ZC_Booster Posted February 3, 2015 Report Share Posted February 3, 2015 Narazie mam takie coś http://www.morele.ne...G7p/ tylko chciałbym wiedzieć czy można wymienić jakieś elementy na lepsze bez zwiększania ceny. Grafika na pewno będzie gtx970 a procesor intela. I dodatkowo zastanawiam się czy napęd LG GH22LS50 da radę podłączyć w tej konfiguracji czy warto go wymienić? Link to comment Share on other sites More sharing options...
webtom Posted February 3, 2015 Report Share Posted February 3, 2015 chciałbym wiedzieć czy można wymienić jakieś elementy na lepsze bez zwiększania cenypłyta główna z chłodzoną sekcją zasilania, DualBIOSem i bogatszym zestawem złącz audio. Ewentualnie jeżeli nie potrzebujesz płyty w formacie ATX, to możesz pomyśleć o wzięciu ubogiej, ale w miarę taniej B85M-E45modularny zasilacz z 5-letnią gwarancją, dużo lepszy elektrycznie, a mocy i tak w zupełności mu wystarczy (komputer pod growym obciążeniem nie przekroczy 300W)karta graficzna ma długą gwarancję, ale przeciętne chłodzenie - możesz pomyśleć o dopłaceniu do modelu innego producenta (sam bym celował w Asusa)dodatkowo zastanawiam się czy napęd LG GH22LS50 da radę podłączyć w tej konfiguracji czy warto go wymienić?Jest na złączu SATA, więc się nada. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dawid4690k Posted February 3, 2015 Report Share Posted February 3, 2015 Dysk twardy posiadasz? Bo widzę, że nie uwzględniłeś go w koszyku Link to comment Share on other sites More sharing options...
ZC_Booster Posted February 3, 2015 Author Report Share Posted February 3, 2015 Tak dysk mam w zasadzie nówkę to nie muszę kupować następnego. A jeśli chodzi o ten zasilacz to sobie poradzi przy np. podkręconej karcie + może jakieś ssd + ewentualnie karta dźwiękowa? Niewiem w zasadzie jakie bebechy bym do niego pakował czy co tam podłączał w przyszłości ale chciałbym trochę zapasu mieć. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dirian Posted February 3, 2015 Report Share Posted February 3, 2015 Wystarczy, SSD i karta dźwiękowa żrą tyle prądu, co nic. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dawid4690k Posted February 3, 2015 Report Share Posted February 3, 2015 Procesor zamierzasz podkręcać? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dirian Posted February 3, 2015 Report Share Posted February 3, 2015 @ up - podkręcać procesor z zablokowanym mnożnikiem na płycie B85? Link to comment Share on other sites More sharing options...
ZC_Booster Posted February 3, 2015 Author Report Share Posted February 3, 2015 Na początek napewno nie miałem zamiaru. Myślałem o 4690k ale dolar drogi to mnie obecnie niestać. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dawid4690k Posted February 3, 2015 Report Share Posted February 3, 2015 Moja nieuwaga, zapomniałem że użytkownik ma już części w koszyku. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Ationx Posted February 4, 2015 Report Share Posted February 4, 2015 Po zmianach zaproponowanych przez webtoma zestaw będzie już idealny.Jeśli będziesz zamawiał zestaw w morelach to możesz sobie dodać do koszyka usługę montażu.Obecnie sklep oferuje dwie różne usługi montażu.Pierwsza przeznaczona jest dla osób, które w swoim zestawie nie dokupują dodatkowegochłodzenia na procesor, lecz zamierzają korzystać z dodawanego przez producenta procesorahttp://www.morele.net/montaz-komponentow-zestaw-komputerowy-od-trzech-elementow-bez-dodatkowego-chlodzenia-266770/to ta usługa.Druga natomiast została przeznaczona dla osób, które dokupują do zestawu oddzielnechłodzenie na procesorhttp://www.morele.net/montaz-komponentow-od-3-elementow-wraz-z-dodatkowym-chlodzeniem-690846/W przypadku obu powyższych usług przy zamawianiu zestawu w polu "kod promocyjny" należy wpisaćO44Y129AC8i naciśnąć obok wyślij. Wtedy koszt montażu zmieni się na 1 złoty, a wysyłka będzie darmowa.Alternatywnie zamiast montażu możesz wybrać kartę sieciową wi-fi Asus USB N10 Nanohttp://www.morele.net/karta-sieciowa-asus-usb-n10-nano-621331/Wtedy przy zamawianiu skorzystaj z koduWP35ZXZG5Ai postępuj analogicznie jak w przypadku promocji na montaż. Link to comment Share on other sites More sharing options...
ZC_Booster Posted February 7, 2015 Author Report Share Posted February 7, 2015 Jeszcze jedna rzecz: Musze kupić dysk 1TB i już miałem zamawiać Seagate ST1000DM003, ale w wielu tematach webtom pisał, że woli WD. Możesz napisać dlaczego? Z tego co czytałem to Seagate to chyba najlepszy wybór w tej cenie. Link to comment Share on other sites More sharing options...
yojc Posted February 7, 2015 Report Share Posted February 7, 2015 Generalnie to są bardzo podobne dyski, nie ma większej różnicy który wybierzesz. Link to comment Share on other sites More sharing options...
webtom Posted February 7, 2015 Report Share Posted February 7, 2015 Jakoś kiedyś wpadłem na tego newsa. Co prawda nie mam pojęcia, czy dyski w tym zestawieniu mają jakikolwiek związek z tymi "cywilnymi", ale 4-5 krotnie większa awaryjność daje do myślenia.@downAle było nie było dyski Seagate'a "królują" nad resztą stawki. Może to przypadek, może kwestia doboru dysków, a może coś poważniejszego. Póki różnica w cenie wynosi raptem kilka zł, sam obecnie wolałbym wziąć dysk od WD. Link to comment Share on other sites More sharing options...
yojc Posted February 7, 2015 Report Share Posted February 7, 2015 To zestawienie nie obejmuje ST1000DM003 (ani w ogóle dysków 1TB od Seagate) Link to comment Share on other sites More sharing options...
ZC_Booster Posted August 22, 2015 Author Report Share Posted August 22, 2015 Jako że musiałem odłożyć zakup komputera wracam teraz do tematu. Obecnie zestaw to http://www.morele.ne...ry/info/UnwVDU/. Chciałby wiedzieć czy coś się na rynku zmieniło od lutego i czy warto coś zmienić (głównie chodzi mi o to czy można na czymś zaoszczędzić?). Zastanawiam się też czy karta która obecnie jest w koszyku nie jest przesadą jeśli chodzi o resztę komponentów, czy jej podkręcenie da zauważalnie większą wydajność. Czy nie lepiej wymienić ją na np, http://www.morele.ne...gd5t-oc-694685/. I jeszcze jedno pytanie czy dopłata do zalmana R1 ma sens? Czy to wyciszenie robi różnicę czy to pic na wodę? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dirian Posted August 22, 2015 Report Share Posted August 22, 2015 Jak brać MSI to http://www.morele.ne...g-100me-719129/ - niewiele droższa, a ma backplate. Fajną opcją jest też EVGA - http://www.morele.net/karta-graficzna-evga-geforce-gtx-970-ssc-acx-2-0-4gb-gddr5-256-bit-hdmi-dvi-3xdp-04g-p4-3975-kr-713997/Tamta tańsza jest głośniejsza z tego co wiem.Wyciszenie w R1 odrobinę daje, choć wiadomo że szał w tej cenie nie ma jeżeli o to chodzi.Jak chcesz oszczędzić, to podmieniłbym monitor na http://www.morele.ne...91hl-en-652327/ - jeżeli to zestaw głównie pod gry, to będzie nawet lepszą opcją od iiyamy. Uprzedzam jednak że ma białą obudowę - jeżeli chcesz czarną, to poszukaj w innym sklepie. No i MOBO do zmiany na http://www.morele.ne...haswell-581506/ Link to comment Share on other sites More sharing options...
ZC_Booster Posted August 22, 2015 Author Report Share Posted August 22, 2015 A jak się ma ta płyta MSI w stosunku do Gigabyte jeśli chodzi o dźwiękówkę i kartę sieciową? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Irenez Posted August 22, 2015 Report Share Posted August 22, 2015 Podobnie. Ze wskazaniem na MSI, jeśli chodzi o audio. Jedyną wartością dodaną Gigabyte'a jest DualBIOS. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sevard Posted August 22, 2015 Report Share Posted August 22, 2015 Dźwiękówka jest nieco lepsza w Gigabyte - kodek ten sam, ale w Gigabyte układ dźwiękowy masz lepiej odizolowany od reszty komponentów, co przekłada się na mniejsze zakłócenia. Przy czym jeśli naprawdę zależy Ci na dźwięku, to i tak szedłbym w coś solidniejszego niż w obydwóch tych płytach.Karta sieciowa - tak naprawdę obecnie bez znaczenia, większość kart ma podobne osiągi. Tu już nie za bardzo da się coś wymyślić.Gigabyte ma jeszcze oddzielne zabezpieczenia na każdym porcie USB, co oznacza, że jak pójdzie bezpiecznik, to pójdzie tylko jeden port, a nie cała grupa. Pozostali producenci płyt najczęściej stosują jeden bezpiecznik na dwa porty. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dirian Posted August 22, 2015 Report Share Posted August 22, 2015 Sevard - z ciekawości, po czym poznajesz, że układ w Gigabyte jest lepiej odizolowany? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sevard Posted August 23, 2015 Report Share Posted August 23, 2015 W przypadku Gigabyte jest łatwo, bo mają w swoich płytach wyznaczoną strefę, w której ma być układ audio - na skraju płyty, tak żeby nic tego nie przecinało, więc wiadomo gdzie szukać. Jak sobie zobaczysz opis płyt z serii Gaming, to tam jest pokazane dosyć dokładnie gdzie czego szukać (np. na tym obrazku), przy czym w przypadku płyt Gaming jest to dużo lepiej odizolowane od wszystkiego (np. ścieżki są poprowadzone na osobnej warstwie PCB, czy też mają osobne masy). W niższych modelach jest to wszystko zrobione trochę po kosztach, ale i tak przeważnie lepiej niż w przypadku płyt konkurencji. Popatrz sobie jak idą ścieżki od układu audio do wyjść audio na obydwóch płytach i od razu zobaczysz różnicę. Przy okazji warto również zobaczyć jak same układy wyglądają na obydwóch płytach (różnica delikatnie mówiąc jest zauważalna). MSI w droższych modelach również dobrze izoluje układ dźwiękowy oraz filtruje sygnał, ale w przypadku tej płyty wygląda to biednie.Najczęściej na układ audio nikt nie patrzy, co najwyżej na zastosowany kodek (co jest błędem), więc większość producentów w tanich płytach umieszcza układ audio tam, gdzie akurat jest miejsce i ścieżki prowadzi tak, jak akurat pasują (na szczęście tu w obydwóch przypadkach są dobrze umieszczone), a filtrowaniem w ogóle się nie przejmuje. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Archived
This topic is now archived and is closed to further replies.