Jump to content
Sign in to follow this  
ubol

Problem - komputer uruchamia się na raty;-)

Recommended Posts

Witam, od niedawna mam mały problem z kompem. Po włączeniu przechodzi spokojnie przez bios i w chwili gdy pojawia się ekran windowsa komputer się wyłącza. Jak włączę go ponownie, poza tym że system ładuje się dość długo, a dysk 'miele' niemiłosiernie wszystko jest ok. Żadnych błędów, komunikatów, dziwnych 'piknięć'. Można grać, pisać, czy co tam się chce.

Specyfikacja:

PSU - Tacens Radix IV 700

Buda - Enermax Fulmo ST

MB - Asus P7P55 D-E Pro

CPU - Core I7 860 @3.5

GPU - GF 760 OC

Ram - Kingston HyperX 8 GB 1866 (2x4 GB)

Dysk - 1 TB Hitachi HDS721010CLA332

System to W10 - aktualizacja z W7 HP.

Dodam, że z początku myślałem, że to zasilacz nie wyrabia i podmieniłem go na chwilę na 500 BeQuiet, ale nic to nie dało, podobnie jak przywrócenie bazowego taktowania na procku.

Dodam jeszcze, że dysk ma czasem dziwne odpały i przy 'nic nierobiącym' kompie potrafi 'mielić' coś nawet przez 10 minut - stąd moje podejrzenie pada teraz na niego.

Dysk sprawdzony pod kątem wirusów, trojanów i nic.

Generalnie i tak przymierzam się do zmiany dysku i instalacji windowsa 10 na 'czysto', chcę tylko mieć pewność, że to jego wina.

Może spotkaliście się już z podobnym problemem

Share this post


Link to post
Share on other sites

Oto co HD Tune wyświetlił

HD Tune: Hitachi HDS721010CLA332 Benchmark

Transfer Rate Minimum : 51.5 MB/sec

Transfer Rate Maximum : 135.1 MB/sec

Transfer Rate Average : 106.5 MB/sec

Access Time : 14.9 ms

Burst Rate : 122.5 MB/sec

CPU Usage : 4.0%

Health:

HD Tune: Hitachi HDS721010CLA332 Health

ID Current Worst ThresholdData Status

(01) Raw Read Error Rate 100 100 16 0 Ok

(02) Throughput Performance 136 136 54 95 Ok

(03) Spin Up Time 123 123 24 19333438 Ok

(04) Start/Stop Count 99 99 0 5659 Ok

(05) Reallocated Sector Count 100 100 5 0 Ok

(07) Seek Error Rate 100 100 67 0 Ok

(08) Seek Time Performance 132 132 20 34 Ok

(09) Power On Hours Count 98 98 0 16022 Ok

(0A) Spin Retry Count 100 100 60 0 Ok

(0C) Power Cycle Count 99 99 0 4128 Ok

(C0) Power Off Retract Count 96 96 0 5671 Ok

(C1) Load Cycle Count 96 96 0 5671 Ok

(C2) Temperature 153 153 0 1114151 Ok

(C4) Reallocated Event Count 100 100 0 0 Ok

(C5) Current Pending Sector 100 100 0 0 Ok

(C6) Offline Uncorrectable 100 100 0 0 Ok

(C7) Ultra DMA CRC Error Count 200 200 0 1969 Ok

Power On Time : 16022

Health Status : Ok

Problem rozwiązany, temat można zamknąć.

A tak na wypadek, gdyby ktoś jeszcze borykał się z podobnym problemem - wystarczyło wyłączyć opcję 'Szybkie uruchamianie' w windowsie.

Dzięki za chęci i pomoc ;-)

Edited by ubol

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.

×
×
  • Create New...