Jump to content
Sign in to follow this  
ZajAranY12

Mam blue screeny od kiedy podłączyłem dodatkowe Ramy

Recommended Posts

Od kiedy podłączyłem dodatkowe ramy do komputera pojawiają mi się blue screeny.

Mam dwie takie same kostki po 4 ramy czyli razem 8.

Blue screeny pojawiają mi się gdy po wyłączeniu jakieś gry szperam sobie jeszcze po internecie lub sprawdzam coś w plikach. Pojawiają mi się 1/2 razy dziennie.

Proszę o pomoc.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Skoro problem pojawił się po dołożeniu nowej kości RAM to wyjmij tą starszą pamięć i sprawdź tę nową w programie Memtest. Jak wykryje błędy to możesz od razu iść zareklamować do sklepu, żeby Ci ją wymienili.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Na innym forum doradzono mi żebym zrobił formata bo podobno Windows tak ma że pojawiają się blue sceeny po modyfikacjach sprzętowych. Komputer oddałem koledze, jeśli po formacie dalej będą problemy zrobię tak jak mówisz Misiek

Share this post


Link to post
Share on other sites

Sama wymiana RAMu nie powinna nieść za sobą konieczności reinstalacji systemu. No ale jeśli masz czas żeby przeinstalować i sprawdzić, czy problem minie...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Zrobiłem ten test Ramu i nie wiem czy to mogę liczyć za błąd ale tak przy 15-20% ekran nagle się zwiesił i pojawiły się poziome kreski. Nic z tym nie mogłem zrobić musiałem zresetować.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Zrobiłem jeszcze raz ten test wynik trochę mnie zdziwił

Nowe ramy - (100%) 126 błędów

Starsze ramy - (0,4%) 205 błędów

Oznacza to że obie kości są już do niczego ? i że czas na reklamacje?

Share this post


Link to post
Share on other sites

A może spróbuj im w BIOSie/UEFI obniżyć taktowanie i/lub zwiększyć opóźnienia. Co prawda jeżeli przy standardowych ustawieniach coś się sypie, to zły znak, ale a nuż będziesz w stanie wysłać kości jedna po drugiej, stale mając sprawny komputer.

Chociaż jeżeli obecnie problemy sprawia kość, która wcześniej działała sprawnie, to nie wiem, czy problem nie leży gdzieś indziej. Masz możliwość sprawdzenia tych kości na innym komputerze?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Cóż mój brat ma komputer, podłączyłem te Nowsze ramy do komputera i coś się popsuło. Jak jest taki ekran z logo windowsa pod czas ładownia obraz się zwiesza i resetuje i tak w kółko, ale tym się nie przejmujcie.

A w biosie wole nic nie mieszać bo się nie znam :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Tak sprawdzałem memtestem i w róznych slotach, tak samo na komputerze brata, po tym co się stało ale dalej sie resetowało. No dziwny przypadek ;d

Share this post


Link to post
Share on other sites

Zapewne w Memtest, który doradziłem.

Ale Ty nie poleciłeś żadnego konkretnego programu, a jeśli naprawdę upierasz się, że tak, to poleciłeś program, który nie działa, bo i działać nie może (jest uruchamiany spod Windowsa, więc zarządzanie pamięcią systemu fałszuje wyniki).

Znam co najmniej 4 różne programy, które nazywa się Memtestem (dwa z nich mają tak naprawdę nieco inne nazwy):

MemTest 4.2 (trzymać się z daleka, program nie działa, a tylko marnuje czas)

Memtest86 (wersja 4 istotnie różni się od wersji 5 oraz 6, dlatego liczę je jako dwa osobne programy)

Memtest86+

Ponawiam pytanie. Którym Memtestem przeprowadziłeś testy?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Wygląda na to że sprawdzałem tym którym nie cieszy się dobrą opinią z twojej strony :)

czyli MemTest 4.2

Wiec który program najlepiej użyć ?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dowolny z pozostałych, przy czym Memtest86 w wersjach 5 oraz 6 zadziała tylko na kompach z UEFI. Najmniej zamieszania będzie z Memtest86+ i najlepiej tego programu użyć. Program odpala się z płyty lub pamięci USB. Test wystartuje sam i można go zostawić na ustawieniach automatycznych. Pozwól programowi zrobić trzy pełne przebiegi, chyba, że wcześniej wystąpi błąd (w takim przypadku możesz od razu przerwać test).

I tak przy okazji kolejne pytania, które nie padły, a paść powinny:

- jaka płyta główna jest w tym kompie?

- jakie dokładnie pamięci próbowałeś zamontować? (przy okazji podaj też model starych pamięci)

To może być po prostu problem z kompatybilnością - nie wszystkie płyty obsługują wszystkie pamięci.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Płyta główna - MSI B75MA-E33 (MS-7808)

Pamieć ram - Patriot psd38g1333kh (STARE)

--- (NOWE)

sprawdziłem obydwie pamięci ram i nie pokazało żadnego problemu

Test zrobiłem Memtest86+ V.5.01

Edited by ZajAranY12

Share this post


Link to post
Share on other sites

przepisałem na szybko to co znajdowało się na samym dole w memteście myślałem że to te ramy, bo w przypadku Patrioty tam mi właśnie pokazywało.

Przy okazji zapytam, zmieniłem kości i po 5min zalogowania do pulpitu pojawił mi się bluescreen tak ma być czy to jest błąd tongue_prosty.gif?

hmm trochę dziwne, sprawdziłem Ramy programem CPU-Z i...

Patriota

http://s1163.photobucket.com/user/ZajAraNy13/media/ram1_zps72876266.png.html

???

http://s1163.photobucket.com/user/ZajAraNy13/media/ram2_zps05bf68c5.png.html

Edited by ZajAranY12

Share this post


Link to post
Share on other sites

Drugie to GoodRamy. To jest pewien problem, bo te kości dosyć mocno się różnią.

Sprawdź jaką masz wersję BIOSu. I skoro masz już CPU-Z, to wrzuć jeszcze screena z zakładki Memory. Screeny z pozostałych zakładek również mogą być przydatne.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Do BIOSu jeszcze dwie aktualizacje były, ale według opisu nie zmieniają one nic związanego z kompatybilnością z pamięciami.

Obydwie pamięci na tych ustawieniach powinny działać, ale pracują w trybie dual channel. Przy tak różnych pamięciach to nie jest najlepszy pomysł. Spróbuj wyłączyć dual channel i zobacz jak to będzie wyglądało. Jeśli nie zacznie zachowywać się rozsądnie, to pamięci na gwarancję.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nigdzie nie znalazłem takiej opcji Dual channel, jednak nie jestem pewien ale może to być w zakładce "Zaawansowane ustawienia DRAM" (mniej więcej tak się nazywała) którą mam zablokowaną z BIOSie

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.

×
×
  • Create New...