Mack Posted February 17, 2016 Report Posted February 17, 2016 Witam drogich forumowiczówMam pytanie odnośnie kupna nowego laptopa, jak w temacie przymierzam się do modelu Asusa który wymieniłem. Niestety nie mam możliwości w mieszkaniu które aktualnie wynajmuje pozwolić sobie na stacjonarny, z braku miejsca, co mnie bardzo boli, ale mówi się trudno Chciałbym żeby laptop służył mi do oczywistych rzeczy takich jak internet, filmy i tak dalej oraz oczywiście musowo do gier. Bo musze sobie po 2 letnim odwyku znowu w coś pograć, mam tu na myśli starsze jak i nowe tytuły.Mogę wydać max 3000 zł, dlatego też spodobał mi się ten model który podałem w tytule tematu, mówię o tym z 8GB ramu i kartą GTX 950M.Ale, no właśnie ale...moje pytanie jest takie, czy dam rad kupić w tej cenie sprzęt który będzie miał 17 cali oraz rozdzielczość 1920x1080 ?Bo nie ukrywam że laptop nie musi być mobilny, będe go transportował "od święta", a szczerze trochę przeraża mnie niska rozdzielczość w tym Asusie.Wiem że za taką kasę cudów nie mogę oczekiwać, ale może pomożecie Z góry dziękuje za pomoc w rozwianiu wątpliwości
Irenez Posted February 17, 2016 Report Posted February 17, 2016 Nie z GTX 950M. Poza tym wydajność w rozdzielczości FHD będzie w miejscach graficznych dwukrotnie niższa w rozdzielczości HD.
Gajwer257 Posted February 17, 2016 Report Posted February 17, 2016 Nie warto jeśli chcesz pograć w nowe produkcje.
Mack Posted February 17, 2016 Author Report Posted February 17, 2016 Rozumiem, czyli ten Asus jest rozsądnym wyborem w kasie jaką moge wydać ?Druga sprawa jaka mnie nurtuje to samo granie na takim lapku, pewnie zabrzmi to strasznie ale jeżeli chodzi o temat laptopów to jestem totalnym laikiem. Zawsze tylko komputer stacjonarny używałem i wiedziałem tam co z czym się je Powiedzcie mi proszę tak jak głąbowi na takim sprzęcie jakie gry nowsze odpale i w jakich detalach i czy gry będą ładnie wyglądać skoro to rozdzielczość tylko 1300x900 (podałem na oko bo nie pamiętam) Na przykład Wiedzmin 2 i 3, Fallout 3 i 4, powiedzmy nowa Fifa czy tam na przykład Mass Effect 3 ? Oraz kolejna sprawa żeby dwa razy Was postami nie męczyć, jak taki Asus będzie wyglądał co do temperatur ? Oraz jak to jest z tymi laptopami ? Można je nazwijmy to " katować" regularnie w grach ? Bo wiecie, nigdy nie miałem lapka i tak sie zastanawiam nad jego żywotnością...czy taki Asus nadaje sie do grania i czy po roku nie trafi go szlak Przepraszam jak trochę zamotałem się, ale nie widziałem jak to ubrać ostatnie w słowa pytanie Po raz drugi dziękuje za pomoc w wyjaśnieniu mi tych rzeczy o które pytam tym razem
Irenez Posted February 17, 2016 Report Posted February 17, 2016 1. Na temperatury jest zawsze pomaga podkładka schładzająca (np. Glacier NC200/NC400).2. Oprócz Asusa, jest jeszcze Acer V5-591G. Troszeńkę lepszy wybór.3. Ściągawka mi mówi, że w 1366x768 można liczyć na:- 40 fps (Medium) w XCOM 2- 35 fps (Medium) w AC: Syndicate- 30 fps (Medium) w Rise of the Tomb Raider- 30-50 fps (Medium) / 25-40 fps (High) w Falloucie 4 (wyższe wartości przy wzięciu lapka z i7 lub i5-6300HQ, niższe w miejscach procesorowych na i5 starszych generacji), podobnie w GTA V- 100-120 fps (High) w FIFA 16- 35-40 fps (Medium/High) w Wiedźminie 3W Wiedźminie 2 tylko ubersampling mógłby zarżnąć tutaj, Fallout 3 i Mass Effect 3 mają sporo niższe wymagania. W ogóle ze starszych grzechów, w których groziłoby poniżej 40 fps w HD na średnich to chyba jedynie AC: Unity i Assetto Corsa przychodzą mi do głowy.
Mack Posted February 17, 2016 Author Report Posted February 17, 2016 Dziękuje Ci bardzo bo fajnie mi to rozpisałeś, to nawet nie najgorzej w grach to wychodzi. Z podkładką chłodzącą to racja, nawet o tym nie pomyślałem. A powiedz mi jeszcze jak to jest jak lapka podłącze kablem do telewizora 1920x1080, rozumiem ze wtedy wydajność spadnie z racji tego że karta będzie musiała zasuwać w wyższej rozdzielczości niż ma wbudowany ekran ?
emqi Posted February 18, 2016 Report Posted February 18, 2016 O ile zdecydujesz się korzystać z natywnej rozdzielczości monitora, to jest to raczej oczywiste, ale zawsze możesz odpalić grę w niższej, bardziej przyjaznej dla karty rozdziałce.
Mack Posted February 21, 2016 Author Report Posted February 21, 2016 Dziękuje za wszystkie odpowiedzi i temat można uznać za zamknięty.
Irenez Posted February 21, 2016 Report Posted February 21, 2016 Problem rozwiązany, więc temat zamykam.W razie potrzeby otwarcia tematu, proszę autora o kontakt przez PW.
Recommended Posts
Archived
This topic is now archived and is closed to further replies.