Jump to content

upgrade RAM Dell E6420

amaru666

Recommended Posts

Witam,

jako że do szewskiej pasji doprowadza mnie prędkość tego pudła, postanowiłem dokupić do niego RAM. Obecnie mam w nim 2x2GB ( kość 2GB 204p PC3-10600 CL9 8c 256x8 DDR3-1333 1Rx8 1.5V SODIMM Nanya). Procesor i5 2520M, o MOBO informacji znaleźć nie jestem w stanie.

Postanowiłem wymienić kości na 2x8GB HyperX Impact http://www.morele.ne...ibk2-16-645773/

Chciałbym prosic o poradę, czy te kości mają prawo działać w tym laptopie. Wiem, że Dell pisze o obsłudze do 8Gb RAM, ale procek wg Intela obsłuży do 16Gb, taktowanie automatycznie powinno zejść do 1333Mhz, największe wątpliwości wzbudza u mnie fakt, że HyperX ma 2Rx8, a obecny RAM 1rx8 i boję się, że mogą się nie zmieścić czy coś.

Czy 16Gb poprawi działanie zintegrowanej karty graficznej Intel HD 3000?

PS. Wiem, że 16Gb wydaje się przesadą, ale RAM praktycznie się nie zużywa, więc miałbym już na zapas przy ewentualnej wymianie lapka.

Pamięci na przyszłość kupować się nie opłaca, zważywszy, iż przyszłe chipsety będą obsługiwały tylko DDR4.

Kontroler w tym laptopie obsługuje 8 GB RAM, więc branie czegoś ponad te Mushkiny sensu nie ma.

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

• Recently Browsing   0 members

• No registered users viewing this page.
  • Create New...