Jump to content
Sign in to follow this  
krzys6e

Karta graficzna w stanie x1

Recommended Posts

Witam, mam problem z kartą graficzną. Pracuje ona w stanie x1, chociaż jest podpięta do slotu x16. Zazwyczaj karty przełączają się w ten stan dla oszczędzenia energii, jednak powinny się przełączyć na x16 w stanie obciązenia (w gpu-z robie render test, po kilku sekundach powinno się przełączyć na mod x16, ale to się nie dzieje.)

Screen z gpu-z:http://imgur.com/wNxuMmp

Specyfikacja:

GTX 460 768mb

Core I5-4440 3,1 Ghz

8 GB RAM

Gigabyte B85M-D3H

Zasilacz Corsair CX500

Share this post


Link to post
Share on other sites

Po prostu ściągnąć update i go zainstalować jak każdy program, tak? Zrobiłem benchmark Unigine Valley, wynik to 1166.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Hmm też tak mam, tylko ja mam r9 290 i as rocka z97 extreme3 i w cpu-z mam tak samo a jak uruchomie gpu-z pokazuje ze pod obciazeniem pracuje x8 ale nigdy x16..czemu?

Edit.

Okey ja już swój problem rozwiązałem. Kartę miałem podpiętą pod drugi slot pcie 3.0 x16 żeby mieć ja dalej od cooler i widocznie drugi slot ma ustawione 8x, przełożyłem kartę w pierwszy slot i jest już 16x pod obciążeniem.

Edited by victor28

Share this post


Link to post
Share on other sites

Zanim zaktualizujesz BIOS spróbuj usunać stare sterowniki programem Display Driver Uninstaller.

http://www.wagnardmo.../downloads.html Pobierz go i wypakuj do folderu, np. C:\DDU. Gdy go uruchomisz w pierwszym okienku kliknij na Yes, wtedy komputer zresetuje siei system uruchomi się w trybie awaryjnym. Gdy Display Driver Uninstaller uruchomi się ponownie kliknij na "Clean and restart" i poczekaj aż komputer znowu się zrestartuje. Gdy Windows uruchomi się już normalnie zainstaluj sterowniki do karty graficznej w wersji 344.75.

Edited by Misiek690

Share this post


Link to post
Share on other sites

Problem nadal występuje. Zauważyłem, że od restartu BIOSu, wersja PCI-E zmienia się z 1.1 x1 na 2.0 x1 jak karta jest pod obciążeniem. Przed restartem ciągle był tryb 2.0 x1.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Wejdź do BIOS'u i sprawdź jakie ustawienie ma opcja PCIe Slot Configuration. Jeżeli Gen1 to przestaw na Auto.

Edited by Misiek690

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.

×
×
  • Create New...