Jump to content

Monitor(y) + słuchawki z mikrofonem

Recommended Posts

Hej :) ponownie zwracam się do Was z prośbą w doradztwie sprzętu, jako że poprzednie dwa tematy związane z pc i laptopem pomogły w zakupie świetnego sprzętu. Tym razem potrzebuję monitor a właściwie dwa identyczne oraz słuchawki z mikrofonem.

1. Monitor(y)

Szukam dwóch identycznych monitorów. Za sztukę budżet przewidywany do 1500 zł. Przekątna 23-24 cale. Zastosowanie: programowanie i gry. Ogólnie preferowałbym sprzęt bez bocznych ramek co by w razie potrzeby móc je sensownie połączyć. Lub ramką minimalną.

Nie potrzebuję zbędnych bajerów, ale lubię dobre wrażenia audiowizualne :) 2 wyjścia HDMI przydałyby się w każdym ze względu na fakt iż podpinam dynamicznie różne urządzenia: raspberry pi, laptopa itd. a chciałbym żeby jakieś wolne sloty zawsze były.

2. Słuchawki z mikrofonem

Ogólnie znalazłem prawie ideał:

http://www.3kropki.pl/p/sennheiser-pc-363d.html

Prawie.. jedynym minusem jest otwarta konstrukcja powodująca, że inni słyszą czego słucham - testowałem podobny model tyle że samych słuchawek, w związku z czym konstrukcja otwarta odpada. Mikrofon obowiązkowy ponieważ używałbym ich zarówno do słuchania muzyki jak i rozmawiania podczas grania / pracy. rozwiązanie jak w powyższych - karta dźwiękowa USB chyba obowiązkowe :) na komputerze stacjonarnym nie ma problemu mam dedykowaną, ale często pracuję na laptopie, ponadto mającym jedno wejście jack a drugie mini jack. Nie lubię gdy dźwięk jest spłaszczony, powyższe słuchawki mają dobrą specyfikację dla mnie pod tym względem (oprócz tego że słucham [rock, metal, reggae, pop rock], sam też gram na gitarze, wieczorami lubię podpiąć gitarę pod komputer i poćwiczyć na rocksmithie).

Według tematu wzorcowego:

- zamknięte

- nauszne

- co do designu: różowych bym nie chciał :) kabel 2 metry

- mikrofon: tak, koniecznie, porządny.

- słuchawki do użytku w domu jak i w biurze, czasem w podróży. Wytłumienie jest dla mnie dosyć ważne.

- kwota coś około 800 zł.

W razie potrzeby uzupełnienia jakichś dodatkowych parametrów, dajcie znać, zrobię update'a adhoc.

Pozdrawiam

Paweł 'Aravorn'

Monitor:

Jeżeli mają być dwa identyczne, to chyba najlepiej wypada EIZO FS2434 - matryca IPS zapewnia świetne kolory i kąty (choć niewybitną czerń), do tego sam monitor charakteryzuje się bardzo niskim input lagiem, no i dostajesz na niego 5 lat gwarancji.

Choć prawdę mówiąc chyba bym raczej proponował rozważyć trochę inną możliwość - wzięcie dwóch monitorów na różnych matrycach, a nawet w różnym rozmiarze. Przykładowo do EIZO mógłbyś dobrać jakieś 32'' 2K (DPI identyczne, jak w przypadku 24'' FullHD) na matrycy VA - miałbyś duży monitor z matrycą o najlepszej czerni, więc świetnie nadałby się np. do oglądania filmów, a i większa przestrzeń robocza pewnie wcale by Ci pewnie nie zaszkodziła. No a do grania nadal miałbyś świetny wyświetlacz FullHD.

Ewentualnie można by się zastanawiać, czy jeden monitor nie mógłby mieć 144Hz, no ale że w tym temacie literki 'c' i 's' jeszcze się ze sobą nie zetknęły, to raczej nie ma to większego sensu.

Słuchawki:

Tutaj zbyt wiele nie doradzę, ale zadam kilka pytań, bo pewnie tak czy siak by padły.

na komputerze stacjonarnym nie ma problemu mam dedykowaną
Jaką?
mikrofon: tak, koniecznie, porządny
A czy koniecznie wbudowany?
słuchawki do użytku w domu jak i w biurze, czasem w podróży
Coś mi się wydaje, że lepiej by było kupić coś tańszego do samych podróży i nie zawracać sobie nimi głowy. Bo przy słuchawkach tej klasy pewnie prędzej czy później zaczniesz się zastanawiać, skąd wytrzasnąć jeszcze kilka stówek na jakiś porządny przenośny wzmacniacz słuchawkowy.

No i IMHO jak już podróżować w jakichś słuchawkach, to raczej bez wbudowanego wielgachnego mikrofonu.

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

• Recently Browsing   0 members

• No registered users viewing this page.
  • Create New...