Jump to content

6600k + z170

Kakerlakes

Recommended Posts

Ogólnie to pod Skylake lepiej jednak wziąć pamięci DDR4, więc proponuję zmienić RAM. A płyty takiej na pewno bym nie brał, jak już bierzesz 6600k z myślą o podkręcaniu (bo masz zamiar podkręcać, jak rozumiem?), to wypada zainwestować w jakieś porządne mobo.

Komputer używany jest przeważnie do gier, renderingu oraz do np nagrywania z wykorzystaniem OBS i niekiedy przy nagrywaniu brakuje mu tego OC przez co gry nei są wstanie często utrzymać 60 fps, ale zważywszy, że nie znam się na sprzęcie być może moje przemyślenia są mylne i procesor z OC niewiele zmieni w tym temacie.

Procesor: Intel Xeon e3 1231v3 3.4Ghz

Płyta: MSI B85-G43

RAM: 2x4gb ddr3 1600mhz cl8

GPU: Asus gtx 970 Strix

Zasilacz: CoolerMaster G550m 550W bronze+

Dysk SSD: Samsung 850evo 250gb

Dysk HDD: WD Blue 1TB

Chłodzenie na procka: SilentiumPC Fortis 2

Obudowa: Zalman z3 plus

Monitory 2x 1080p 60Hz

Gry obecnie:

Rise of the Tomb Rider, AC Syndicate,GTA V, WIedźmin 3 oraz Cs, LoL ale tu bez znaczenia chociaż w Csie nagrywanie obsem przy 1080p60 jest juz niemożliwe nie wspominając o mocniejszych grach w których nagrywanie 720p60 juz jest cieżkie.

Próbowałem również wykorzystać np Mirillis Action lecz w jego przypadku podczas nagrywania 1080p60 filmy są przyspieszone np w AC Syndicate.

Dlatego moja chęć wymiany procesora na taki z możliwością OC który mam nadzieję, że poprawi komfort gry również gdy nie będe używał żadnych dodatkowych programów podczas gry.

To chyba dobry moment, żeby wypowiedział się ktoś, kto jest choćby trochę obeznany w temacie programów nagrywających, bo sam nie mam pojęcia, czy w tym przypadku bardziej przyda się wyższa wydajność pojedynczego wątku (i7-6700K, czy może odrzucony wcześniej i5-6600K), czy więcej rdzeni (i7-5820K).

Tak jeszcze zapytam - tych przyspieszonych filmów nagranych Mirillis Action nie da się jakoś spowolnić?

I ShadowPlay odpada?

Tak swoją drogą, to Xeonowi nie da się w UEFI podbić Turbo niezależnie od liczby obciążonych rdzeni? ~8% to co prawda żadna rewelacja, ale zawsze coś.

@down

1080p60 tłumaczyłbym jako grę na jednym monitorze. Zresztą GTX 970 zajechany przez CSa?

Dwa monitory na raz i 60 fpsów, zapewne na wysokich (najwyższych?) ustawieniach graficznych? Obawiam się, że to nie procesor jest problemem, tylko grafika. Podejrzewam, że w wypadku bardziej wymagających produkcji, to i 980ka nie dałaby rady. Także najsensowniej byłoby się przemęczyć i zmienić grafikę po premierze nowej generacji.

Tu jest zapisana ciekawa dyskusja na temat sprzętu do streamowania.

@Kakerlakes proponuję sprawdzić ShadowPlay, co jak co ale jakość jest lepsza niż w OBSie, dodatkowo praktycznie w ogóle nie obciąża sprzętu. Mirillis jest znany z takich akcji gdy ktoś używa pirackiej wersji (mam nadzieję że nie używasz pirata).

Jeszcze tematem ShadowPlay, przy moim sprzęcie (wybitny nie jest) tracę w CSGO ok 5 klatek (dosłownie 5 klatek) jak odpalam nagrywanie w FHD 60fps przy maksymalnej jakości a zatem mało, bardzo mało. Zresztą wystarczy poczytać trochę i już wiadomo że dla Nvidii tylko SP.

OBS zasadniczo rozkłada się na maksymalną liczbą wątków w procesorze. Wymiana procesora na podkręconego, nawet do oporu, i5-6600K, wcale niekoniecznie by tu pomogła (zwłaszcza z DDR3).

Do samego nagrywania to w sumie Shadowplay byłby efektywniejszy, a jeśli używasz OBS-a do bezpośredniego streamowania to pytanie jaka jest przepustowość twojego uplinka, bo jeśli "nie da się nagrywać"="transmisja rwie się oglądającym", to jest dużo przyczyn, które należałoby wykluczyć przed myśleniem o upgradzie hardware'u (łącze, routing do Twitcha, praktyki ISP, jak sobie router z tym radzi).

Monitory mam 2, ale gram na jednym xD (wiem mój błąd).

W Cs mam 200-300fps, jednak w momencie odpalenia OBS, który nagrywa 1080p60 fps spadają poniżej 60 (dlatego wydaje mi się to winą procesora). Dodatkowo Obs wyśiwetla tam te swoje wykryto duże obciążenie procesora czy coś takiego.

Mirillisa testowałem wersje 30dniową więc bez obaw ;P

ShadowPlay jest bardzo dobry i pozwala nagrywać w bardzo dobrej jakości, ale bardziej chodzi mi o to, że w cs w momencie odpalenia OBS 1080p60 te fpsy aż tak spadają.

9 poprawek na 362 znaki to nierewelacyjny wynik [webtom]

Panie poprawiaczu xD Pisałem na szybko i tak wyszło :P

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

• Recently Browsing   0 members

• No registered users viewing this page.
  • Create New...