Jump to content

obudowa i chłodzenie CPU do 350 zł

Fusiox17pl

Recommended Posts

Witam z racji tego, że zima się kończy a wizja kolejnych upalnych dni zbliżających się nieubłaganie zmobilizowała mnie do wydania troszkę pieniędzy na upgrade nie tyle podzespołów co chłodzenia zwracam się z prośbą o podanie jakiś fajnych (najlepszych w stosunku cena/jakość) propozycji odnośnie :

-nowej obudowy cena około 200-210 złotych tak aby była lepsza od Logic b21 (czy jakoś tak ;D)

-chłodzenia dla mojego Phenoma II x4 955 BE w cenie około 100-120 zł (aktualnie mam chłodzenie boxowe i latem temperatura potrafi dochodzić do 64 stopni a wycie jest jeszcze gorsze ;D).

Zastanawiałem się nad firmą SilentiumPC (mam ich zasilacz i bardzo sobie chwalę), ale może ktoś doradzi lepiej. Z innych informacji dodam, że nie bawię się w podkręcanie zależy mi na jak najlepszym wychłodzeniu podzespołów. Komponenty będę zamawiał w sklepie w moim mieście gdzie będą wymienione więc liczę się z rozbieżnością cenową :)

Jeszcze takie 2 pytania coby nowego tematu nie tworzyć czy mając na płycie 2 kości pamięci ram 2gb dodając 1 kość 4gb nic nie będzie się gryzło? Jeśli na płycie głównej mam tylko jedno wejście na wentylator zewnętrzny jest możliwe podłączyć więcej wentylatorów (jakiś rozgałęziacz czy coś? ;D)

Np. SilentiumPC Gladius M35, a jak za drogo, to Zalman Z3 / Z3 Plus / Zalman R1.

Chłodzenie jak ma być dobrze i tanio przy braku OC to SilentiumPC Fera 2. Ew. jak będzie w dobrej cenie (~ 130 zł) to SilentiumPC Fortis 3.

RAM nie powinien się gryźć, do wentyli trzeba kupić rozgałęziacz z zasilacza - http://allegro.pl/adapter-zasilania-wentylator-wiatrak-chlodzenie-3p-i4932287468.html

do wentyli trzeba kupić rozgałęziacz z zasilacza - http://allegro.pl/ad...4932287468.html
Rozgałęziacz z molexa ma ten minus, że wentyle chodzą albo względnie cicho i niezbyt wydajnie (5V), albo wydajnie i głośno (12V). A część płyt głównych ma możliwość modyfikacji napięcia wypluwanego przez gniazdo, to rozgałęziacz 3pin (np. klik, klik) mógłby mieć nieco więcej sensu.

No chyba, że gniazdo jest 4-pin, wtedy można pomyśleć o odpowiednim rozgałęziaczu (klik, klik, klik - zwracam uwagę, że pewnie nie bez powodu w przypadku czwórnika jest możliwość podłączenia dodatkowego zasilania).

Hej byłem dziś w sklepie w którym zamawiałbym sprzęt i spytałem o ceny zaproponowanych wyżej elementów sytuacja wygląda następująco:

Gladius m35 219zł, Zalman Z3 189 zł Z3 PLUS 209zł, Zalman R1 219 zł Chłodzenia: Fera 2 119zł, Fortis3 159zł pytałem się również o Ram koszt kości 4gb kingstona HyperX (1600mhz) wynosi 119 złotych (8gb 189 zł) Czy mając kości 1333mhz kupując te same ale z taktowaniem 1600 będą działały ze sobą i czy opłaca się dodać do 8gb? No i pozostaje pytanie jaką obudowę wybrać nie potrafię się zdecydować ;D Z tego co się dowiadywałem serwis nie policzy sobie nic za wymianę jeśli kupie wszystko u nich :) Sprzedający podał ceny bez rabatu wspominał że jeśli się zdecyduje jakiś rabat mogę dostać.

Przy tych cenach Gladius to jedyna sensowna opcja.

Co do chłodzenia... no chyba sensowniej dorzucić do Fortisa, ale jak to ponad budżet, to weź Fere.

Kości będą działały, ale przestawią się na 1333 MHz. A czy jest sens, to już zależy do czego używasz kompa i jaką masz kartę graficzną.

Z drugiej strony, nie wiem czy nie lepiej byłoby sprzedać tego Phenoma i płytę główną i poszukać jakichś używanych Core i5... Wiele drożej cię to nie wyjdzie po odsprzedaniu, niż kupno nowego chłodzenia.

Grafę mam hd 7770 1gb od Gigabyta gram na rozdzielczości 1280x1024 lub 1280x720 kiedyś (monitora lepszego nie potrzebuje a grafę może kiedyś wymienię na coś sensowniejszego ;D Dobra to wezmę Gladiusa (też bardziej mi pasował) a chłodzenie wezmę Fortisa i chyba dokupię 4gb ramu 1600 mhz razem wyjdzie około 500 złotych ciut ponad budżet ale o ramie już kiedyś myślałem więc przy okazji kupie i będzie na trochę spokój ;)

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

• Recently Browsing   0 members

• No registered users viewing this page.
  • Create New...