wies.niak Posted February 21, 2016 Report Share Posted February 21, 2016 Przygotowuję się do stworzenia stanowiska pracy, w związku z czym szykują mi się większe zakupy. Prawdopodobnie będę kupował za jakiś czas(powiedzmy 3 miesiące), ale muszę w tej chwili zbudować sobie wizję zakupów wraz z wyszczególnieniem zakupów. Innymi słowy potrzebuję mieć teraz zestaw, który będzie można zmodyfikować (o ile będzie potrzeba) w ramach tego samego budżetu.Przeznaczenie to głównie programowanie (zawodowo) i od czasu do czasu gry ;] Linki niekoniecznie są optymalne cenowo.Wszystkie uwagi i propozycje mile widziane.Laptop: i7-6700HQ, 32GB RAM, SSD ~500GB, brak systemu lub windows 10 pro. Maksymalny budżet to 8000zł, nie wliczając systemu (choć gdyby się trafił z win 10 pro w limicie, to super).Wykopałem dwa, niemal identyczne asusy ASUS G752VT-T7008T (z komputronika nie ma HDD, co mi nie przeszkadza, ale nie mają na stanie, stąd drugi link). Oba niestety mają windows 10 home, więc będę musiał dokupić. Rozważałem MSI bez systemu, ale wersje z ~500GB SSD są w kosmicznych cenach. Rozważałem opcję laptopa z małym SSD lub bez niego, dokupienia SSD i ewentualnie pamięci do 32GB, ale nie wydaje się to opłacalne.ASUS G752VT-T7008T - komputronikASUS G752VT-T7008T - x-komMonitor: 21:9 (chciałbym dwa, ale budżet... )LG_29UM67LG_29UM57Pierwszy wydaje się lepszy, ale w zasadzie nie potrzebuję głośników, display portu prawdopodobnie też nie. I 300zł różnicy. Te 1400zł to raczej maksymalna kwota za monitor. Mam w domu 24" Della, którego pewnie też podepnę.Mysz: wygodna (na średniej wielkości dłoń), z rolką szybkiego przewijania, bezprzewodowa (codzienne pakowanie do plecaka). Nie potrzebuję super sensora, miliona przycisków i modułu parzenia herbaty ;] Zależy mi na wygodzie zasilania - nie chcę zmieniać baterii co 2 tygodnie. Albo więc długa żywotność baterii, albo łatwo ładowalny akumulator.W tej chwili posiadam Logitech Performance MX i jestem w zasadzie zadowolony. Jedynie irytuje mnie przycisk pod rolką, który wydaje się być felerny (czasami wciśnięcie rolki jakby nie trafia w przycisk), ale to chyba wada modelu, nie mojego egzemplarza, z tego co czytałem.Skłaniam się ku Logitech MX Master, chyba że macie lepszy pomysł? Klawiatura: wygodna, cicha, z podświetleniem, raczej przewodowa.Wstępnie wybrałem Gigabyte Force K7.Słuchawki: do muzyki i telekonferencji, w użyciu zwykle przez cały dzień roboczy, codziennie pakowane do plecaka.Z mojego rozeznania wynika, że HyperX Cloud powinny mnie zadowolić.Posiadam Superflux HD669 i jestem raczej zadowolony. Dźwięk na moje głuche ucho jest OK, ale plastiki na pałąkach mają pęknięcia (w niczym to nie przeszkadza) oraz materiał skóropodobny zaczyna pękać (jeszcze nie przeszkadza).Komputer stacjonarny: rola serwera (wirtualne maszyny, repozytorium źródeł i innych plików pracowych), czasami maszynka do grania. Może kiedyś będę podkręcał, ale raczej dla zabawy.Tu chyba jest największe pole do popisu, szczególnie względem tego, co powybierałem ;] W każdym razie można się śmiać, wypadłem z obiegu kompletnie ;]Płyta główna: ASRock Z170 Extreme 4Procesor: Intel Core i7-6700 SkylakeChłodzenie CPU: SilentiumPC Grandis XE1236Pamięci: Corsair Vengeance LPX DDR4, 32GB(2x16GB), 2666MHz, CL16SSD: Samsung 850 PRO 256GB SATA3HDD: Seagate 1TB, SATAIII, 7200RPM, 64MB (3 sztuki, RAID 5)DVD: Lite-On iHAS124-14 24x (albo inny napęd, chyba bardziej dla przyzwoitości niż z realnej potrzeby, a może warto szarpnąć sią na BluRay?)Zasilacz Corsair RM650X 80Plus Gold - 650WObudowa Corsair Corsair Carbide 200R - tu w szczególności liczę na jakieś propozycje, tę obudowę wybrałem po paru minutach przeglądania sklepu. Nie wzgardzę okienkiem, ale bez musu - aspekt praktyczno-cenowy jest dla mnie ważniejszy.Karta graficzna EVGA GeForce GTX 970 (jakoś mam uraz psychiczny do radeonów)W sumie wychodzi niecałe 7000zł i w tej kwocie chciałbym się zamknąć. Chodzi mi po głowie rezygnacja z grafiki na rzecz "dofinansowania" reszty elementów lub drugiego monitora, ale nie wiem, czy to ma sens.UPS: rozważam zakup odpowiedniego UPS, który by mi podciągnął mój serwer przez kilka minut w razie braku zasilania, żeby system mógł się w ładny sposób zamknąć. Tu nie mam propozycji, jeszcze nic nie wybrałem.Jeśli dobrze liczę, w sumie wychodzi około 17000zł (pomijam UPS jako opcjonalny zakup). Jeśli gdzieś da się sensownie oszczędzić, nic nie stoi na przeszkodzie przeniesienia oszczędności w inną część zestawienia.Uf, tyle. Dzięki z góry za wszystkie sugestie i rady Link to comment Share on other sites More sharing options...
yojc Posted February 21, 2016 Report Share Posted February 21, 2016 Co do monitora, to głównym powodem dla którego 29UM67-P jest droższy jest obsługa AMD Freesync. Co to daje to raczej wiesz Nawet jak się nie zdecydujesz na kartę AMD, to "nagrodą pocieszenia" jest bezproblemowa obsługa 75Hz (wymagane podłączenie przez DisplayPort) - nie wiem, na ile ma to dla Ciebie znaczenie. Jak masz jakieś konkretne pytania odnośnie 29UM67-P to pisz, bo go mam od dwóch tygodni.Osobną sprawą jest to, że w Komputroniku jest drogi, ja swój kupiłem w Morele za bodaj 1239zł z wysyłką.Co do rezygnacji z grafiki - biorąc pod uwagę, że do premiery nowej generacji kart AMD/nVdii jest już bliżej niż dalej, to wstrzymanie się z zakupem jest raczej dobrym pomysłem. Względnie można kupić coś tańszego, z myślą o wymianie. Oczywiście wypada się też zastanowić, jak mocna grafika jest adekwatna do Twoich potrzeb. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Posted February 21, 2016 Report Share Posted February 21, 2016 Na extreem.pl masz całkiem niezłe ofert laptopów:http://xtreem.pl/laptopy-dla-graczy/443-msi-ge72-6qf-019xpl-apache-pro-gtx970m.html#/pasta_termoprzewodzaca-standardowa_fabryczna_pasta_termoprzewodzaca/dysk_hdd_sshd_ssd-hdd_25_1tb_7200rpm_dysk_fabryczny/gwarancja-24_miesiace_w_trybie_door_to_door_na_terenie_calej_polski/priorytet_zamowienia-standardowy_czas_realizacji_3_4_dni_robocze_z_dostawa/system_operacyjny-microsoft_windows_10_pro_pl_64_bit_dvd_oem/port_m2_ssd-ssd_m2_2280_sata_crucial_mx200_500gb_do_555_500mb_s/testowanie_laptopa_desktopa-wybieram_pelne_testowanie_komputera/promocje_nvidia_xtreem-gra_za_free_tom_clancy_s_the_division_klucz/pamiec_ram_sodimm_ddr4-32gb_2x16gb_ddr4_2133mhz_cl15http://xtreem.pl/laptopy-dla-graczy/448-smart7-m712d-clevo-p670re6-gtx970m-6gb.html#/pasta_termoprzewodzaca-pasta_gelid_solutions_gc_extreme_na_grafike_i_procesor/gwarancja-24_miesiace_w_trybie_door_to_door_na_terenie_calej_polski/priorytet_zamowienia-standardowy_czas_realizacji_3_4_dni_robocze_z_dostawa/system_operacyjny-microsoft_windows_10_pro_pl_64_bit_dvd_oem/port_m2_ssd-ssd_m2_2280_sata_crucial_mx200_500gb_do_555_500mb_s/dysk_hdd_sshd_ssd-bez_dysku_hdd_ssd/drugi_dysk_hdd_ssd-bez_dysku_hdd_ssd/drugi_port_m2_ssd-dziekuje_port_m2_zostawiam_wolny/naped_optyczny-bez_napedu_optycznego/karta_sieciowa_bezprzewodowa_wifi-intel_dual_wireless_ac_8260_2x2_a_b_g_n_ac/pamiec_ram_sodimm_ddr4-32gb_4x8gb_ddr4_2133mhz_cl15/testowanie_laptopa_desktopa-wybieram_pelne_testowanie_komputera/promocje_nvidia_xtreem-gra_za_free_tom_clancy_s_the_division_kluczKonfigurujesz według uznania, spełniają wszystkie twoje wymagania i mieszczą się w budżecie.Jeśli chciałbyś mieć większą możliwość konfiguracji, to zerknij poniżej:http://www.hyperbook...25862{986}24589Możesz również rozważyć potężniejszą wersję z desktopowym i7 i dla zmniejszenia kosztów wziąć słabszą grafikę:http://www.hyperbook...24589{987}24784Pod ceną masz button "konfiguruj teraz" i tam możesz sobie elegancko dostosować laptopa pod siebie.Jeśli nie będzie ci przeszkadzała jeszcze słabsza karta, to masz do wyboru na przykład:http://www.gameragon...b=configurationhttp://www.gameragon...b=configuration Link to comment Share on other sites More sharing options...
wies.niak Posted February 21, 2016 Author Report Share Posted February 21, 2016 yojc -> Im więcej o tym myślę, tym bardziej skłaniam się ku tańszemu monitorowi. Chyba nie jestem aż tak zapalonym graczem by robiło mi to różnicę. I tak większość czasu ten monitor pewnie będzie "oglądał" kod źródłowy. W sprawie grafiki od GeForce się nie będę upierał jakoś przesadnie - jeśli mi napiszecie, że warto, nie ma problemów ze sterownikami i zawieszaniem się, to jestem w stanie posłuchać głosu rozsądku Opcja kupowania taniej grafiki by wymienić na droższą raczej nie wchodzi w grę. Albo korzystałbym z układu wbudowanego w procesor, albo kupię coś, co mi starczy na dłuższy czas (ale też bez dokładania 1000zł dla 5% większej wydajności).2real4game -> Dzięki, przemyślę tego hyperbooka, wygląda ciekawie. Jestem raczej przyzwyczajony do 17" (1600x900), więc obawiam się, że przy 15" i full hd wzrok mi wypadnie, jak będę cały dzień patrzył w kod. Ale muszę to przetestować. Wtedy bym się mniej więcej w 8000zł zmieścił od razu z systemem.Ten lenovo w sumie wygląda jeszcze sensowniej, bo chyba nie potrzebuję aż GTX970 jeśli miałbym ją w stacjonarnym, a w ten sposób spełniłbym praktycznie wszystkie swoje wymagania i jeszcze przyoszczędził. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Posted February 21, 2016 Report Share Posted February 21, 2016 Edytowałem jeszcze poprzedniego posta i dodałem linki do xtreem.pl. Tam także warto zajrzeć.No i ten Lenovo nawet będzie tańszy na xtreem. I to z SSD na M.2, z systemem i 1TB HDD kosztuje niecałe 6400zł.http://xtreem.pl/lap..._do_555_500mb_s Link to comment Share on other sites More sharing options...
webtom Posted February 21, 2016 Report Share Posted February 21, 2016 Klawiatura: wygodna, cicha, z podświetleniem, raczej przewodowa.Wstępnie wybrałem Gigabyte Force K7.Jeżeli pasuje Ci niski skok klawiszy, to wybór jak najbardziej słuszny.Z mojego rozeznania wynika, że HyperX Cloud powinny mnie zadowolić.Jeżeli mikrofon będzie mile widziany, to nic ciekawszego nie wymyślisz (ew. są HMC631, ale ponoć od jakiegoś czasu miewają problemy z jakością).Obudowa Corsair Corsair Carbide 200R - tu w szczególności liczę na jakieś propozycje, tę obudowę wybrałem po paru minutach przeglądania sklepu. Nie wzgardzę okienkiem, ale bez musu - aspekt praktyczno-cenowy jest dla mnie ważniejszy.200R w takiej cenie...Jeżeli pasowałoby Ci wyciszenie, to niezłą (choć nieco droższą) opcją mógłby być Fractal Define R5 (szary, czarny, czarny bardziej, są też wersje z oknem). W ramach oszczędności mógłbyś rozważyć Define S (przedni panel nie jest wyposażony w drzwiczki, czyli odpadłby napęd, no i dysków wejdzie mało i w kiepskiej orientacji), ewentualnie R4 (choć to raczej nie budżet na to, żeby dla kilkudziesięciu zł pozbawiać się kilku całkiem przydatnych usprawnień).Alternatywnie jest np. Be Quiet! Silent Base 600, czy z niewyciszonych np. Phanteks Enthoo Pro. No chyba, że poszedłbyś w kierunku mniejszych wymiarów całej skrzynki (zapewne lepiej nie schodzić poniżej mATX), choć tu raczej rezygnowałbym z OC i najbardziej wydajnych kart.Może kiedyś będę podkręcał, ale raczej dla zabawy.Albo dokładasz do i7-6700K (OEM, BOX) i kręcisz, albo pozostajesz przy i7-6700 (BTW zauważyłeś, że wybrałeś - IMHO jedyną słuszną, szczególnie przy obecnej różnicy w cenie - wersję Tray z roczną gwarancją i bez coolera?) i o kręceniu zapominasz (wtedy można by też nieco przyoszczędzić na płycie głównej).Choć jest też trzecia opcja - LGA2011v3. Ma sens tylko jeżeli byłbyś przekonany do kręcenia i był w stanie wykorzystać 12 wątków dostępnych w i7-5820K. Niską dopłatę do procesora "rekompensują" zauważalnie droższe płyty - X99 Extreme4 powinna być ok. Zyskujesz 2 dodatkowe rdzenie i możliwość zamontowania większej ilości RAMu (do 128GB), tracisz część wydajności pojedynczego wątku (zarówno ze względu na nieco słabszą wydajność zegar w zegar, jak i zapewne trochę niższy potencjał OC).Posiadam Superflux HD669 i jestem raczej zadowolony. Dźwięk na moje głuche ucho jest OK, ale plastiki na pałąkach mają pęknięcia (w niczym to nie przeszkadza) oraz materiał skóropodobny zaczyna pękać (jeszcze nie przeszkadza).Taka zupełnie luźna sugestia - co prawda z pałąkiem nie pomogę, ale mógłbyś pomyśleć o zainwestowaniu w jakieś inne pady (sam swego czasu kupiłem te (jako że są niedostępne - może takie by się nadały, chociaż cenę mają niewybitną) - trzeba się bardzo postarać, żeby je wcisnąć (bo wydają się o kilka cm zbyt małe), ale wygodą i trwałością znacznie przewyższają Superluxowe). Link to comment Share on other sites More sharing options...
wies.niak Posted February 22, 2016 Author Report Share Posted February 22, 2016 2real4game -> Dzięki! Wygląda na to, że zaoszczędziłeś mi odrobinę złotówek na inne wydatki Fractal Define R5 Wydaje się dość minimalistyczna z wyglądu. Ale, jak to mówi Gruby Zawiadowca z Tomka i przyjaciół, wygląda na bardzo użyteczną ;]W ramach oszczędności mógłbyś rozważyć ...Nie lubię półśrodków, więc aż tak oszczędzał nie będę Alternatywnie jest np. Be Quiet! Silent Base 600, czy z niewyciszonych np. Phanteks Enthoo Pro. No chyba, że poszedłbyś w kierunku mniejszych wymiarów całej skrzynki (zapewne lepiej nie schodzić poniżej mATX), choć tu raczej rezygnowałbym z OC i najbardziej wydajnych kart.O, ten Be Quiet! mi się podoba z wyglądu (wiem, jak baba, patrzę na kolory...). Zastanawiają mnie "tylko" trzy zatoki na 3,25", ale w sumie jak wpakuję tam 3 HDD to starczy w sam raz. Do przemyślenia, bo jest jeszcze wersja Big Tower, która jest i ładna i duża i ma więcej miejsca.BTW zauważyłeś, że wybrałeś - IMHO jedyną słuszną, szczególnie przy obecnej różnicy w cenie - wersję Tray z roczną gwarancją i bez coolera?)Tak. Lekko się zdziwiłem, jak zobaczyłem różnicę cen OEM i BOX, a prosta kalkulacja z osobnym chłodzeniem wyszła korzystniej. Skoro 2real4game zaoszczędził mi trochę mamony, mógłbym dorzucić do i7-6700K. Myślę, że 12 wątków z i7-5820K to drobna przesada dla mnie. Odpalam różne rzeczy w pracy, ale chyba tylu wątków na raz nie skonsumuję, więc wyższe taktowanie rdzenia bardziej do mnie przemawia.Taka zupełnie luźna sugestia (...)Dzięki - warte przemyślenia poza głównym tematem zakupów Link to comment Share on other sites More sharing options...
Irenez Posted February 22, 2016 Report Share Posted February 22, 2016 W zasadzie, jeśli chodzi o zużycie liczby rdzeni to jest dość prosta sprawa - jeśli naraz używasz więcej niż 3-4 instancji środowisk programistycznych (Eclipse) lub/i kilku instancji środowisk wirtualnych to i7-5820K będzie (nieco) sensowniejsze.Z laptopów - chyba wolałbym samodzielnie skonfigurowanego Smart7/Hyperbooka lub ew. MSI - Y700-17 ma kilka felerów - zaczynając od średniej jakości matrycy i obudowy. Link to comment Share on other sites More sharing options...
wies.niak Posted February 22, 2016 Author Report Share Posted February 22, 2016 Zdarza mi się odpalać nawet więcej niż 4 instancje Visual Studio, ale to raczej nie jest tak, że one wszystkie na raz mielą źródła, więc nie ma problemu.Z bardziej przyziemnych rzeczy, z przyzwyczajenia pilnuję by nie mieć otwartych dwóch milionów zakładek w przeglądarce, gdzie połowa to gry flashowe, więc nie martwię się, że jedna przeglądarka zarżnie mi całą maszynę Link to comment Share on other sites More sharing options...
wies.niak Posted July 8, 2016 Author Report Share Posted July 8, 2016 Przyszła pora zakupów, więc podbijam temat celem małej aktualizacji. Proszę o opinie, co warto zmienić względem propozycji sprzed paru miesięcy. Na chwilę obecną takie zmiany bym wprowadził: Laptop Hyperbook SL701 (podobały mi się Smart7 z xtreem, ale nie mają w tej chwili w ofercie, zresztą ten hyperbook IMO jest całkiem niezły w tej cenie) Stacjonarny: Płyta główna Asus Z170 PRO GAMING w miejsce ASRock Z170 Extreme 4. Procesor Intel Core i7-6700K, 4.0GHz, 8MB, BOX - wersja OEM na morelach jest tańsza raptem o 10zł, więc wolę BOXa i przyoszczędzić na osobnym chłodzeniu. Dysk SSD. Tu mnie kusi zamienić tego Samsunga Pro 256GB na Dysk SSD Samsung M.2 2280 256GB, PCIe 3.0. Oszałamiająca szybkość, ale znów w tej cenie mógłbym mieć Samsunga Evo lub Crucial MX200 500GB. Ale chyba ta szybkość bardziej mnie kusi niż pojemność, skoro i tak chcę wcisnąć 3 talerzowce w RAID 5. W zasadzie jeśli bym się zdecydował na płytę główną asusa, to jestem zmuszony albo wziąć ten dysk na M.2, albo dokupić kontroler SATA na PCIe. Przy ASRocku mam większą swobodę, bo ma 6 złącz SATA III. Jeśli jednak się pospieszę, to mam szansę na 190zł zwrotu za procesor i płytę, więc byłoby na ewentualny kontroler Jak radzicie? Grafika MSI GeForce GTX 1070 GAMING X 8GB GDDR5 Rozważam zamianę DVD na BluRay, np Asus DVD-REC BLU-RAY ASUS BW-16D1HT SATA BULK. Kusi możliwość oglądania filmów w dobrej jakości, tylko zastanawiam się, ile ich będę oglądał, a więc czy warto inwestować, czy jednak dać sobie siana i wziąć DVD za 60zł. W sumie trochę wyjdę za planowane 7000zł za stacjonarny, ale co tam ;] Ostatni element to nie dająca mi spokoju klawiatura. Byłem zdecydowany na Gigabyte Force K7, ale coraz mocniej kuszą mnie klawiatury mechaniczne. Zależy mi na klasycznym układzie klawiszy (z numeryczną), podświetleniu i podpórce na nadgarstki. Do tego wytrzymałość - nie chcę jej zajechać zbyt szybko. Wydaje mi się, że najlepiej sprawdziły by się klawisze w wersji Brown, ale wszystko, co mi się podoba, jest dostępne w innych kolorach przycisków. W każdym razie moje typy: Gigabyte Aivia Osmium - poza ogólnym wyglądem podobają mi się rolki do regulacji głośności i podświetlenia oraz wyprowadzenia USB + audio. Na minus (być może) to klawisze Cherry MX Red i jeden kolor podświetlenia (choć to akurat detal). Corsair STRAFE RGB Cherry MX Silent - pięknie się świeci. Odpaliłbym kolorki i mam dzieciaka zahipnotyzowanego na 30 minut ;] Poza tym ciche klawisze. Zestaw dedykowanych klawiszy w bonusie. Niedostępna wersja klawiszy Brown niestety, 150zł więcej od poprzedniej pozycji, brak scrolli (choć wiadomo, klawisz funkcyjny i do boju. W sumie płacić 150zł za świecenie, które raz skonfiguruję i będę zmieniał raz na rok... Sam nie wiem. CMStorm Trigger-z Cherry MX Brown - na plus MX Brown. Poza tym niby spoko, ale jakoś tak bez szału. Brak dodatkowego USB, rolek, białe podświetlenie jakoś do mnie nie przemawia, choć można regulować moc podświetlenia. Jestem otwarty na propozycje, byle cena z butów nie wyrywała ;] Dzięki z góry za wszystkie uwagi i sugestie. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Irenez Posted July 9, 2016 Report Share Posted July 9, 2016 W kwestii laptopa: Hyperbook jest jak najbardziej ok, z tym, że w sierpniu powinny być już dostępne kadłubki Clevo z układami graficznymi Nvidii opartymi na Pascalach, więc obecnie zakup jest obarczony sporym ryzykiem, że za miesiąc za podobną cenę pojawi się sporo wydajniejszy sprzęt. Co do płyty: jeśli kupisz sprzęt do 15.07 możesz korzystać z Top Tech Cashback, a wtedy Extreme6 może być po prostu lepszą opcją (M.2 + 6 SATA III). Przy czym, w chwili obecnej wziąłbym raczej 500 GB Cruciala MX200 / Samsunga 850 Evo. Szybkość, szybkością, a życie brutalnie weryfikuje zapotrzebowanie na miejsce na SSD. Ale zarówno 850 Pro/M.2 2280 też mają sens w swoich kategoriach. Co do klawiatur: w ProCPU jest Roccat Ryos MK Pro na MX Brown w dość ciekawej cenie. Z podanych przez ciebie propozycji Trigger-Z byłoby w miarę ok, od Aivii Osmium wolałbym Ozone Strike Pro, jeśli dopuszczasz MX Red, a klawiatury oparte na MX Silent są dość specyficzne (Corsair też jest oparty na czerwonej wersji tego przełącznika) - są cichsze, ale czasami mniej precyzyjne. Link to comment Share on other sites More sharing options...
webtom Posted July 9, 2016 Report Share Posted July 9, 2016 A tak właściwie to w czym gorsze są gniazda SATA obecne w SATA-Express (bezkrytyczne ufanie morelowym opisom nie jest przesadnie rozsądne)? I Extreme6 nie ma przypadkiem aż 8 SATA? 7 godzin temu, wies.niak napisał: Procesor Intel Core i7-6700K, 4.0GHz, 8MB, BOX - wersja OEM na morelach jest tańsza raptem o 10zł, więc wolę BOXa i przyoszczędzić na osobnym chłodzeniu. Czyli nie wiesz, że Skylake -K nawet w wersjach BOX nie mają dołączonego coolera? Dnia 21.02.2016 o 21:32, wies.niak napisał: HDD: Seagate 1TB, SATAIII, 7200RPM, 64MB (3 sztuki, RAID 5) Jako że Seagate popsuł swój najciekawszy dysk (klik), to do podmiany na WD10EZEX/P300. Link to comment Share on other sites More sharing options...
wies.niak Posted July 9, 2016 Author Report Share Posted July 9, 2016 12 godzin temu, Irenez napisał: W kwestii laptopa: Hyperbook jest jak najbardziej ok, z tym, że (...) obecnie zakup jest obarczony sporym ryzykiem, że za miesiąc za podobną cenę pojawi się sporo wydajniejszy sprzęt. Mogę z tym żyć, skoro będę miał stacjonarny o całkiem znośniej konfiguracji Przyszła mi teraz do głowy taka myśl. Wg konfiguratora, 32GB RAMu w dwóch kościach nieznanego producenta to 900zł. Pamięci o tych samych parametrach w morele zaczynają się od 550zł, a G.Skill Ripjaws 2400MHz, CL16 czy Corsair Vengeance 2400MHz CL16 to ciągle oszczędność 200-250zł. To samo z dyskiem SSD. Tu co prawda oszczędność ~60zł, ale oświeciło mnie, że przecież mam w domu Crucial MX 200 500GB, który mogę wsadzić do laptopa, więc w skali dwóch komputerów to oszczędność na jednym napędzie. Co sądzicie? 12 godzin temu, webtom napisał: A tak właściwie to w czym gorsze są gniazda SATA obecne w SATA-Express (bezkrytyczne ufanie morelowym opisom nie jest przesadnie rozsądne)? I Extreme6 nie ma przypadkiem aż 8 SATA? Dzięki za zwrócenie uwagi na SATA-Express. Tym samym Asus daje mi 6 złącz, więc zostaje mi jedno złącze zapasu. Z drugiej strony pytanie, czy warto doinwestować w Asrocka Z170 Extreme6? Byłbym skłonny dopłacić, jeśli faktycznie warto. Płyta wydaje się odrobinę bogatsza, tylko czy tego potrzebuję? Hm. 12 godzin temu, Irenez napisał: Szybkość, szybkością, a życie brutalnie weryfikuje zapotrzebowanie na miejsce na SSD I tym stwierdzeniem przypieczętowujemy Crucial MX 200 500GB ;] 12 godzin temu, Irenez napisał: w ProCPU jest Roccat Ryos MK Pro na MX Brown w dość ciekawej cenie A teraz powiedz mi taką rzecz: czy w tej klawiaturze da się zablokować klawisz windows? Nie znalazłem dedykowanego buttona, ani nie trafiłem (pobieżnie szukając) na informację, czy da się to zrobić. Może bzdura, ale nic tak nie wkurza jak wyskakiwanie do windowsa w trakcie gry. Jeśli chodzi o rodzaj klawiszy, to nastawiam się na brązowe, bo czerwone, z tego co czytałem, zwiększają szansę robienia błędów przy pisaniu. Oczywiście kwestia wprawy, natomiast to ma być moja pierwsza klawiatura mechaniczna. Jutro chyba przejadę się do marketu jakiegoś i spróbuję zmacać parę klawiatur. 12 godzin temu, webtom napisał: Czyli nie wiesz, że Skylake -K nawet w wersjach BOX nie mają dołączonego coolera? Teraz już wiem ;( Kompletnie to przeoczyłem. Dzięki za zwrócenie uwagi. Dyski Seagate -> WD. Ponownie dzięki. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Irenez Posted July 9, 2016 Report Share Posted July 9, 2016 SL701 ma 4 sloty RAM-u, więc w sumie te pamięci są dużo tańsze. Co do SSD, jeśli już masz to też może włożyć do laptopa. Co do klawisza Windowsa - zawsze można go zablokować systemowo Soft Roccata chyba też na to pozwala, ale nie jestem tego stuprocentowo pewien. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dirian Posted July 9, 2016 Report Share Posted July 9, 2016 Cytat Mogę z tym żyć, skoro będę miał stacjonarny o całkiem znośniej konfiguracji Z drugiej strony trochę szkoda wydawać tyle kasy i mieć świadomość, że zaraz wyjdzie coś co może być znacznie wydajniejsze przy podobnej cenie. Tym bardziej, że lapek za tyle kasy już w momencie dokonania jego zakupu traci dużo na wartości. Jeżeli ten sprzęt nie jest potrzebny na gwałt, to jednak sugerowałbym poczekać na modele z Pascalami. Link to comment Share on other sites More sharing options...
wies.niak Posted July 9, 2016 Author Report Share Posted July 9, 2016 1 godzinę temu, Irenez napisał: SL701 ma 4 sloty RAM-u, więc w sumie te pamięci są dużo tańsze I dwa chcę zostawić wolne Tak czy siak, o parę złotówek do przodu będę, względem tego, co Hyperbook daje. 1 godzinę temu, Irenez napisał: Co do klawisza Windowsa - zawsze można go zablokować systemowo Soft Roccata chyba też na to pozwala, ale nie jestem tego stuprocentowo pewien. Umówmy się, że hotfix to nie jest najlepszy sposób na szybką zmianę ustawień klawisza ;] Ale znalazłem recenzję, na której widać oprogramowanie klawiatury z opcją wyłączenia klawisza windows, więc spokojnie mogę dwa profile zrobić i jednym klawiszem wyłączać klawisz windows. Jeśli cena się utrzyma do chwili zakupu, to będzie mój wybór. Dirian -> W zasadzie jakoś przesadnie mi się nie pali, poza tym, że czekałem na te zakupy od 5 miesięcy Może jednak zacisnę poślady i poczekam jeszcze troszkę. Wtedy albo kupię nowszy sprzęt, albo starszy po, być może, niższej cenie. Jeszcze wrócę do tematu płyt głównych z Mocny komputer wielozadaniowy, ~8K: Asus Z170 Pro Gaming to dość dobra płyta, ale jednak część użytkowników zgłasza z nią mniejsze lub większe problemy. Niby większość wyeliminowano w kolejnych aktualizacjach BIOS-u, ale przy tym budżecie wolałbym dorzucić do czegoś pewniejszego Jak popatrzyłem w google, to faktycznie nie wygląda to aż tak idealnie. Czyli chyba jednak ASRock Z170 Extreme6, o ile nie ma przeciwwskazań. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dirian Posted July 10, 2016 Report Share Posted July 10, 2016 Na Extreme 6 też trochę marudzenia można znaleźć. Ja bym raczej ukłonił się w stronę Gaminga 5 od Gigabyte - https://www.morele.net/plyta-glowna-gigabyte-ga-z170x-gaming-5-z170-ddr4-usb-3-1-sata3-atx-ga-z170x-gaming-5-eu-766006/ Link to comment Share on other sites More sharing options...
Irenez Posted July 10, 2016 Report Share Posted July 10, 2016 @Dirian Zastanawiam się jak to marudzenie ma się do popularności płyt. Natomiast GA-Z170X-Gaming 5 jest bardzo dobrze wyposażoną i fajną płytą, a do tego w rozdaniu LGA 1151, Gigabyte wygrał, jeśli chodzi o podkręcanie się procesorów, przynajmniej jeśli chodzi o płyty w normalnych cenach. Link to comment Share on other sites More sharing options...
wies.niak Posted July 10, 2016 Author Report Share Posted July 10, 2016 Poczytałem recenzję tego Gigabyte'a i trochę bez szału, wręcz z nutką niepokoju ;] Wygląda na to, że co bym nie wybrał, to i tak ktoś narzeka. Może rzucę w takim razie jeszcze jedną propozycją (staram się nie patrzyć na rosnącą cenę :P) Asus MAXIMUS VIII RANGER. Płyta wydaje się w porządku, aczkolwiek zaskakujące jest dla mnie, że posiada w sumie tylko 6 złącz SATA III*, a do tego widziałem narzekania na współpracę z pamięciami. * A może przestanę się tak pałować tym SATA III - w końcu 6 złącz to ciągle jedno zapasu do mojej obecnej konfiguracji. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Irenez Posted July 10, 2016 Report Share Posted July 10, 2016 Ranger jest droższa, nieco słabiej wyposażona (ech ta konfiguracja portów USB 3.0) i też jest trochę narzekania na możliwości OC. Prawdę mówiąc sam bym wybierał między Extreme6, a Z170X-Gaming 5. PS Do płyty głównej są dostarczane 2 lub 4 kabelki SATA III, więc w razie wykorzystania większej liczby trzeba też o tym pamiętać. A jeśli 6 napędów na SATA nie wystarczy, to zawsze można pomyśleć o dyskach zewnętrznych/NAS-ach. Link to comment Share on other sites More sharing options...
wies.niak Posted July 21, 2016 Author Report Share Posted July 21, 2016 Pora na małe podsumowanie, gdyż zakupy za mną Ostatecznie wziąłem ASRocka Z170 Extreme6. Bardzo przyjemna płyta główna, aczkolwiek trafiłem na egzemplarz, który miał błąd z MAC adresem karty - na szczęście można to szybko rozwiązać narzędziami udostępnianymi przez producenta. Grafika mi uciekła, więc zmieniłem na Gigabyte GeForce GTX 1070 G1 Gaming w tej samej cenie. Ludzie z Morele.net byli tak uprzejmi, że dwie wysłali Czekam na kuriera z kartą do zwrotu... Kusi, żeby SLI przetestować, ale kolejne 2300zł mnie nie swędzi ;] Obudowa Be Quiet! SILENT BASE 800 Window jest piękna. Pełno miejsca, dobrze wykończona, wygłuszenia, gumki. Fajny system montażu napędów oraz gumowe "okienka" do przeciągania kabli. Dzięki temu praktycznie wcale kabelków nie ma (za to boczną ściankę za płytą główną ledwo domknąłem :P). Jedyny minus to mała wada produkcyjna - nit nie trafił w otwory przy złączeniu stelażu i zewnętrznej ramy, przez co stelaż na płytę główną był lekko odgięty i wyginał narożnik płyty głównej. Nit wywaliłem, blachę trochę nagiąłem, dziś jeszcze przynituję i będzie super. @Irenez -> Pisałeś o kabelku, pamiętałem, wiedziałem i zapomniałem dodać do koszyka. RAID musi poczekać 2 dni albo dvd wypnę czasowo Jeśli chodzi o klawiaturę, to kupiłem poleconą Roccat Ryos MK Pro. Jest rewelacyjna. Odrobinę może brakować klawisza wyłączającego klawisz windows, ale można to skompensować ustawieniami profilu i nie ma problemu. Poza tym ma wszystko, czego mi było potrzeba (żonie trochę głośno klika, ale przeżyje... chyba). Dwa porty usb to świetna sprawa - w jednym mam odbiornik z myszora, a drugi jest wolny na prendrive'a lub inne urządzenie (jest panel na obudowie komputera, ale dzięki klawiaturze nie muszę wchodzić pod biurko). Zmieniłem też monitory na LG 29UB55-B ze względu na wbudowane złącze DisplayPort oraz możliwość regulacji wysokości ekranu (i brak pierwotnych monitorów w ofercie). Brakuje trochę regulacji obrotu względem podstawki, ale poza tym mucha nie siada. Przestrzeń robocza jest ogromna (dziś musowo odpalam ETS 2:P). W zasadzie to biurko wydaje się być za małe ;] Słuchawki HyperX Cloud są świetne. Bardzo wygodne, nie uciskają, dobre jakościowo. Skórka nauszników bardzo delikatna, w ogóle bez porównania do słuchawek Superflux. Myszka Logitech MX Master również wzbudza moją radość. Szczególnie cenię sobie funkcję parowania myszy z maksymalnie trzema urządzeniami (jeden odbiornik w komplecie, więc trzeba mieć/dokupić do kolejnych sprzętów) i przełączanie się między urządzeniami jednym guziczkiem na myszce. Bardzo wygodne rozwiązanie dla mnie. Odpalałem nad ranem pierwsze testy pod 3D Markiem oraz Heaven Benchmark i jest rewelacyjnie (wszystko płynnie śmiga). Mógłbym się rozpływać w zachwytach przez kolejną godzinę Dziękuję wszystkim za pomoc w realizacji tego komputerowego marzenia Jeśli chodzi o laptopa to wziąłem Hyperbooka SL701 z GF GTX 970 oraz procesorem i7 6700HQ (pamięć osobno, dysk osobno, system osobno). Byłem gotów poczekać do sierpnia, ale napisałem do sklepu zapytanie i dowiedziałem się, że laptopy z nowymi układami graficznymi będą dopiero we wrześniu, a cena jeszcze nie jest ustalona. Póki co czekam na realizację zamówienia. Myślę, że temat można zamknąć Dzięki jeszcze raz za pomoc. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dirian Posted July 21, 2016 Report Share Posted July 21, 2016 Problem rozwiązany, więc temat zamykam. W razie potrzeby otwarcia tematu, autor jest proszony o kontakt przez PW z którymś z aktualnie obecnych na forum moderatorów. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Archived
This topic is now archived and is closed to further replies.