PawelSekulak Posted February 26, 2014 Report Share Posted February 26, 2014 Witam!Po roku walki z moim Radeonem HD 4850 poddaje się i szukam jakiegoś rozwiązania kwestii wysokiej temperatury. Karta przy normalnym użytkowaniu ma około 80 st. C, w stresie dochodzi do 115-120 i resetuje komputer. Przez ostatnie kilkanaście miesięcy regularnie (co około 3 miesiące) rozbierałem układ chłodzący (firmowy Gigabyte'a), usuwałem kurz i wymieniałem pastę. Efekty przynosi to jednak coraz gorsze, po takim przeglądzie temp spada do 70 i 100 w stresie. Komputer buczy jak stary jelcz, a ja sam nie mam już chęci bawienia się w rozkręcanie tego złomu.Moje pytanie jest następujące: czy jest sent inwestować w nowe chłodzenie, pokroju Arctic Accelero L2? Słyszałem opinie, że przy takich temperaturach powodem może być wyrobienie przewodników i żadne chłodzenie tu nie pomoże. W takim wypadku, jaką polecacie kartę zastępczą? Mój komputer wyposażony jest w : Pentium Dual Core E2220, 2GB DDR2, płytę z chipsetem P35, Windows XP Home. Chciałbym wydać na rozwiązanie tej kwestii możliwie najmniejsza kwotę, bez utraty wydajności, więc opcje pokroju Radka 5450 raczej odpadają.Z góry dziękuję za pomoc, Pozdrawiam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Ationx Posted February 26, 2014 Report Share Posted February 26, 2014 Szukaj używanych HD5770 jeśli wydajność ma nie być niższa. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
PawelSekulak Posted February 27, 2014 Author Report Share Posted February 27, 2014 A co w temacie wymiany chłodzenia na wydajniejsze? Poza tym, kartę wolałbym nową. Z tego co poczytałem, HD 7770 jest optymalny w takiej sytuacji. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Omas Posted February 27, 2014 Report Share Posted February 27, 2014 Jest OK. Chłodzenie tylko wtedy gdy naprawdę nie możesz zainwestować nawet w HD5770/HD6770. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
PawelSekulak Posted February 27, 2014 Author Report Share Posted February 27, 2014 Zdaje się, że Chieftech 350W. Ale z tego porównania wynika, że nowszy radek ma mniejszy pobór mocy http://www.hwcompare.com/11972/radeon-hd-4850-1gb-vs-radeon-hd-7770/ Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
yojc Posted February 27, 2014 Report Share Posted February 27, 2014 Bo ma, co nie zmienia faktu że kiepski zasilacz lepiej by było wymienić Ale Chief powinien być OK, choć nie podałeś dokładnego modelu. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
PawelSekulak Posted February 27, 2014 Author Report Share Posted February 27, 2014 Wieczorem rozbiorę pudło i podam dokładnie co tam jest, bo już nie pamiętam co kupowałem Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...