murzynpracuje Posted February 27, 2016 Report Share Posted February 27, 2016 Witam. Potrzebuje pomocy przy kupnie podzespołów(płyta główna, procesor, karta graficzna, ram). Do wydania mam około 2350 złotych, limit to 2400. Posiadam obudowę, dysk i zasilacz o mocy 550W od Chiefteca. Ogarnąłem też pewien zestaw ale nie wiem czy jest on sensowny i tutaj też potrzebuje pomocy. Oto ten zestaw: Intel i5-4690k, GTX 960 4GB (taki biały, od Asusa), GIGABYTE Z97P-D3 i póki co 4GB ram'u z zamysłem dokupienia kolejnych 4 GB. Na płytach głównych się nie znam, zależy jednak na chipsecie umożliwiającym podkręcanie procka. A, no i jak się ma sprawa z ram'em, czy opłaca się dać trochę więcej na ram od lepszego producenta? Link to comment Share on other sites More sharing options...
webtom Posted February 27, 2016 Report Share Posted February 27, 2016 4GB RAMu to w dzisiejszych czasach wybitnie mało.Płyta ma zbyt lichą sekcję zasilania, żeby w ogóle ją rozważać pod OC, wypadałoby dołożyć do Z97-G43, czy lepiej Z97X-Gaming 3.i5-4690K po OC tylko nieznacznie wyprzedza niekręconego i5-6600 (test), a że do tego drugiego nie potrzeba lepszego coolera i można przyoszczędzić na płycie głównej, to raczej proponowałbym zapomnieć o istnieniu LGA1150.Także proponowałbym raczej i5-6600 + B150M-VDH (tania)/B150M-D3H (M.2, DualBIOS)/B150M Night Elf (lepsza dźwiękówka) + 8GB DDR4 2133/CL14.Po ile ten Asus? Bo w morelach (tak właściwie, gdzie planujesz kupować?) jest EVGA - ma dobre chłodzenie i chwalony serwis.Inna sprawa, że wolałbym dołożyć do Asusa R9 380. Link to comment Share on other sites More sharing options...
murzynpracuje Posted February 27, 2016 Author Report Share Posted February 27, 2016 Tego Asusa można kupić za ok 900 złotych na Allegro i tam też zamierzałem kupić cały sprzęt. Co do tego Radeona to się zastanawiam czy mój zasilacz da radę bo pod obciążeniem bierze ponad 100 W więcej od GTX'a. Reszta tego co napisałeś wydaję się całkiem ciekawa. Link to comment Share on other sites More sharing options...
webtom Posted February 27, 2016 Report Share Posted February 27, 2016 Tego taniego Asusa bym sobie odpuścił - pod względem temperatur prezentuje się bardzo niewybitnie (w spoczynku gorzej od niektórych modeli półpasywnych - ała), a pod względem głośności wypada zdecydowanie najgorzej spośród wszystkich testowanych 960tek. No ale czego innego można by się spodziewać po referencie?Dopłata do podlinkowanej przeze mnie EVGI wydaje się oczywistą oczywistością.Pamiętasz, żeby do ceny doliczać koszty wysyłki? Bo zazwyczaj jest tak, że po ich doliczeniu nagle się okazuje, że taniej wyjdzie kupić wszystko w jednym sklepie (morele bronią się świetnie wycenioną kartą, resztę możesz kupić równie dobrze w x-komie, techplanet, czy esc).Tak właściwie to dokładniejszy model zasilacza wcale by nie zaszkodził, bo trochę w ciemno założyłem, że to nie będzie potworek o jakimś tragicznym podziale linii 12V.@downNo proszę, podział linii 12V (i ich łączna obciążalność) jednak pozostawia sporo do życzenia. Wydaje mi się, że tak czy siak powinien sobie z 380tką poradzić, no ale poczekaj na potwierdzenie ze strony kogoś bardziej obeznanego. Link to comment Share on other sites More sharing options...
murzynpracuje Posted February 27, 2016 Author Report Share Posted February 27, 2016 Dobra, to ogarnę sobie jeszcze te sklepy, może faktycznie wyjdzie taniej. Ten zasilacz to Chieftec GPS-550AB A. Jest już trochę stary ale wydaję się całkiem sprawny, był też w nim wymieniany bezpiecznik w wakacje po tym jak przyjął na siebie przepięcie spowodowane uderzeniem pioruna (reszta komputera pozostała bez uszkodzeń ).[EDIT]Takie coś stworzyłem: http://www.morele.net/inventory/info/q5L7Tn/ Link to comment Share on other sites More sharing options...
Ationx Posted February 29, 2016 Report Share Posted February 29, 2016 Dysk masz oczywiście na złączu SATA? Obudowa jaka konkretnie?To co sobie tam stworzyłeś jest ok, ale pasuje się jeszcze co nie co dowiedzieć o reszcie podzespołów.Zajrzyj do tego tematuhttp://forum.cdaction.pl/index.php?showtopic=271216Darmowa wysyłka + montaż/pendrive za symboliczną złotówkę. Link to comment Share on other sites More sharing options...
murzynpracuje Posted February 29, 2016 Author Report Share Posted February 29, 2016 Dysk jest na złączu SATA ale w niedalekiej przyszłości chcę się zaopatrzyć w jakiś dysk SSHD. Obudowa to jakiś stary Logic ale ma parę wiatraczków w środku więc o temperatury raczej nie trzeba się martwić. Link to comment Share on other sites More sharing options...
webtom Posted February 29, 2016 Report Share Posted February 29, 2016 w niedalekiej przyszłości chcę się zaopatrzyć w jakiś dysk SSHDIMHO kiepski pomysł - jako że w normalnej obudowie komputerowej zazwyczaj nie brakuje miejsca na montaż większej ilości dysków, to SSD+HDD wydaje mi się znacznie rozsądniejszym wyjściem, bo wiesz, co umieszczasz na SSD i będzie działać szybko, część półprzewodnikowa ma 128-250GB, a nie śmieszne kilka GB, no i całość powinna być mniej awaryjna. Link to comment Share on other sites More sharing options...
murzynpracuje Posted March 29, 2016 Author Report Share Posted March 29, 2016 Zdecydowałem się na zakup tego zestawu z koszyka wymienionego wcześniej (http://www.morele.net/inventory/info/q5L7Tn/) z tym, że zamiast GTX 960 wybrałem Radeon R9 380. Nie występują problemy z zasilaniem i generalnie wszystko gra. Dzięki wszystkim za pomoc. Temat do zamknięcia. Link to comment Share on other sites More sharing options...
yojc Posted March 29, 2016 Report Share Posted March 29, 2016 Problem rozwiązany, więc temat zamykam.W razie potrzeby otwarcia tematu, proszę autora o kontakt przez PW. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Archived
This topic is now archived and is closed to further replies.