Jump to content

Recommended Posts

Cześć wam ludzie.

Jestem na pierwszym roku w technikum informatycznym i postanawiam się przesiąść na lepszy sprzęt bo tej mój dzisiejszy nie wart jest 150zł. Mam już wszystko ułożone, zestaw na morele, koszyk zapisany. Chce przeznaczyć na ten komputer 3800zł + monitor za jakieś 600zł. Jedno pytanie, czy warto?

http://www.morele.net/inventory/info/GJoVUp/ to tenże zestaw, znajomi (laicy w tematach komputerów) mówią mi ze zestaw za 2000zł wystarczy na włączenie gier na niskich-średnich detalach i nie wydając wiele, dużo też nie stracę, a zestaw do który link dałem u góry za dwa lata będzie kosztował już 2000zł. Czy naprawdę warto się tego posłuchać? Czy raczej ceny gtx 970, i5 4690k i reszty podzespołów tak szybko z ceny nie zjadą a dadzą mi możliwość gry przez nawet 4-6lat? Jak to wyglądało dotychczas, czy komputer za 4000zł kupiony w 2010 roku nadaje się jeszcze do gry w 2015r.? Czy ceny tak bardzo spadły? Czy rozwój teraz tak przyśpieszył że dużo stracę inwestując w ten sprzęt? Myślę że mnie rozumiecie, prosiłbym o szczerą odpowiedź. ;)

1) Zapomniałeś o dysku twardym i optycznym.

2) Przy obecnym kursie dolara to nie stworzysz zestawu za 2000 złotych, który nie będzie krztusił się w nowszych produkcjach nawet na niższych detalach.

3) Zestaw do podkręcania przy budżecie 3800 złotych na skrzynkę jest niezbyt opłacalny (trzeba za dużo zaoszczędzać na innych podzespołach). Sensowniej byłoby chyba wziąć MSI B85-G43 Sc + Xeona E3-1231v3 (funkcjonalny odpowiednik i7-4770 w grach) i do tego chłodzenie typu SilentiumPC Fera 2/Fortis 2, a do tego pamięci z timingami typu 1600 MHz CL 8.

4) Zestaw za 4000 złotych kupiony w połowie 2010 roku byłby dzisiaj pewnie meh... coś w porywach i5-750 + GTX 470 + 4 GB RAM. Wart pewnie z kilkaset złotych, ale nie przesadnie więcej. Z drugiej strony dopiero w ciągu ostatniego roku pojawiły się gry, w których byłby bardzo problematyczny.

5) Do czego chcesz właściwie złożyć komputer:

a) programowania;

b) gier ze wskazaniem na wysokie detale;

c) wszystkiego po trochu, żeby mieć solidną podstawkę do upgrade'ów (dołożenie RAM-u, wymiana karty graficznej w ciągu 3 lat)?

1. No i przekroczyłem 4000zł... Napędu nie potrzebuje ale dysk, aż dziwne że zapomniałem.

2. Ile bym musiał włożyć żeby włączyć wieśka na troszkę ponad minimalnych? (dodatkowe pytanie)

3. Jakoś nie jestem przekonany do takiego rozwiązania, Xeon naprawdę wypadnie lepiej jeśli chodzi o gry i rendering grafiki?

Pamięci akurat chciałem zakupić 2400mhz, cl 11/10, obróbka filmów zawsze będzie usprawniona delikatnie, i cena dużo się nie różni.

4. Właśnie o tym pomyślałem, dopiero w tamtym roku powstawały gry wymagające dosyć sporo od karty i CPU.

5. Programowanie zacznę za rok i będzie się ciągnęło dosyć długo, będę obrabiał filmy, zdjęcia, za 2 lata grafikę. Gry to podstawa(wysokie detale przez najbliższe ok. 2-3lata, później może być słabiej), a w tle takie programy jak TeamSpeak i nie tylko. Z czasem tylko będę chciał dokupić SSD i chłodzenie dodatkowe, wtedy zajmę się OC. Taki był moj plan na tenże zestaw.

Ad. 2. Spytaj się jak Wiedźmin 3 wyjdzie. Znając życie i problemy ze wstępną optymalizacją poprzednich życie i odnosząc się do wrażeń prasy - wniosek jest mało optymistyczny. Podejrzewam, że do stabilnych średnich detali będzie potrzebna karta pokroju R9 280/R9 280X - chyba, że niskie i średnie detale są drastycznie różne od wysokich.

Ad. 3 Wypadnie lepiej, jeśli chodzi o rendering grafiki i obróbkę filmów przy odpowiednim sofcie (wspierającym wielowątkowość). Podkręcony do 4,5 GHz i5-4690K pewnie będzie mu dotrzymywał kroku, ale z drugiej strony Xeona też się da lekko podkręcić (ustawić, aby wartości turbo nie spadały, lekko podkręcić szynę BCLK).

Ad. 4 Wróżenie z fusów => od premiery Core'ów, procesory Intela od biedy wystarczały na 6-7 lat, jeśli w międzyczasie nastąpił upgrade pamięci i karty graficznej.

Ad. 5 Zestaw jest rozsądny, tylko, że plany rozbijają się o kurs dolara. Jeśli nie możesz dołożyć tej ceny HDD, to możesz zastanowić się nad R9 290/R9 290X (grzałki, ale w sumie wydajne karty graficzne) lub kupić teraz kartę z niższej półki (GTX 750 Ti/GTX 760/GTX 960) i sprzedać ją jak wyjdą nowe Radeony (maj-czerwiec).

Podsumowując chciałem dodać że jeśli ceny by do czerwca miały naprawdę spaść to kupił bym wtedy coś takiego http://www.morele.net/inventory/info/04iELp/ tylko że z gtx od geforce. Wiedźmin na razie poczeka, ja i tak długo na niego czekałem... Teraz się tylko zastanawiam czy nie stracę gdy kupię gtx970 i i5 4690k czy lepiej zaczekać do premiery kart od radeona i procesorów od Amd pod koniec roku, lub procesorów intela które gdzieś tam mają się wyprodukować i się upewnić. Wszyscy wiedzą że inwestycja w elektronikę to marna inwestycja bo się cały czas pcha do przodu to wszystko. Na razie to wszystko z pytań, ale wiem że będę miał jeszcze inne pytania odnośnie tego wszystkiego, także prosze o zamknięcie tematu, odezwę się jak będę chciał coś dopisać. Dziękuje Ci Irenez.

To czy zestaw stanieje zależy w głównej mierze od kursu dolara. Jak się dolar będzie zachowywał w najbliższych miesiącach to jeszcze nie wiadomo.

Jeśli będziesz zamawiał zestaw w morelach to możesz sobie dodać do koszyka usługę montażu.

Obecnie sklep oferuje dwie różne usługi montażu.

Pierwsza przeznaczona jest dla osób, które w swoim zestawie nie dokupują dodatkowego

chłodzenia na procesor, lecz zamierzają korzystać z dodawanego przez producenta procesora

http://www.morele.net/montaz-komponentow-zestaw-komputerowy-od-trzech-elementow-bez-dodatkowego-chlodzenia-266770/

to ta usługa.

Druga natomiast została przeznaczona dla osób, które dokupują do zestawu oddzielne

chłodzenie na procesor

http://www.morele.net/montaz-komponentow-od-3-elementow-wraz-z-dodatkowym-chlodzeniem-690846/

W przypadku obu powyższych usług przy zamawianiu zestawu w polu "kod promocyjny" należy wpisać

O44Y129AC8

i naciśnąć obok wyślij. Wtedy koszt montażu zmieni się na 1 złoty, a wysyłka będzie darmowa.

Alternatywnie zamiast montażu możesz wybrać kartę sieciową wi-fi Asus USB N10 Nano

http://www.morele.net/karta-sieciowa-asus-usb-n10-nano-621331/

Wtedy przy zamawianiu skorzystaj z kodu

WP35ZXZG5A

i postępuj analogicznie jak w przypadku promocji na montaż.

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

• Recently Browsing   0 members

• No registered users viewing this page.
  • Create New...