Commandos37 Posted January 2, 2016 Report Posted January 2, 2016 Witam,Poszukuję dysku zewnętrznego do generalnie mówiąc backupowania danych oraz ich przenoszenia. Zależy mi przede wszystkim na solidności i bezproblemowej eksploatacji. Zakładany budżet to 400 zł (rozumiem, że w tej cenie będzie raczej ciężko 2 TB pojemności).Znalazłem coś takiego: WD My Passport Ultra 1,5TB USB 3.0 w cenie 329. Czy ktoś może napisać coś więcej, niż to co udało mi się znaleźć na jego temat w necie?http://www.x-kom.pl/p/246190-dysk-twardy-zewnetrzny-wd-my-passport-ultra-15tb-czarny-usb-30.html#specificationJeśli ktoś zna lepszą alternatywę, proszę o sugestię.
Irenez Posted January 2, 2016 Report Posted January 2, 2016 Seagate Backup Plus powinien być szybszy. Z drugiej strony WD ma o rok dłuższą gwarancję.
Commandos37 Posted January 2, 2016 Author Report Posted January 2, 2016 A jak z jakością tego Seagate'a? Z serią Expansion było multum problemów. Opłaca się dołożyć stówkę do tego modelu?
Irenez Posted January 2, 2016 Report Posted January 2, 2016 Jest szybszy i zdecydowanie mniej awaryjny od Expansion (od WD w sumie też).
Commandos37 Posted January 2, 2016 Author Report Posted January 2, 2016 Jest coś jeszcze oprócz Seagate Backup Plus? Mam uraz do tej firmy i pewne nieprzyjemne doświadczenia.
Irenez Posted January 2, 2016 Report Posted January 2, 2016 Problem w tym, że dyski produkują (fizycznie) tylko Seagate, WD i Toshiba. Ze wszystkich znaków na niebie wynika, że w pojemnościach 1 TB - 2 TB:Backup Plus (lub LaCie to w zasadzie to samo ze zmienioną obudową/firmwarem) > Canvio/Canvio Plus (Toshiba) >= WD (wszystkie serie) = Verbatime Store N Go (1 TB) >= A-Data Dashdrive (różne modele w zasadzie od różnych producentów) > Transcend, Silicon Power, Samsung i inne rebrandy
Commandos37 Posted January 12, 2016 Author Report Posted January 12, 2016 Po małym rekonesansie zauważyłem dwie wersje - Backup Plus i Backup Plus Slim. Czy oprócz oznaczenia kodowego producenta mają jakieś inne różnice?
Irenez Posted January 13, 2016 Report Posted January 13, 2016 W wersji 2 TB - starszy dysk jest 3,5" (potrzebował dodatkowego zasilania); nowszy jest Slim i jest 2,5" (potrzebuje zasilania z USB 3.0). W innych pojemnościach masz albo dyski 2,5", albo 3,5" (przynajmniej nie pamiętam Backup Plusa 1 TB 3,5").Zasadniczo prędkości były podobne.
Recommended Posts
Archived
This topic is now archived and is closed to further replies.