Aravorn Posted February 10, 2016 Report Share Posted February 10, 2016 Hej ponownie zwracam się do Was z prośbą w doradztwie sprzętu, jako że poprzednie dwa tematy związane z pc i laptopem pomogły w zakupie świetnego sprzętu. Tym razem potrzebuję monitor a właściwie dwa identyczne oraz słuchawki z mikrofonem.1. Monitor(y)Szukam dwóch identycznych monitorów. Za sztukę budżet przewidywany do 1500 zł. Przekątna 23-24 cale. Zastosowanie: programowanie i gry. Ogólnie preferowałbym sprzęt bez bocznych ramek co by w razie potrzeby móc je sensownie połączyć. Lub ramką minimalną.Nie potrzebuję zbędnych bajerów, ale lubię dobre wrażenia audiowizualne 2 wyjścia HDMI przydałyby się w każdym ze względu na fakt iż podpinam dynamicznie różne urządzenia: raspberry pi, laptopa itd. a chciałbym żeby jakieś wolne sloty zawsze były.2. Słuchawki z mikrofonemOgólnie znalazłem prawie ideał:http://www.3kropki.pl/p/sennheiser-pc-363d.htmlPrawie.. jedynym minusem jest otwarta konstrukcja powodująca, że inni słyszą czego słucham - testowałem podobny model tyle że samych słuchawek, w związku z czym konstrukcja otwarta odpada. Mikrofon obowiązkowy ponieważ używałbym ich zarówno do słuchania muzyki jak i rozmawiania podczas grania / pracy. rozwiązanie jak w powyższych - karta dźwiękowa USB chyba obowiązkowe na komputerze stacjonarnym nie ma problemu mam dedykowaną, ale często pracuję na laptopie, ponadto mającym jedno wejście jack a drugie mini jack. Nie lubię gdy dźwięk jest spłaszczony, powyższe słuchawki mają dobrą specyfikację dla mnie pod tym względem (oprócz tego że słucham [rock, metal, reggae, pop rock], sam też gram na gitarze, wieczorami lubię podpiąć gitarę pod komputer i poćwiczyć na rocksmithie).Według tematu wzorcowego:- zamknięte- nauszne- co do designu: różowych bym nie chciał kabel 2 metry- mikrofon: tak, koniecznie, porządny.- słuchawki do użytku w domu jak i w biurze, czasem w podróży. Wytłumienie jest dla mnie dosyć ważne.- kwota coś około 800 zł.W razie potrzeby uzupełnienia jakichś dodatkowych parametrów, dajcie znać, zrobię update'a adhoc.PozdrawiamPaweł 'Aravorn' Link to comment Share on other sites More sharing options...
webtom Posted February 10, 2016 Report Share Posted February 10, 2016 Monitor:Jeżeli mają być dwa identyczne, to chyba najlepiej wypada EIZO FS2434 - matryca IPS zapewnia świetne kolory i kąty (choć niewybitną czerń), do tego sam monitor charakteryzuje się bardzo niskim input lagiem, no i dostajesz na niego 5 lat gwarancji.Choć prawdę mówiąc chyba bym raczej proponował rozważyć trochę inną możliwość - wzięcie dwóch monitorów na różnych matrycach, a nawet w różnym rozmiarze. Przykładowo do EIZO mógłbyś dobrać jakieś 32'' 2K (DPI identyczne, jak w przypadku 24'' FullHD) na matrycy VA - miałbyś duży monitor z matrycą o najlepszej czerni, więc świetnie nadałby się np. do oglądania filmów, a i większa przestrzeń robocza pewnie wcale by Ci pewnie nie zaszkodziła. No a do grania nadal miałbyś świetny wyświetlacz FullHD.Ewentualnie można by się zastanawiać, czy jeden monitor nie mógłby mieć 144Hz, no ale że w tym temacie literki 'c' i 's' jeszcze się ze sobą nie zetknęły, to raczej nie ma to większego sensu.Słuchawki:Tutaj zbyt wiele nie doradzę, ale zadam kilka pytań, bo pewnie tak czy siak by padły.na komputerze stacjonarnym nie ma problemu mam dedykowanąJaką?mikrofon: tak, koniecznie, porządnyA czy koniecznie wbudowany?słuchawki do użytku w domu jak i w biurze, czasem w podróżyCoś mi się wydaje, że lepiej by było kupić coś tańszego do samych podróży i nie zawracać sobie nimi głowy. Bo przy słuchawkach tej klasy pewnie prędzej czy później zaczniesz się zastanawiać, skąd wytrzasnąć jeszcze kilka stówek na jakiś porządny przenośny wzmacniacz słuchawkowy.No i IMHO jak już podróżować w jakichś słuchawkach, to raczej bez wbudowanego wielgachnego mikrofonu. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Archived
This topic is now archived and is closed to further replies.