.
  • Create New...