astonma Posted January 30, 2016 Report Share Posted January 30, 2016 (edited) Hej, mam problem z skryptem CameraFallow. Po wpisaniu powinno wyskoczyć pole "Target" lecz go nigdzie nie ma -.- Ktoś jest w stanie pomóc? Edited January 30, 2016 by astonma Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
tomekz1991 Posted January 30, 2016 Report Share Posted January 30, 2016 (edited) Brakuje średnika za public GameObject m_Target. Dodaj go i zapisz skrypt. Błąd na konsoli powinien zniknąć.Pozdro. Edited January 30, 2016 by tomekz1991 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
gu2ma Posted January 31, 2016 Author Report Share Posted January 31, 2016 Użytkowniku @astonma - problem rozwiązany? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
jmk Posted February 1, 2016 Report Share Posted February 1, 2016 Dodanie Down do GetButton u mnie nie rozwiązuje problemu z lataniem... tzn teraz za słabo skacze, jakie inne parametry zmienialiście? Kombinowałem z Jump Force, ale nie mogę znaleźć złotego środka. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Aniula Posted February 1, 2016 Report Share Posted February 1, 2016 Świeżo zarejestrowana, więc najpierw się przywitam Przeczytałam bardzo dokładnie kurs i zaciekawił mnie ( na razie na sucho, Unity się ściąga ), ale mam już teraz dwa pytania, głównie do redaktorów, ile odcinków będzie miał ten kurs? i czy będzie pokazana tylko platformówka czy jakieś rady co do innych gatunków też się znajdą? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
gu2ma Posted February 1, 2016 Author Report Share Posted February 1, 2016 @jmk napisze Ci jak sprawa ma się u mnie:Player Movement - speed 65, jump force 5000Rigidbody 2D - mass 1, gravity scale 20 (w tej opcji na samym dole radzę Ci zaznaczyć w Contraints: Freeze Rotation "Z" - wtedy nasza postać nie będzie się przewracała na boki@Aniula W tym kursie będzie mowa jedynie o platformówkach (póki co), osoby odpowiedzialne za ten kurs zobowiązały się do zademonstrowania nam krok po kroku przepisu na stworzenie grywalnej produkcji tz. możemy się spodziewać w nowych "odcinkach" wielu nowych opcji typu:zbieranie itemkówpasek życia/odnoszenie obrażeń itd. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
2real4game Posted February 5, 2016 Report Share Posted February 5, 2016 Nie damy rady stworzyć gry na miarę dobrze sprzedającej się produkcji. Muzyk, grafik/artysta, dwoje programistów. Tak, tyle osób wydaje mi się jest potrzebnych do sklecenia poprawnej gierki. Mowa oczywiście o amatorach.Czasami wystarczy dobry pomysł (najtrudniejsze), dużo czasu i odrobinę samozaparcia. 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Rasowy Posted February 8, 2016 Report Share Posted February 8, 2016 Wiecie może czy będzie gra 3D w kursie? Albo jak nakłonić CDA do zrobienia kolejnego kursu unity tym razem z grą 3D? Bardzo się w to wciągnąłem i chce więcej ;P Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
gu2ma Posted February 8, 2016 Author Report Share Posted February 8, 2016 @Rasowy jeszcze długa droga przed nami, aby dokończyć dany projekt. Gry 3D to już zupełnie inna bajka. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kusi Posted February 8, 2016 Report Share Posted February 8, 2016 No nie taka ZUPEŁNIE inna, dalej można wiele fajnych i prostych rzeczy zrobić, a czasami zmiany w kodzie nie są jakieś przytłaczające. Zawsze można samemu sobie poszukać jakichś tutoriali, jest ich wiele między innymi na oficjalnej stronie Unity. 2 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Politko Posted February 9, 2016 Report Share Posted February 9, 2016 (edited) Piszcie jakie macie pomysły i problemy, a my postaramy się na bieżąco reagować tutaj i w kursie na tyle ile się uda Edited February 9, 2016 by Politko 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
gu2ma Posted February 9, 2016 Author Report Share Posted February 9, 2016 (edited) Postaram się jak najszybciej zapoznać z kolejnym numerem i zobaczymy co dalej...EDIT:Kolejny etap kursu zaliczony. Dziękuję.Praca: Edited February 12, 2016 by gu2ma Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
anok98 Posted February 13, 2016 Report Share Posted February 13, 2016 Mam dosyć dziwny problem. Piszę skrypt w VS, zapisuję, odpalam w Unity... i jakby go nie było, mimo że figuruje w oknie projektu i mogę nawet podglądnąć jego kod. Dopiero po bardzo długiej chwili zaczyna działać. Aż tak słabego komputera nie mam, żeby było takie opóźnienie. Co ciekawe, robię kurs jakby drugi raz - za pierwszym razem korzystałem z assetów, jednak stwierdziłem, że wyręczają mnie one w wielu kwestiach i zrobiłem drugi projekt z własnymi sprite'ami. W pierwszym przypadku wszystko działało wręcz wzorowo, a teraz mogę sobie to wszystko o kant wiadomo czego rozbić... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
gu2ma Posted February 13, 2016 Author Report Share Posted February 13, 2016 Piszesz "zapisuję, odpalam w Unity... i jakby go nie było" . Dobrze chociaż dobierasz skrypty? Mogłeś z pośpiechu coś pomieszać. Radzę Ci zrobić tak jak ja wczoraj. Otwórz sobie przedostatni magazyn CD-Action na stronie z kursem i krok po kroku od początku wykonaj podane czynności (nie kopiuj kodu bo to nie wyjdzie Ci na dobre). Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Politko Posted February 16, 2016 Report Share Posted February 16, 2016 Pokaż swój kod, zrób screena lub wklej go tutaj. 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Klykwiec Posted February 17, 2016 Report Share Posted February 17, 2016 Mam pytanie co zrobiłem nie tak to jest kod:using UnityEngine;public class ChodzenieSkript:MonoBehaviour { private Rigidbody2D m_Rigidbody; private bool m_Grounded = false; public float m_Speed = 10; public float m_JumpForce = 100; // Use this for initialization void Start() { m_Rigidbody = GetComponent<Rigidbody2D>(); } // Update is called once per frame void Update() { } void OnTriggerEnter2D(Collider2D other) { m_Grounded = true; } void OnTriggerExit2D(Collider2D other) { m_Grounded = false; } void FixedUpdate() { if (Input.GetButton("Horizontal")) { m_Rigidbody.velocity = new Vector2(Input.GetAxis("Horizontal") * m_Speed, m_Rigidbody.velocity.y); } if (Input.GetButton("Jump") && m_Grounded) { m_Rigidbody.AddForce(new Vector2(0, Input.GetAxis("Jump") * m_JumpForce)); } } }A to co ma postać wgrane co jest nie tak , że nie skacze ?? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
gu2ma Posted February 18, 2016 Author Report Share Posted February 18, 2016 Spróbuj dopisać to co jest na czerwono, jeżeli to nie pomoże będziemy myśleć dalej. using UnityEngine;using System.Collections;public class PlayerMovement : MonoBehaviour{ private Rigidbody2D m_Rigidbody; private bool m_Grounded = false; public float m_Speed = 10; public float m_JumpForce = 100; // Use this for initialization void Start() { m_Rigidbody = GetComponent<Rigidbody2D>() as Rigidbody2D; } // Update is called once per frame void Update() { } void OnTriggerEnter2D(Collider2D other) { m_Grounded = true; } void OnTriggerExit2D(Collider2D other) { m_Grounded = false; } void FixedUpdate() { if (Input.GetButton("Horizontal")) { m_Rigidbody.velocity = new Vector2(Input.GetAxis("Horizontal") * m_Speed, m_Rigidbody.velocity.y); } if (Input.GetButton("Jump") && m_Grounded) { m_Rigidbody.AddForce(new Vector2(0, Input.GetAxis("Jump") * m_JumpForce)); } }} Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Klykwiec Posted February 22, 2016 Report Share Posted February 22, 2016 Kurcze wciąż nie działa przepraszam za długą nieaktywność ale internet wolał mnie odciąć Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
gu2ma Posted February 22, 2016 Author Report Share Posted February 22, 2016 zamień swoją nazwę "chodzenie script" na PlayerMovementdo postaci na początku dodaj zamiast BoxCollider2D - Polygon Collider (jest dokładniejszy)później dodaj BoxCollider2D zaznaczając opcję "is Trigger"Czekam na odpowiedź. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
jmk Posted February 26, 2016 Report Share Posted February 26, 2016 Ktoś próbował zrobić proste menu? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
gu2ma Posted February 26, 2016 Author Report Share Posted February 26, 2016 Większość osób raczej będzie starała się wykonywać sumiennie krok po kroku czynności przygotowane przez magazyn CD-Action. Dla mnie, jak i pewnie dla wielu innych graczy to tylko zabawa na niedzielne popołudnie. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kimahri Posted February 28, 2016 Report Share Posted February 28, 2016 btw. komu się nie chce czekać na kolejne numery magazynu to tym polecam wpisać w youtube'a:-gamesplusjames-wabbleOsobiście ich tutoriale sporo mi pomogły w tworzeniu własnego platformera. Mógłbym podać linka do krótkiej pokazówki projektu, ale trochę mi wstyd/żal bo kręciłem ekran kalkulatorem... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
jmk Posted February 29, 2016 Report Share Posted February 29, 2016 Ja wiem, rozumiem, sam miałem tak robić, ale przy okazji mam zaliczenie z C# do 12 marca, a to co jest do tej pory nie wystarczy profesorowi . 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ThePolishAssasin Posted March 6, 2016 Report Share Posted March 6, 2016 Jak dodać tło? Przyda się... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Rasowy Posted March 6, 2016 Report Share Posted March 6, 2016 Ktoś wie może czemu nie mogę zrobić builda? Mam informacje :No PC,Mac & Linux standalone module loaded. Mam wszystkie modułu pobrane i obok nich jest napisane loaded i nie wiem o co chodzi. Ktoś pomoże? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...