Jump to content

Rozwiązany: PC pod stream

GamerTV2001

Recommended Posts

Witam! Postanowiłem złożyć komputer, głównie pod streamowanie lola i inne gry poza streamowaniem.

Części mogą być używane, bo w sumie na takie się nastawiam. Sam od siebie ułożyłem coś takiego..

http://techplanet.pl/przechowalnia/zapisana/?s=87721&s=72453&s=79417&s=80136

RAM / HDD / CASE i chłodzenie

A z reszty podzespołów

CPU: I5-2500K

GPU: Tutaj nie mam pojęcia/Myślałem nad GTX 760 (W następnym roku w wakacje, kupuje 970)

MOBO: Tutaj nie mam pojęcia

Zasilacz: Posiadam Enermaxa 525W Pro 82+

Parę pytań/Dodatkowych informacji.

- Potrzebuje ciszy, więc zastanawiam się czy te chłodzenie za głośnie, jak sądzicie?

- Dysk SSD, prawdopodobnie dokupię po czasie 250/500 GB

- Do ilu podkręcę ten procesor?

- Jakie zakupić MOBO?

- Komputer będę składał na części i szukał jak najlepszej oferty. Na początku myślałem o kupie MOBO+PROCESORA i obudowy (która w niedługim w sumie czasie i tak dostane) ..

• Fera 2 będzie przede wszystkim za słaba do porządnego kręcenia i5-2500K - w tej roli widziałbym np. Grandisa, czy ze względu na cichą pracę nawet Macho (który akurat w techplanet jest niedostępny).
  • Nie lepiej zacząć od zakupu BX100, a HDD dokupić po czasie?
  • Liczyłbym na okolice 4.5GHz - ile dokładnie, to już zależy od egzemplarza, jaki Ci się trafi.
  • Ta co prawda swoje kosztuje, ale jest teoretycznie nowa i z przyzwoicie długą gwarancją, więc IMHO stanowi trochę lepszą opcję, niż pierwsza lepsza używka za ~300 zł (np. taka).
  • Nie jestem przekonany, czy uda Ci się znaleźć jakiś atrakcyjny cenowo zestaw pod OC.

Co do zestawu:

• Z3+ ma w zestawie 4 wentyle, z czego jeden chyba jest podłączany pod MOLEXa (czyli nie masz możliwości modyfikacji jego prędkości obrotowej) - jeżeli zależy Ci na cichej pracy, to nie jestem przekonany, czy to najlepsza opcja. Może lepiej dołożyć do Gladiusa M35, czy nawet M45W?
  • Przy chipsecie Z77 pokusiłbym się o zakup RAMu 1866/CL9 (który zazwyczaj wypada podobnie cenowo do 1600/CL9, co tak swoją drogą uważam za sensowne minimum, CL10 bym sobie odpuścił, o ile nie jest o wiele tańsze), czy nawet 2133/CL10.

Sklep jest mi obojętny (Morele mam na miejscu), części chcę kupować po częściach, może akurat coś wyłapie za dobrą cenę. Właśnie tak myślałem by odłożyć kupno coolera, pierw zależy mi na złożeniu blaszaka. Budżet to ok. 2.2k..Dodatkowo pytanie, czy po podkręceniu i5-2500k będzie wydajniejszy niż i5-4460/i5-4590 ?

czy po podkręceniu i5-2500k będzie wydajniejszy niż i5-4460/i5-4590 ?
Wg tego zestawienia zegar w zegar Haswell jest szybszy od Sandy o ~13% (choć to zależy od gry), czyli ekwiwalentem i5-2500K@4.5GHz byłaby i5 taktowana +/- 3.9-4.0 GHz. A że i5-4590 ma 3.5-3.7GHz, to będzie nieco wolniejsza.

Co do zestawu:

• Klik*, do tego albo wspomniana P8Z68-V, albo np. P67A-GD65 - właściwie w obu przypadkach wcale by nie zaszkodziło, gdyby ktoś potwierdził sensowność tych płyt, bo ja w czasach świetności LGA1155 zbytnio się sprzętem nie interesowałem.
  • i5-2500K** na allegro jest sporo, pewnie znajdziesz coś dla siebie za ~500-550 zł.
  • Co do karty - GTX 760 będzie ok, choć sam bym chyba wolał poszukać R9 280 (aka HD 7950), czy nawet R9 280X (aka HD 7970), no ale do tematu chyba lepiej wrócić, jak się wyklaruje reszta zestawu i budżet na kartę.

*Nie jestem pewien, czy M35 i Macho do dobre połączenie - wg producenta buda mieści coolery do 161mm, a Macho ma 162mm.

W przypadku Z3 wiem, że Macho się zmieści (na styk, ale zawsze).

**Jakbyś chciał póki co zrezygnować z coolera, żeby starczyło na np. lepszą kartę, to możesz nieco łaskawszym okiem spojrzeć na oferty z dołączonym coolerem boxowym. Choć też nieprzesadnie łaskawym, bo to jakiś olbrzymi wydatek nie jest - klik.

W sumie zależy mi na ciszy, ale nie tak bardzo, a Z3 bardzo mi się podoba, a skoro pasuje do niej ten cooler to może być. Co do wyżej wymienionych radeonów. Jak zauważyłeś mam plan kupić 760, a potem 970 więc za radkiem nie przepadam. Jako że chcę kupować po częściach to co polecasz najpierw kupić? Bo myślałem by kupić już obudowę i płytę by włożyć już wszystko do blaszaka.

Jako że chcę kupować po częściach
Tzn jak? Część po części? IMHO jak już kupować, to wszystko naraz, żeby ewentualne problemy wyłapać od razu, a nie np. miesiąc po zakupie.
potem 970
A, zapomniałem skomentować ten pomysł - coś mi się wydaje, że za ponad rok ta karta nie będzie zbyt łakomym kąskiem.

W Radeonach nie ma niczego złego (no chyba że ktoś miał z nimi złe przygody te 10 lat temu to wtedy dla niego Radeon to zło), ba powiedziałbym że jest aktualnie bardziej opłacalny (no chyba że ktoś patrzy na gry dorzucane do Nvidii tongue_prosty.gif). Powiedz jeszcze kiedy zamierzasz upgraedować do tego GTX970.

Czy poza wspomnianym zasilaczem posiadasz jeszcze jakieś podzespoły (jeżeli tak, to jakie)?

Bo kupowanie komputera kawałek po kawałku jakoś średnio mi się widzi. Jeżeli koniecznie tak musisz, to w pierwszej kolejności proponowałbym zakup obudowy, dalej CPU+cooler+MoBo+RAM (coby móc sprawdzić, czy wszystkie podzespoły działają - zakładając, że miałbyś dostęp do integry w procesorze), później dysk, a na końcu GPU.

@iSoyer

W następnym roku w wakacje, kupuje 970
Czy to naprawdę jest takie niejednoznaczne? Jeszcze bym rozumiał, gdybyśmy mieli pierwsze dni stycznia, no ale w drugiej połowie lutego raczej ciężko o wątpliwości.

Jeżeli ta obudowa jest w standardzie ATX, to możesz przesunąć jej zakup o jedno, bądź dwa miejsca (zakładając, że na starcie do procesora kupiłbyś boxowy cooler, bo Grandis/Macho do byle czego nie wejdą.

Zakup dysku teoretycznie można by było przesunąć za kartę graficzną, tyle że pewnie większej pojemności będziesz potrzebować nieco szybciej.

Asus jest ponoć nowy, ma dłuższą gwarancję, mocniejszą sekcję zasilania (i 8pinowe złącze zasilające procesor - właściwie nie wiem, czy ma to jakieś większe znaczenie), wyjścia wideo na tylnym panelu. MSI ma w zamian złącze PS/2 na tylnym panelu, dwa dodatkowe złącza SATA II, no i ciekawszą cenę.

Co do poboru energii - bez OC, po OC (cały zestaw, z gniazdka, czyli po dodaniu strat na zasilaczu). W przypadku korzystania z integry z trzech pierwszych wykresów możesz odjąć ~10W, natomiast na dwa ostatnie wykresy nawet nie patrz.

Jeżeli chodzi o zdolności OC - przeczytaj ten poradnik i oceń sam.

Chyba całkiem bezpiecznie można założyć, że zestaw (skrzynka z przyzwoitą kartą graficzną + monitor i inne peryferia) będzie pod obciążeniem pobierał ~300W (+/- 50W), do tego możemy przyjąć, że 1kWh kosztuje ~0.65 zł.

Otrzymujemy 0.3kW * 0.65zł/kWh = 0.195 zł/h ~= 20 gr/h. Czyli od strony energetycznej każde 5 godzin grania będzie Cię kosztować złotówkę.

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

• Recently Browsing   0 members

• No registered users viewing this page.
  • Create New...