Jump to content

Modernizacja zestawu.

LordSpooky

Recommended Posts

Cześć,

Posiadam takowy sprzęt:

Procesor: i5 4440 + Gigabyte GA-H81M-S2PV

Ram: Kingstone (kość) 8GB RAM 1600/CL9,

Grafika: XFX DD 7850 2GB,

HDD: Seagate 1tb,

SSD: Crucial m500 250 gb,

SAMSUNG 24" S24D590PL + ASUS 22?

Zasilacz: Corsair VS Series 450W 80PLUS

Obudowa: Zalman T4

Zastanawiam się na małym upgradem. Na pewno karta graficzna do wymiany. Na pewno chciałbym zmienić obudowę na http://www.morele.net/obudowa-zalman-z11-plus-hf1-midi-tower-z-oknem-usb-3-0-bez-psu-z11-plus-hf1-633623/

Teraz pytanie.

Do wydania mam około 1500 zł. Czy warto w ten zestaw wsadzać nową kartę, czy może go pogonić i złożyć wszystko od nowa. Wtedy miałbym około 3000 zł. Mam zamiar modernizować, bo wiadomo, Wiedźmin, GTA V... Dzięki za pomoc. Jak coś, to nie jestem zwolennikiem podkręcania.

W zasadzie wydajnościowo to nie ma potrzeby wprowadzania zmian. Możesz rozważyć wymianę zasilacza na nieco wyższą półkę (zaczynając od Thermaltake'a Smart SE 530W, CoolerMastery G450M/G550M) i wzięcie nie tak biednej płyty głównej (MSI B85-G43). Już bardzo ewentualnie, jeśli zajmujesz się programowaniem, grafiką itp., możesz rozważyć zakupienie Xeona E3-1231v3 i chłodzenia do niego (np. SilentiumPC Fortis 2).

Komputer służy mi do do czystej rozrywki (filmy, streaming, gry) pracuje na innym. Zasilacz zmienię tylko i wyłącznie, gdy zajdzie taka potrzeba w przypadku wymiany grafiki. Płyta główna spełnia swoje zadanie, zawsze jakoś byłem zwolennikiem płyt bez wodotrysków, bo i tak nie zagłębiałem się w jej działanie - tak jest i obecnie.

Jak chcesz, ale ja bym się jednak zastanowił nad zmianą na płytę, która potrafi obsłużyć wszystkie złącza w obudowie, które będziesz miał w nowej obudowie (nie wspiera ona USB 3.0 na froncie).

Edit: Do Zalmana Z11 Plus nie wchodzą jedynie do Gigabyte'y (bez kombinowania).

Myślę tez o Radeonie 280x - atrakcyjne ceny. Wsadzając 970'tke nie starczy na obudowę... Płytę to zmienię z procem, ale to jeszcze daleka przyszłość. 280x wydaje się być bardzo dobra karta. Bez problemu pociągnie nowe tytułu na maksa full hd?

Są jakieś inne obudowy w podobnej cenie? (zależy mi na czerwonym podświetleniu)

Skoro taka gra jak AC Unity (czołówka jeśli chodzi o "wymagania") chodzi na tej karcie na Ultra w FullHD w 30-50 FPS no to można zakładać, że większość gier obecnie będzie na niej działać, najwyżej coś tam czasem przytniesz ;)

Własnie przeczytałem ten artykuł: http://www.purepc.pl/rozrywka/gralismy_w_wiedzmin_3_dziki_gon_wrazenia_z_wersji_pc

Tak więc sens mojej modernizacji legł w gruzach. Musiałbym wydać ~5000, aby zagrać w ładnego Wiedźmina, a to mogłoby się skończyć rozwodem, lub inna rodzinna traumą. Trzeba poczekać, aż gra wyjdzie i wtedy będę zmieniał sprzęt. Obecnie, w moim przypadku nie ma to sensu.

Z wymagań jeszcze muszą zejść i to zdecydowanie. Pytanie czy zoptymalizują to do tego stopnia, że będzie działać na konfiguracji zalecanej czy też pójdą po najkrótszej linii oporu i zjadą z jakością grafiki. Podejrzewam to drugie, no ale zobaczymy. Gra nie może być zbyt wymagająca bo wtedy mało kto w nią zagra.

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

• Recently Browsing   0 members

• No registered users viewing this page.
  • Create New...