Jump to content

Rozwiązany: Którą kartęProcesor: Intel Xeon E3-1231v3 3.4 GH Cooler: CPU SilentiumPC Fortis 2 XE1226 Płyta: ASRock Z97 PRO4 Z97 RAM: Crucial Ballistix 8GB wybrać

Rafal360

Recommended Posts

Witam

zdecydowałem się na zakup karty GeForce GTX 970,

teraz rozważam wersje Asus/Gigabyte różnica w cenie 10 zł a w testach Gigabyte ma niewiele ale jednak lepsze osiągi, moja obecna konfiguracja to

Procesor: Intel Xeon E3-1231v3 3.4 GH

Cooler: CPU SilentiumPC Fortis 2 XE1226

Płyta: ASRock Z97 PRO4 Z97

RAM: Crucial Ballistix 8GB (2x4GB) DDR3 1600MHz

Karta graficzna: Sapphire Radeon HD 6850 Toxic

Obudowa: SilentiumPC Gladius X60 Pure Black

Zasilacz:Fortron FSP500-60GHN 80+ 500W

Moje pytanie Gigabyte ma większe zużycie energii(mam leciwy zasilacz nie wiem czy da rade) asus jest podobno cichszy(głośność mi nie przeszkadza gram głównie na słuchawkach)

ktoś ma takie karty jakieś opinie, wady, zalety, rady

Pozdrawiam.

Różnicą w osiągach się nie przejmuj - da się ją zniwelować (i znacznie przebić) przesuwając suwak, czy dwa w jakimś programie do kręcenia karty.

Ponoć u Gigabyte'a częściej trafiają się egzemplarze z piszczącymi cewkami, zresztą ze względu na charakterystykę układu chłodzenia wolałbym Asusa.

Jeżeli tabliczka znamionowa zasilacza wygląda tak, to nie powinieneś z nim mieć żadnego problemu.

Słyszałem o tym chłodzeniu pół-aktywnym ale też czytałem że bez niego i tak Gigabyte jest chłodniejszy martwi mnie tylko te większe zużycie energii, a z tymi suwakami nie wiem dlaczego ale mam awersie do jakiegokolwiek podkręcania :(

Słyszałem o tym chłodzeniu pół-aktywnym ale też czytałem że bez niego i tak Gigabyte jest chłodniejszy
Chłodzenie półpasywne (poza Asusem jest obecne jeszcze u Palita i MSI) działa tak, że w spoczynku nie działa (tzn. wentylatory się nie kręcą), stąd temperatury muszą być nieco wyższe. Co prawda pod obciążeniem GB nadal ma niższe temperatury, ale jak na taką wydajność samej karty, to Asus i tak spisuje się świetnie.
martwi mnie tylko te większe zużycie energii
Dysponujesz jakimś testem, w którym to zużycie energii jest bardzo różne? Bo na pclabie zamyka się w 10W, a to tyle co nic.

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

• Recently Browsing   0 members

• No registered users viewing this page.
  • Create New...