Kakerlakes Posted February 9, 2016 Report Share Posted February 9, 2016 Cześć!Płyta główna do 6600k http://www.morele.net/plyta-glowna-asus-z170-p-d3-z170-quadddr3-1600-sata3-m-2-hdmi-dvi-atx-skylake-707318/ Będzie się nadawać czy nie koniecznie?Nie chcę zbytnio płyty na ddr4 bo mam ddr3 i nei wiem czy jest jakikolwiek sens to zmieniać.Z góry dzięki za pomoc Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dirian Posted February 9, 2016 Report Share Posted February 9, 2016 Ogólnie to pod Skylake lepiej jednak wziąć pamięci DDR4, więc proponuję zmienić RAM. A płyty takiej na pewno bym nie brał, jak już bierzesz 6600k z myślą o podkręcaniu (bo masz zamiar podkręcać, jak rozumiem?), to wypada zainwestować w jakieś porządne mobo. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kakerlakes Posted February 9, 2016 Author Report Share Posted February 9, 2016 Tak coś czułem, że to nie może wyjść tak tanio ;DDzięki za odpowiedź Dirian Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dirian Posted February 9, 2016 Report Share Posted February 9, 2016 A tak w ogóle to tego Xeona co wcześniej ci wyceniałem planujesz zmienić na 6600k? Bo jak tak, to nie wiem czy taka zmiana ma w ogóle jakiś sens... Link to comment Share on other sites More sharing options...
Irenez Posted February 9, 2016 Report Share Posted February 9, 2016 Sensu nie ma najmniejszego. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kakerlakes Posted February 9, 2016 Author Report Share Posted February 9, 2016 6600k to nie dla mnie. Planuje kupić 4790k lub może używanego 3770k. Link to comment Share on other sites More sharing options...
webtom Posted February 9, 2016 Report Share Posted February 9, 2016 Zamiast Xeona? Aż nie wiem, jak to skomentować.Jak już się przesiadać z 1231v3, to raczej na minimum i7-5820K, oczywiście zakładając, że będziesz w stanie wykorzystać 12 wątków. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kakerlakes Posted February 9, 2016 Author Report Share Posted February 9, 2016 Komputer używany jest przeważnie do gier, renderingu oraz do np nagrywania z wykorzystaniem OBS i niekiedy przy nagrywaniu brakuje mu tego OC przez co gry nei są wstanie często utrzymać 60 fps, ale zważywszy, że nie znam się na sprzęcie być może moje przemyślenia są mylne i procesor z OC niewiele zmieni w tym temacie. Link to comment Share on other sites More sharing options...
webtom Posted February 9, 2016 Report Share Posted February 9, 2016 To może zacznij od podania pełnej specyfikacji komputera, a także wymienienia gier, w które grasz (z nagrywaniem i bez). Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kakerlakes Posted February 9, 2016 Author Report Share Posted February 9, 2016 Procesor: Intel Xeon e3 1231v3 3.4GhzPłyta: MSI B85-G43RAM: 2x4gb ddr3 1600mhz cl8GPU: Asus gtx 970 StrixZasilacz: CoolerMaster G550m 550W bronze+Dysk SSD: Samsung 850evo 250gbDysk HDD: WD Blue 1TBChłodzenie na procka: SilentiumPC Fortis 2Obudowa: Zalman z3 plusMonitory 2x 1080p 60HzGry obecnie:Rise of the Tomb Rider, AC Syndicate,GTA V, WIedźmin 3 oraz Cs, LoL ale tu bez znaczenia chociaż w Csie nagrywanie obsem przy 1080p60 jest juz niemożliwe nie wspominając o mocniejszych grach w których nagrywanie 720p60 juz jest cieżkie.Próbowałem również wykorzystać np Mirillis Action lecz w jego przypadku podczas nagrywania 1080p60 filmy są przyspieszone np w AC Syndicate.Dlatego moja chęć wymiany procesora na taki z możliwością OC który mam nadzieję, że poprawi komfort gry również gdy nie będe używał żadnych dodatkowych programów podczas gry. Link to comment Share on other sites More sharing options...
webtom Posted February 9, 2016 Report Share Posted February 9, 2016 To chyba dobry moment, żeby wypowiedział się ktoś, kto jest choćby trochę obeznany w temacie programów nagrywających, bo sam nie mam pojęcia, czy w tym przypadku bardziej przyda się wyższa wydajność pojedynczego wątku (i7-6700K, czy może odrzucony wcześniej i5-6600K), czy więcej rdzeni (i7-5820K).Tak jeszcze zapytam - tych przyspieszonych filmów nagranych Mirillis Action nie da się jakoś spowolnić?I ShadowPlay odpada?Tak swoją drogą, to Xeonowi nie da się w UEFI podbić Turbo niezależnie od liczby obciążonych rdzeni? ~8% to co prawda żadna rewelacja, ale zawsze coś.@down1080p60 tłumaczyłbym jako grę na jednym monitorze. Zresztą GTX 970 zajechany przez CSa? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Posted February 9, 2016 Report Share Posted February 9, 2016 Dwa monitory na raz i 60 fpsów, zapewne na wysokich (najwyższych?) ustawieniach graficznych? Obawiam się, że to nie procesor jest problemem, tylko grafika. Podejrzewam, że w wypadku bardziej wymagających produkcji, to i 980ka nie dałaby rady. Także najsensowniej byłoby się przemęczyć i zmienić grafikę po premierze nowej generacji.Tu jest zapisana ciekawa dyskusja na temat sprzętu do streamowania. Link to comment Share on other sites More sharing options...
iSoyer Posted February 9, 2016 Report Share Posted February 9, 2016 @Kakerlakes proponuję sprawdzić ShadowPlay, co jak co ale jakość jest lepsza niż w OBSie, dodatkowo praktycznie w ogóle nie obciąża sprzętu. Mirillis jest znany z takich akcji gdy ktoś używa pirackiej wersji (mam nadzieję że nie używasz pirata). Jeszcze tematem ShadowPlay, przy moim sprzęcie (wybitny nie jest) tracę w CSGO ok 5 klatek (dosłownie 5 klatek) jak odpalam nagrywanie w FHD 60fps przy maksymalnej jakości a zatem mało, bardzo mało. Zresztą wystarczy poczytać trochę i już wiadomo że dla Nvidii tylko SP. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Irenez Posted February 9, 2016 Report Share Posted February 9, 2016 OBS zasadniczo rozkłada się na maksymalną liczbą wątków w procesorze. Wymiana procesora na podkręconego, nawet do oporu, i5-6600K, wcale niekoniecznie by tu pomogła (zwłaszcza z DDR3).Do samego nagrywania to w sumie Shadowplay byłby efektywniejszy, a jeśli używasz OBS-a do bezpośredniego streamowania to pytanie jaka jest przepustowość twojego uplinka, bo jeśli "nie da się nagrywać"="transmisja rwie się oglądającym", to jest dużo przyczyn, które należałoby wykluczyć przed myśleniem o upgradzie hardware'u (łącze, routing do Twitcha, praktyki ISP, jak sobie router z tym radzi). Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kakerlakes Posted February 9, 2016 Author Report Share Posted February 9, 2016 Monitory mam 2, ale gram na jednym xD (wiem mój błąd).W Cs mam 200-300fps, jednak w momencie odpalenia OBS, który nagrywa 1080p60 fps spadają poniżej 60 (dlatego wydaje mi się to winą procesora). Dodatkowo Obs wyśiwetla tam te swoje wykryto duże obciążenie procesora czy coś takiego.Mirillisa testowałem wersje 30dniową więc bez obaw ;PShadowPlay jest bardzo dobry i pozwala nagrywać w bardzo dobrej jakości, ale bardziej chodzi mi o to, że w cs w momencie odpalenia OBS 1080p60 te fpsy aż tak spadają.9 poprawek na 362 znaki to nierewelacyjny wynik [webtom]Panie poprawiaczu xD Pisałem na szybko i tak wyszło Link to comment Share on other sites More sharing options...
iSoyer Posted February 9, 2016 Report Share Posted February 9, 2016 A spróbuj w OBSie użyć NVENC Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kakerlakes Posted February 9, 2016 Author Report Share Posted February 9, 2016 Używanie NVENC w OBS mija się z celem, bo główną zaletą obsa jest to, że filmu nim nagranego nei trzeba renderować a używając nvenc musiał bym bardzo mocno podbić bitrate by nie było spadku jakości Link to comment Share on other sites More sharing options...
Irenez Posted February 10, 2016 Report Share Posted February 10, 2016 Ogólnie zacząłbym od ew. poszukiwania odpowiedzi na swoje pytania (w tym dotyczącego ustawień przy twojej konfiguracji, w tym konfiguracji sieci) na jakimś forum dotyczącym OBS-a, a nie od wymiany sprzętu. Link to comment Share on other sites More sharing options...
iSoyer Posted February 10, 2016 Report Share Posted February 10, 2016 Na tej stronie możesz zobaczyć przykładowe zalecane ustawienia dla twojego sprzętu i łącza - https://obsproject.com/estimator . Oczywiście możesz się nimi bawić ile wlezie ale zobacz czy przy tym co ci proponują też będzie ci tak ścinać. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Archived
This topic is now archived and is closed to further replies.