Rafal360 Posted January 30, 2015 Report Share Posted January 30, 2015 Witam zdecydowałem się na zakup karty GeForce GTX 970,teraz rozważam wersje Asus/Gigabyte różnica w cenie 10 zł a w testach Gigabyte ma niewiele ale jednak lepsze osiągi, moja obecna konfiguracja to Procesor: Intel Xeon E3-1231v3 3.4 GHCooler: CPU SilentiumPC Fortis 2 XE1226 Płyta: ASRock Z97 PRO4 Z97RAM: Crucial Ballistix 8GB (2x4GB) DDR3 1600MHzKarta graficzna: Sapphire Radeon HD 6850 ToxicObudowa: SilentiumPC Gladius X60 Pure BlackZasilacz:Fortron FSP500-60GHN 80+ 500WMoje pytanie Gigabyte ma większe zużycie energii(mam leciwy zasilacz nie wiem czy da rade) asus jest podobno cichszy(głośność mi nie przeszkadza gram głównie na słuchawkach) ktoś ma takie karty jakieś opinie, wady, zalety, radyPozdrawiam. Link to comment Share on other sites More sharing options...
webtom Posted January 30, 2015 Report Share Posted January 30, 2015 Różnicą w osiągach się nie przejmuj - da się ją zniwelować (i znacznie przebić) przesuwając suwak, czy dwa w jakimś programie do kręcenia karty.Ponoć u Gigabyte'a częściej trafiają się egzemplarze z piszczącymi cewkami, zresztą ze względu na charakterystykę układu chłodzenia wolałbym Asusa.Jeżeli tabliczka znamionowa zasilacza wygląda tak, to nie powinieneś z nim mieć żadnego problemu. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Rafal360 Posted January 30, 2015 Author Report Share Posted January 30, 2015 Słyszałem o tym chłodzeniu pół-aktywnym ale też czytałem że bez niego i tak Gigabyte jest chłodniejszy martwi mnie tylko te większe zużycie energii, a z tymi suwakami nie wiem dlaczego ale mam awersie do jakiegokolwiek podkręcania Link to comment Share on other sites More sharing options...
webtom Posted January 30, 2015 Report Share Posted January 30, 2015 Słyszałem o tym chłodzeniu pół-aktywnym ale też czytałem że bez niego i tak Gigabyte jest chłodniejszyChłodzenie półpasywne (poza Asusem jest obecne jeszcze u Palita i MSI) działa tak, że w spoczynku nie działa (tzn. wentylatory się nie kręcą), stąd temperatury muszą być nieco wyższe. Co prawda pod obciążeniem GB nadal ma niższe temperatury, ale jak na taką wydajność samej karty, to Asus i tak spisuje się świetnie.martwi mnie tylko te większe zużycie energiiDysponujesz jakimś testem, w którym to zużycie energii jest bardzo różne? Bo na pclabie zamyka się w 10W, a to tyle co nic. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Rafal360 Posted January 30, 2015 Author Report Share Posted January 30, 2015 Temat do zamknięcia zdecydowałem się na Asusa zobaczymy jak się sprawdzi pozdrawiam. Link to comment Share on other sites More sharing options...
yojc Posted January 31, 2015 Report Share Posted January 31, 2015 Problem rozwiązany, więc temat zamykam.W razie potrzeby otwarcia tematu, proszę o kontakt przez PW. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Archived
This topic is now archived and is closed to further replies.